Sneller dan het licht

Afgelopen week werden de gesprekken aan de koffie automaat (en op twitter) die normaal over het komende sportweekeinde gaan, even vervangen voor een opvallend nieuwsfeit. Wetenschappers van het Zwitserse CERN zijn er in geslaagd om een onvoorstelbaar klein deeltje, een neutrino, sneller dan het licht te verplaatsen. Gaan de uitvindingen van Professor Barabas (Suske & Wiske) en dr. Emmett Brown (Back to the future) nu echt tot de mogelijkheden behoren? Gelukkig gingen de gesprekken ook snel weer over sport, want wat zou deze uitvinding betekenen voor de sport?

Toen ik het nieuwsbericht las gingen er meteen een paar lampjes branden. Mijn natuurkunde docent op de middelbare school kon treffend vertellen over het onderwerp. Als je een straaljager ziet vliegen die sneller gaat dan het geluid, dan zie je hem eerst en hoor je hem pas later. Wat zou dit betekenen als je zelf sneller reist dan het licht? Als je sneller dan het licht gaat en je kijkt achterom, dan zie je jezelf in een positie ervoor. Behalve het geluid, heeft ook het licht jou nog niet bereikt. Je bent de tijd vooruit.

Usain BoltTweets
Nu is Bolt gewend om tijdens het lopen van een onwaarschijnlijk wereldrecord nog even rustig over de schouder te kijken om de tegenstanders diep in de ogen te kijken. Stel je voor dat een Cerngezonde Bolt sneller gaat dan het licht, dan kijkt hij niet alleen de tegenstander strak in de ogen...maar ook zichzelf. Volgens USBO onderzoeker Maikel Waardenburg behoort een wereldrecord voor Bolt onder de nul seconden nu toch echt tot de mogelijkheden.

Klopt het wel?
De Groningse hoogleraar sportlogistiek Gerard Sierksma onderzocht het fenomeen tijdwaarneming in het schaatsen. Hij werd getriggerd door een race tussen Kuipers en Davis. Kuipers passeerde op het oog duidelijk als eerste de finish, maar de klok wees op Davis. De tijden werden daarom gecorrigeerd. Maar wat als ze niet tegen elkaar gereden hadden? Dan waren wij hier nooit achter gekomen. Hebben we niet jarenlang verkeerde winnaars aangewezen op de korte afstanden? En als we bij schaatsen al niet op honderdsten kunnen meten, kunnen we bij Formule 1 kwalificaties dan wel op duizendsten meten?

Transponder
Voorlopig kan ik de wetenschappers van CERN slechts twee adviezen meegeven. (1) Herhaal de proef nogmaals en geef daarbij het neutrino een transponder mee. Dan kunnen we net als in het schaatsen achteraf de tijd nog corrigeren.(2) Volgende keer als jullie een ondergrondse deeltjesversneller gaan aanleggen, graaf dan meteen even een tweede Gottard tunnel, zodat de Nederlandse wielerliefhebbers niet uren in de file staan richting de Gavia, Stelvio en Mortirolo.

Tips voor de sport?
Snel neutrino's op de verboden lijst plaatsen, voordat Ricardo Ricco er mee gaat experimenteren. Voordat we al te veel gaan fantaseren over het live bekijken van onze sporthelden uit de geschiedenis, door middel van een tijdmachine. Laten we dan scherp blijven, want voorlopig reizen de neutrino's alleen maar vooruit in de tijd.