Gister was de openingsceremonie van de Paralympische Spelen en de kans is groot dat wanneer de Australische sprinter en favoriet voor goud op de 100 meter, Evan O'Hanlon, aan de start verschijnt de sponsors zijn bedekt met tape. Dit als onderdeel van een protest tegen het uitsluiten van de persoonlijke sponsors tijdens de Spelen. Door de logo's te bedekken willen de sporters vooral aantonen dat de zichtbaarheid wel degelijk waarde vertegenwoordigd. Is dit wel de juiste keuze? Volgens Bob van Oosterhout niet.
Aan de openingsceremonie hebben gisteravond in totaal 4200 atleten uit 165 verschillende landen deelgenomen. Verspreid over 11 dagen gaan ze in meer dan 20 verschillende sporten de strijd aan voor de gouden medailles. Met een recordaantal verkochte tickets is de aandacht voor de Paralympische Spelen groter dan ooit.
De aandacht mag dan groter zijn dan ooit te voren vele Paralympische atleten merken daar, naar eigen zeggen, weinig van en zitten krap in de financiële middelen. Het geeft hen een oneerlijk gevoel dat de bedrijven die hun het hele jaar ondersteunen op het hoogtepunt in de hoek worden gezet. Bij Paralympische sporters is dit gevoel, in vergelijking met de Olympische nog minder aandacht van sponsors genieten, nog sterker.
Volgens Bob van Oosterhout, bedenker van Team Parastars en oprichter van het sportmarketingbureau Triple Double, is afplakken van sponsors geen slimme zet.
"Het bedekken/afplakken van sponsoren is zeker niet positief. Feit dat we het er nu over hebben betekent weliswaar dat het aandacht krijgt maar of het ook tot de gewenste positieve gevolgen leidt is nog zeer de vraag. Ik zie liever dat er op een ludieke manier aandacht wordt gevraagd."
"Het is te makkelijk om te klagen maar laat de mensen glimlachen. Kijk daarnaast eerst naar jezelf, wat heb jij als sporter gedaan om het bedrijfsleven uit te nodigen? Een bijdrage vanuit het bedrijfsleven is niet vanzelfsprekend er moet een plan met een verhaal achter zitten. In 9 van de 10 gevallen ontbreekt het verhaal."
"Ben er van overtuigd dat we in een transformatie zitten, gehandicaptensport wordt steeds meer geaccepteerd en krijgt steeds meer aandacht. Het groeit naar iets wat populair is. Gehandicaptensporters worden op een stoere en leuke manier neergezet en zo uit een bepaalde hoek getrokken. Het is een bewustzijn bij de media en bij de consument dat de prestaties ontzettend knap zijn. Ook in Australië (waar de discussie enorm leeft) is dit een proces wat gaande is. Met de bittere manier van aandacht vragen zeggen de atleten indirect tegen het bedrijfsleven: jullie hebben zitten slapen."
"Sponsoren hebben nu echt het gevoel dat ze niet alleen een financiële bijdrage leveren maar ook de ontwikkeling van de sport ondersteunen. De sporters worden neergezet als helden en dat straalt over het bedrijfsleven af. Na Londen zal de Paralympische sport nooit meer hetzelfde zijn."
Bronnen: Sportbusiness Insider & Brisbane Times