Er bestaat een directe relatie tussen de tijd die wordt doorgebracht op social media en de kwetsbaarheid om aan te komen of er een minder actieve levensstijl op na te houden zo blijkt uit een studie uitgevoerd door de Universiteit van Ulster uit Noord Ierland. In het onderzoek werd aan 350 studenten vragen gesteld over de relatie tussen de tijd die wordt doorgebracht op social media en hoe vaak ze bewegen.
Gemiddeld gezien spenderen studenten een uur per dag aan social media. De helft van de studenten geeft aan gemiddeld actief te zijn, 12.7 procent is minder dan gemiddeld actief en één derde is boven gemidded actief. Volgens één van de onderzoekers aan de Universiteit van Ulster, Dr. Wendy Cousins, is het logisch dat meer tijd op social media ten koste gaat van de tijd die wordt besteed aan fysiek bewegen.
"Tijd is een eindig goed dus de tijd die wordt besteed aan social medi gaat ten koste van andere activiteiten. Het onderzoek toont aan dat fysiek bewegen een van de activiteiten is."
In Nederland is voor zover bekend nog niet een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Gijsbregt Brouwer hierover:
"Meestal ligt de focus bij social media op hoe meer sport geconsumeerd wordt. Vaak betreft dit passieve sportconsumptie, ofwel sport kijken op TV. Maar ook actief sporten wordt via social media gestimuleerd, bijvoorbeeld door mensen virtueel aan te moedigen via Twitter of Facebook. Bij bovenstaand onderzoek komt niet naar voren of de mensen die veel social media gebruiken sowieso minder aan sport deden. Ofwel: ga je minder sporten door meer op social media te zitten of heb je meer tijd voor social media omdat je minder sport? Daarnaast zullen social media steeds meer geïntegreerd worden in de sport, denk hierbij aan Nike Plus en andere wearable technology. Toch lijkt het me goed om een onderzoek in Nederland te beginnen met de uitgangspunten van het Noord-Ierse onderzoek: is er samenhang tussen social media en sporten? Benieuwd welke universiteit of hoge school dit oppakt?"
Bron: SocialBarrel