Tijdens de afgelopen vier delen hebben verschillende termen de revue gepasseerd waarmee een effectief social media beleid ingericht kan worden voor top- en breedtesportevenementen. In dit afsluitende deel behandelen we tips en tricks waarin we het grote geheel nog eens overzien en waarbij de waarde ook vanuit verschillende hoeken kan worden verkregen.
Realtime content
Realtime content is per definitie niet een keyfactor voor succes. Wanneer je van een doelpunt van een doorsnee Eredivisiewedstrijd direct melding maakt op Twitter, zul je zien dat er een groot aantal personen/organisaties je al voor waren. Laat staan van een topwedstrijd. Reken uit wat je contentwaarde is en of dit genoeg is om met je volgers te delen. Blindstaren op realtime is dus niet genoeg, het hangt samen met de andere factoren.
Exclusieve content
Met exclusiviteit erbij onderscheid je je al meer van andere contentdragers. Welke content kan alleen jíj als organisatie creëren? In een informatietijdperk waarin we nu leven, wordt je exclusieve eigen content ineens een stuk waardevoller ten opzichte van alle beschikbare content. Toch is enkel exclusieve content alleen ook weer niet per defintie een succesfactor. Hoe zit het dan?
Samenhang overzien
Realtime content faciliteren houdt in de momentums pakken in de markt waarin je je bevindt. De loting van de Champions League kun je met gemak via Twitter volgen. De personen achter de computer zijn gefixeerd op elk balletje en typen direct de naam van de club die uit de koker rolt. En dan? Zoals zovelen lever je deze content. Waarin je je in zo’n momentum kunt onderscheiden is direct van elk mogelijke club (bijvoorbeeld tegenstanders van Ajax) een relevante historie met Ajax, een andere Nederlandse club, hun transferperiode of hun Champions League-geschiedenis leveren. Content die makkelijk van tevoren opgezocht kan worden en via een eigen gemaakte infographic prima te leveren is. Wanneer je dit direct kan leveren bij de loting heb je na slechts één minuut al exclusieve eigen content waarmee je je markt kunt faciliteren. Je kunt van tevoren dus al een hoop voorbereiden om toch realtime en exclusief te zijn. Het is de samenhang van realtime en exclusiviteit overzien en daarbij alle communicatiemiddelen die je gebruikt in elkaar laten overvloeien. Zorg ervoor dat social media een onmisbaar deel in je communicatie wordt door alle communicatiestromen naar elkaar te verwijzen. Ook belangrijk: exclusieve content betekent niet dat het informatie is die je zelf voortbrengt, maar ook dat je het niet op elk medium zet. Dus gooi ‘ steentjes’ in de vijver waarop je volgers zelf reageren door er nog veel meer te gooien.
Andere invalshoek
In de vier voorgaande blogs hebben we het gehad over de fanbeleving op sportevenementen. Deze fanbeleving hebben we ingedeeld in vijf fasen en deze fasen leveren waarde voor de evenementenorganisatie. Tijdens de onderzoeksperiode hebben we niet alleen gekeken naar de waarde voor een evenement, maar ook voor sponsoren. Mijn vraag vooraf was:
Indien de fanbeleving op social media toeneemt, hoe kan de sponsor dan ook meer waarde genereren in elke afzonderlijke fase?
Kijkend naar de hedendaagse sponsormarkt zien we dat social media nog geen grote rol speelt in de sponsorproposities. Het onderzoek laat echter zien dat er wel degelijk mogelijkheden liggen voor sponsoren en dat zij in elk van de vijf waarden (exposure, engagement, influence, transaction en sustainability) waarde kunnen toevoegen aan het evenement en dit zal uiteindelijk weer terugvloeien naar de sponsor in de vorm van salesverhoging, groter bereik op social media, een hogere merkvoorkeur en/of een hogere Net Promotor Score.
Door je als sponsor (langdurig) te verbinden aan een evenement heb je de kans om een belevenis aan het evenement toe te voegen die de beleving van de volger op social media van het sportevenement verlengt en/of versterkt. De uitdaging en het ultieme doel hierbij is om de social mediagebruiker niet alleen fan te maken van je evenement, maar ook fan te laten worden van de sponsor.
De serie 'Waarde van Social Media' is een gezamenlijke serie van Linda de Hoop en Tom Hak.
Eerdere delen:
De waarde van social media deel 1
De waarde van social media deel 2
De waarde van social media deel 3
De waarde van social media deel 4
Foto: Sportgeschiedenis.nl