Eerste Urbanathlon van Nederland geen succes

Vandaag ging in Nederland een nieuw soort hardloopevenement van start: Urbanathlon. Het evenement heeft wat weg van een trainingsmissie bij het leger waarbij hardlopen wordt gecombineerd met het nemen van hindernissen. Vorige week vond er een vergelijkbaar evenement plaats in de bossen bij Hellendoorn onder de naam Strongmanrun, het evenement was met 3.500 lopers en 23 hindernissen een groot succes, en dus maakte Amsterdam zich op voor een hardloopfeest. Helaas liep het iets anders..

Het evenement werd echter een grote flop zo meldde vanmiddag verschillende media. De route werd op het laatste moment aangepast en ingekort, een deel was volgens officiële instanties te gevaarlijk en daarom werd de start in het Oostelijk Havengebied tijdelijk uitgesteld. Doordat deelnemers de beschikking kregen over een klein(er) parcours werd het overal extra druk. Op twitter stroomde het intussen vol met negatieve berichten waar niet of nauwelijks op werd gereageerd.

Het concept van de Urbanathlon komt uit de Verenigde Staten en het draait (net als bij het leger) om de samenhorigheid en kameraadschap. De opzet is gelijk aan de Strongmanrun alleen bij de Urbanathlon worden bossen vervangen door een urban landscape, in dit geval het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Geen groene bomen, veel hout, modder en zand maar opgestapelde auto's en drie meter hoge muren met graffiti. 

De eerste verwijtende blikken gaan vooral in de richting van de organisatie die niet ervaren genoeg leek voor hardloopevenementen van dergelijke grootte. De organisatie van de Strongmanrun had volgens de hardloopsite Losse Veter twee jaar ervaring met het organiseren van het Nederlands kampioenschap cross op hetzelfde terrein. In Amsterdam was dit niet het geval, zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van autorally's. Voor Rotterdam staat er in 2013 ook een Urbanathlon op het programma.

Bronnen
Losse Veter
RHTV Noord-Holland

UPDATE: 17-09-2012
Reactie vanuit het deelnemersveld: Robert Leefmans

"Onderweg naar het evenement hadden we het nog over hoe goed de organisatie gebruik had gemaakt van de media, bijvoorbeeld via Facebook om het evenement onder de aandacht te krijgen. Er was een groot evenementen terrein met veel faciliteiten en de aandacht in de media was groot, daarom verraste de problemen ons enigszins." 

"In aanloop naar het evenement is er (ook door ons) actief getraind op de verschillende facetten van een urbanathlon. Eenmaal klaar in het startvak hoorde je dat het circuit werd ingekort omdat halverwege op de route het publiek dranghekken opzij hadden gezet. Het parcours en de wedstrijd werd ingekort tot 3 x 3 km, dit was eerst 14.5 km maar ook in Barcelona is het 9 km. De mededeling was in sommige startvakken slecht te horen en voor de echte die hards was hey wel een enorme strop, zij gingen er echt voor om een scherpe tijd neer te zetten." 

"De reacties op Twitter zijn soms wel wat overdreven maar het ontbrak aan feedback. De vraag is nu of er een tegenprestatie komt. Organisatorisch zijn er cruciale fouten gemaakt, wellicht dat Rotterdam een betere stad is."

Beelden van het evenement: RTV N-H. Nieuws