Onderzoek naar retail activiteiten onder 42 sportmerken op het gebied van online, mobile en social heeft uitgewezen dat Nike (op de voet gevolgd door adidas) het best presteert. De Digital IQ Index: Sportswear is met name lovend over het gebruik van mobiel, 74 procent heeft een speciale website voor mobiel en meer dan 90 procent biedt mogelijkheden om direct aankopen te doen. Toch zijn niet alle resultaten positief, met name e-mailmarketing is van een laag niveau.
De onderzoeksopzet
Het onderzoek focust zich op vier hoofdgebieden: Mobile, Website, Social Media en Digital Marketing.
Mobile (20 %) bestaat onder andere uit:
- Toegankelijkheid & Gebruiksvriendelijkheid
- M-commerce
- Optimalisatie
- Integratie met andere media
Website (35%) bestaat onder andere uit:
- Technologie
- Klantenservice
- Vindbaarheid
- Analyses productpagina's
Social Media (20%) bestaat onder andere uit:
- Aanwezigheid & Branding
- Content
- Groei op verschillende social media
- Mate van interactie
Digital Marketing (25%) bestaat onder uit:
- E-mail
- Search
- Digital Advertising
- Blogs & User Generated Content
Website
Het costumizen van een product (bijvoorbeeld via Nike ID) is enorm populair en zorgt jaarlijks voor een toename van 21 procent aan traffic op de site, toch biedt slechts een kwart van de sportmerken de mogelijkheid. Verder opvallend is dat slechts vier merken (Nike, New Balances, SKETCHERS en Speedo) de mogelijkheid bieden om via Facebook aan te melden. En ondanks dat 71 procent van de merken wel de mogelijkheid biedt om via Facebook aankopen te delen biedt slechts 50 procent dat ook voor email.
E-mail
Uit onderzoek blijkt dat de sportmerken onvoldoende hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van standaard email marketing technieken. Gemiddeld wordt er 0,9 e-mail per week verstuurd en slechts 19 procent stuurt een gepersonaliseerde welkomsmail. Veel sportmerken kiezen ervoor om te investeren in social media terwijl e-mail nog steeds een veel hogere conversation-rate heeft. 4.25 voor e-mail en slechts 0,59 voor social media.
Social Media
Pinterest is onder sportmerken enorm populair, 69 procent heeft één of meerdere pagina's op het platform waar meer dan 80 procent van de gebruikers een vrouw is. Absolute topper is Quicksilver met 400.000 volgers. Ook Instragram is populair met 67 procent en Google+ volgt met 65 procent.
Mobile
In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de mobiele telefoons een smartphone en de groei is nog steeds aan het toenemen. In 2011 werd er wereldwijd $65 miljard besteed via de mobiel en daarmee is het ook voor sportmerken een belangrijk platform. 74 procent van de sportmerken heeft een geoptimaliseerde website voor mobiel en slechts 2 van 42 hebben daar geen webshop functie in verwerkt. 94 procent heeft een zoekfunctie aanwezig en 87 procent biedt via mobiel klantenservice.
Uiteindelijk heeft het onderzoek geleid tot een ranglijst van 42 sportmerken variërend van Genius (met creatief onderscheidend vermogen op het gebied van digitaal en retail) tot Feeble (waarbij aanwezigheid totaal niet overeenkomt met de mogelijkheden die anno 2012 aanwezig zijn). Met name de aanvoerders van de ranglijst ondervinden de positieve effecten van investeren in online retail, de kleine merken blijven achter en moeten creatief omgaan met de mogelijkheden van bijvoorbeeld social media.
De Digital IQ Index: Sportswear is te downloaden via de website van L2.
Digital IQ Index®: Sportswear 2012 from L2 Think Tank on Vimeo.