3 manieren waarop Feyenoord het huidige succes internationaal kan verzilveren

Feyenoord werd het afgelopen seizoen voor het eerst sinds 1999 weer landskampioen van Nederland. De titel had ook tot gevolg dat de Rotterdammers eindelijk weer mochten deelnemen aan de Champions League. De behaalde nationale successen en het bereiken van het miljoenenbal komen ook de internationale uitstraling van de club ten goede. De Hogeschool Rotterdam speelde afgelopen zomer slim in op dit gegeven door studenten gesponsorde campagnes voor Feyenoord te laten bedenken, tijdens de intensieve Digital Sports Marketing-summercourse van de opleiding Sportmarketing & Management.

In totaal deden veertien studenten uit de VS, Canada, Engeland, Noorwegen en Nederland mee aan de summercourse van de Hogeschool Rotterdam. De studenten werden verdeeld in drie projectgroepen die elk een buitenlands sportmarketingbureau vertegenwoordigden.

Elke bureau bezat een klantportfolio uit het land van herkomst. Voor het Amerikaanse bureau waren dit Gilette en Motorola, voor het Canadese bureau de merken Milennial E-sports en WestJet, en voor het Engelse bureau Bet365 en Tesco. Hen is gevraagd een digitale sponsoractivatie te bedenken tussen Feyenoord en een partij uit hun portfolio, dit gebaseerd op onderzoek omtrent de kernwaarden van zowel de BVO als de sponsor om zo de ideale match te vinden.

Om de studenten te helpen bij het bedenken van de sponsoractivaties werden er gedurende de twee weken diverse bezoeken gebracht aan Nederlandse voetbalclubs, sportmarketingbureaus en een interland van het Nederlands elftal en kregen de leerlingen masterclasses in branding & sponsoring, storytelling en media en nieuwe technologieën, alsook gastcolleges.

De studenten moesten dus voor grote internationale bedrijven bedenken hoe zij via sponsoring en social media iets kunnen betekenen voor Feyenoord. We lichten hier de drie verschillende projecten toe.

#likefatherlikeson

Een van de groepjes maakte een campagne voor Motorola en zette in op de verhaallijn #likefatherlikeson. Een site, blogs en berichten op social media vertellen hoe supporter zijn van Feyenoord van vader op zoon wordt doorgegeven. 'At a match day, the son gets discount when the father buys his own ticket.'

Diverse spelers van Feyenoord worden geïnterviewd om hun band met hun vader te beschrijven en Brad Jones en Dirk Kuyt vertellen hoe zij zelf het vaderschap ervaren. Motorola organiseert daarnaast ook clinics in de stad Rotterdam op nieuw aangelegde velden met verlichting die werkt op zonnepanelen.

De vader-zoon campagne maakt deel uit van een grotere campagne. Een onderdeel is onder andere ook om Motorola-telefoons in te zetten om mee te kunnen luisteren met de aanwijzingen van coach Giovanni van Bronckhorst.

#togetherwecan

Voor een andere campagne bedachten studenten een digitale sponsoractivatie voor Tesco, de Britse supermarktketen. Zij kwamen met de slogan #togetherwecan, geïnspireerd op de slogans van Tesco ('Every Little Helps') en Feyenoord ('Together we are Feyenoord'). Centraal in de campagne staat het bouwen van een community, gefocust op eenheid en het helpen van elkaar. Doel is de krachten als Feyenoord-fans te bundelen en iedereen in de stad Rotterdam te helpen.

Om het doel te bereiken worden verschillende acties opgezet, zoals een supermarkt op wielen die rondrijdt in Rotterdam, eenzelfde clubkaart voor Tesco en Feyenoord voor een loyaliteitsprogramma, een social media-campagne rondom kerst - waarin een challenge van de Feyenoord-selectie aan de supporters om via de Tesco klantenkaart geld te doneren voor de minderbedeelden centraal staat - en de 'no time to waste campagne' van Tesco. Een campagne die ervoor moet zorgen dat iedereen in Rotterdam elke dag een ontbijt, lunch en diner heeft.

#FlyingToTheTop

Tot slot ging een groep studenten aan de slag namens WestJet, een Canadese luchtvaartmaatschappij. De Champions League speelt een cruciale rol in de campagne van WestJet. Tijdens vluchten van de maatschappij worden de duels van Feyenoord in het miljoenenbal live uitgezonden in het vliegtuig. Daarnaast is bij alle zes de groepswedstrijden een penalty simulator van WestJet aanwezig, waar elke keer twee fans kans maken op de hoofdprijs; in het nieuwe seizoen mee reizen met Feyenoord gedurende de voorbereiding. De in totaal twaalf prijswinnaars worden aan het einde van het seizoen bekendgemaakt tijdens een speciaal event. In het nieuwe seizoen maken de winnaars zelf content tijdens hun trip voor de social media-kanalen van WestJet en Feyenoord.

Ook de lancering van het nieuwe tenue is een ideale gelegenheid om het partnership te activeren. Tijdens een groot evenement wordt het nieuwe shirt onthuld en kunnen fans een flightsimulator uitproberen. 
Rode draad in de campagne van WestJet is dat zowel de luchtvaartmaatschappij als Feyenoord Europa willen veroveren.

Conclusie

Feyenoord lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan met de komst van een nieuw stadion, Feyenoord City en de groei van de stad Rotterdam. Studenten van de Digital Sports Marketing-summercourse hebben alvast een voorzetje gegeven van hoe de internationale sponsoractivaties eruit zouden kunnen zien.


Headerfoto: Shutterstock