Alles over de meest succesvolle Olympische Spelen voor de Rabobank ooit

Na een flitsende start kwam de medaille-machine voor Nederland in de tweede week pas echt op gang en ook voor de grootste sportsponsor van Nederland, de Rabobank, betekende dit succes een bekroning op de jarenlange samenwerking met de sporten en sporters van begin tot goud. De Spelen in Londen leverden niet alleen de Rabo-sporters 9 van de 20 medailles op maar ook een stijging in bekendheid voor de Rabobank van 21 procent voor de Olympische Spelen tot 49 procent tijdens het evenement. Maar niet alleen bij de sporters was de druk hoog ook voor de ontwikkelaars van de #ziningoud-app waren het spannende tijden.

Centraal bij de 'Van begin tot goud-campagne' stonden de verhalen achter de medailles. De mini-documentaires met Anky van Grunsven, Marianne Vos en Naomi van As werden meer dan 133.000 keer bekeken en het totale bereik op Twitter lag boven de 10 miljoen. Er waren 27.898 tweets met #ziningoud en de absolute piek lag met een kleine 2.000 op de finaledag van Dames Hockey.

Waar de #RiseAbove campagne van Nike niet wist aan te haken op de Olympische spirit had Nederland wel #ziningoud. Zin in goud klinkt logischer dan Rise Above, maar Nike heeft naar alle waarschijnlijkheid de handen niet willen branden aan de term Gold.

Na het succes van de OS2010 app voor Vancouver stonden Rabobank en ontwikkelaar Coding Dutchmen voor de uitdagende taak om met de #ziningoud app de verwachtingen voor Londen 2012 te overtreffen. De ontwikkelingen zijn de afgelopen twee jaar hard gegaan en de lat ligt inmiddels een flink stuk hoger.

Coding Dutchmen ontwikkelde de afgelopen jaren al meerdere sportapps voor de Rabobank maar dat de #ziningoud app bijzonder is laten de cijfers zien: 39 sporten, 204 deelnemende landen, 5.000 wedstrijden, 2.400 uur ontwikkeling, 130.000 unieke gebruikers, 275.000 app-openingen per dag (!), 16 servers en 103.000 regels aan code. Verder nog meer statistieken maar eerst naar het ontwikkelproces.

De basis voor de apps (wireframes) lagen er nog van Rabo Cycling, Rabo Hockey en Rabo Sport. Toch zijn er verschillende doeleinden. De iPhone en Android versies worden voornamelijk onderweg gebruikt en de iPad versie op de bank voor de TV. Daarnaast nemen de iPad-gebruikers niet langer genoegen met een opgeschaalde versie en zou de sportdata (scores en klassementen) nooit gelijk lopen met de televisie. Iedere app kreeg daardoor een eigen uitvoering.

Wellicht een van de belangrijkste toevoegingen van de app was de mogelijkheid om in het Holland Heineken Huis via mobiel te betalen. Door de NFC sticker te koppelen aan het mobiele nummer kon overal het saldo worden opgevraagd en verhoogd via iDeal, Credicard, PaPal of Minitix.

Dan terug naar de cijfers. Het enorme aantal evenementen en wedstrijden zorgde voor een stortvloed aan informatie. De gebruikers konden zelf aangegeven wat wel en wat niet verstuurd werd. In totaal werden er verspreid over de hele Olympische Spelen 8996 pushberichten verzonden en het grootste aantal ontvangers van een bericht was 111.000+. Van 5 juli tot en met 21 juli werd de app tussen de 1000 en 2000 keer per dag gedownload, in de periode 22 juli – 27 juli 2500 en vanaf de openingceremonie stijgt dit naar 7000 per dag. Het totaal kwam uit op 132.000. Het aantal openingen van de app schommelt rond de 60.000 per dag, 3.4 miljoen in totaal en deze vallen vooral samen met de wedstrijden van de Nederlandse sporters.

Al het bovenstaande maakt de Olympische Spelen, naar eigen zeggen, de meest succesvolle Spelen voor de Rabobank ooit. Is dit het bewijs dat apps en social media definitief een plek hebben verworven in de marketing-campagnes? De cijfers spreken, denk ik, voor zich.

Meer over 

De Van begin tot goud-campagne
De RiseAbove campagne van Nike en Jordan
De eerste Rabo app - OS2010 voor Vancouver