4 opvallende (sportmarketing) feitjes over Roland Garros

Een kleine week geleden is het jaarlijkse tennisgeweld in Parijs weer losgebarsten. 's Werelds beste tennissers zijn de strijd aangegaan wie zich een jaar lang 'Gravelkampioen' in het tennis mag noemen. Hoewel Rafael Nadal in 10 jaar tijd al negen keer het grandslamtoernooi wist te winnen, kijken we ook dit jaar vol spanning naar de ontknoping bij de mannen en vrouwen. Ondanks de grootste aandacht naar de prestaties op de gravelbaan gaat, zijn er ook buiten het veld enkele interessante ontwikkelingen te zien. Daarom kort samengevat: 4 opvallende (sportmarketing)feitjes over Roland Garros. 

Apple Watch meets French Open

De Apple Watch werd eind april met veel bombarie gepresenteerd als gamechanger  op het gebied van smartwatches. De slimme horloge van Apple is niet alleen in staat om je actieve sportprestaties te meten, het kan ook perfect dienst doen als second screen  bij (top)sportevenementen. Dat blijkt wel uit de introductie van de eerste app van Eurosport voor de Apple Watch. Speciaal voor Roland Garros ontwikkelde het mediabedrijf een app die je helemaal up to date houdt van al het tennisnieuws. Zo kun je op de tribune live statistieken en scores op je horloge bekijken, en blijf je door middel van push notificaties op de hoogte van al het nieuws rondom je favoriete speler(s). Hoewel de app nog niet veel functionaliteiten heeft, is Eurosport wel één van de eerste sportorganisaties met een app voor de Apple Watch. Welke sportorganisaties zullen volgen..? 

Adidas hofleverancier in het tennis

Het Franse Sportbuzzbusiness  deed een onderzoek naar sponsoren van tenue's, schoenen en rackets in de ATP Top 100. Wat blijkt? Adidas en Wilson zijn de grootste leveranciers. De meeste tennissers verschijnen in een adidas-outfit op de tennisbaan (adidas 17), gevolgd door Lotto (15 spelers), Lacoste (11), Nike (9) en Asics (5). Hoewel adidas de meeste spelers uit de Top 100 heeft, moet het op Roland Garros hopen op een stunt van Gilles Simon of Jo-Wilfried Tsonga. Dat terwijl Nike (Nadal, Federer) en UNIQLO (Djokovic en Nishikori) grotere namen aan zich wisten te binden. Op het gebied van schoenen is Asics met 25% de grootste sponsor, gevolgd door adidas (21%), Nike (18%) en Lotto (15%). Bijzonder: Djokovic, Murray en Nishikori spelen - ondanks een andere outfit sponsor - op de French Open  wél op adidas schoenen. Voor tennisrackets kiezen de meeste spelers voor Wilson (30%), boven Babolat (25%) en Head (22%). 

200.000 bijen op Roland Garros aan het werk voor promotieactie 

Begin april heeft sponsor GDF SUEZ een naamsverandering naar ENGIE ondergaan. Engie - sinds vorig jaar partner van het grandslamtoernooi - grijpt Roland Garros aan om de rebranding  te communiceren naar de rest van de wereld. Zo is het bedrijf te zien op de boarding, zijn er diverse activatieprogramma's rondom de stadions opgezet, worden er belangrijke klantenrelaties overgevlogen naar Parijs en wordt de sponsoring nadrukkelijk gecommuniceerd via print. Bijzonder is echter een project dat loopt via haar eigen stichting voor biodiversiteit en milieueducatie. Op het terrein van Roland Garros zijn vier mega bijeenkorven geïnstalleerd, waar zo'n 200.000 bijen in gehuisvest zijn. Samen werken de bijen aan een grote voorraad honing, welke tegen het einde van het toernooi in potten verkocht zullen worden. Wimbledon heeft aardbeien met slagroom, Roland Garros een eigen honingmerk?

Nadal's tennisracket connected met stadionscherm

Vorig jaar schreef blogger Erik Driessen al over de 'next level innovatie in de tennisport': de connected tennisracket van Babolat. Het nieuwe vlaggenschip van Babolat meet alle statistieken en gegevens die een tennisspeler kan gebruiken om zijn spel te verbeteren. Zo kun je analyseren hoe je backhand slagen waren, waar je de bal op het racket hebt geslagen, wat de impact van je slag was etc. Relevante gegevens voor de tennisspeler, maar vaak ook leuke feitjes / weetjes voor de tennisfan. Reden voor Babolat om als official supplier van Roland Garros dit jaar een stapje verder te gaan. Op het grote scherm in het stadion konden bezoekers tijdens de wedstrijd live de statistieken van Rafael Nadal's tennisracket inzien. Hoewel de trend Wearable Technology al enige tijd geleden is ontstaan, beginnen we er - als passieve sporter op de tribune - ook steeds meer de vruchten van te plukken.


Bronnen: Eurosport, Sportbuzzbusiness, GDF Suez (1), Gdf Suez (2), YouTube Babolat
Foto's: YouTube Roland Garros