6 vragen aan de NOS over de Winterspelen in Sotsji

De spelen zitten erop, het serverpark kan weer te rust komen. Hoeveel mensen keken er naar de streams en hoeveel data werd er verstookt? Wat is er gedaan om capaciteitsproblemen te voorkomen en wat is de verhouding website vs mobiel (app)? 6 vragen aan Lara Ankersmit, Hoofd Nieuwe Media, van de NOS over de Winterspelen in Sotsji.

9 feiten over de NOS en Sotsji

  1. In totaal hebben 14 miljoen mensen de spelen in Sotsji op televisie gevolgd.

  2. Verdeling man/vrouw was nagenoeg gelijk.

  3. Op 16 februari om 16.33, bij de winst van Jorien ter Mors op de 1500 meter schaatsen bij de vrouwen, werd een piek van 4,8 miljoen kijkers bereikt.

  4. In totaal heeft de NOS op televisie 230 uur verslag gedaan van de spelen.

  5. Gemiddeld trok Studio Sportwinter 1,7 miljoen kijkers.

  6. Schaatsonderdelen onder werktijd trokken gemiddeld 2,2 miljoen kijkers.

  7. De olympische site ontving in totaal 6,1 miljoen unieke bezoekers. Record voor een speciale evenementenwebsite. De website van de Olympische zomerspelen in Londen trok 5.1 miljoen unieke bezoekers. 

  8. De NOS-app is gedurende de Olympische Spelen meer dan 250.000 keer extra gedownload. Per dag werden er 350.000 streams opgestart en ongeveer 15 miljoen pagina's bekeken. 

  9. De livestreams boekten een record: 30 miljoen streams werden op de website gestart. Gemiddelde duur van een bezoek was ruim een half uur.

Hoeveel mensen kijken er naar de streams?
"Hoeveel mensen er kijken hangt sterk af van welke wedstrijden er te zien zijn. Schaatsen (1000, 1500 en 10.000 meter) is erg populair. Op piekmomenten keken er 245.000 mensen (over alle providers)."

Hoeveel data verstoken NPO en NOS?
"Samen met Uitzending Gemist ging er 276 Gbp per seconde doorheen. Op piekmomenten meer dan 4,5 miljoen hits."

Wat is er gedaan om capaciteitsproblemen te voorkomen?

"Op basis van de ervaringen uit het verleden is er een inschatitng gemaakt van de te verwachten bezoekers aantallen en vereiste bandbreedte. Op basis van deze cijfers is er voor de duur van het evenement en vanwege de extra Olympische streams capaciteit uitgebreid en infrastructuur achter de al aanwezige capaciteit geoptimaliseerd."

Hoe is het streaming platform ingericht?

"We maken gebruik van encoders van Digital Rapids en streaming software van Unified Streaming (USP). Verder wordt uitgebreid gebruik gemaakt van Standaard Open Source software zoals Apache en Nginx. Dit draait op gewone 'commodity' hardware. Door zorgvuldige configuratie van hardware en software, en een uitgekiende caching wordt de maximaal haalbare performance uit het platform gehaald."

Wat is de verhouding streams site vs mobiel (app)?

"Het is niet eenvoudig om hier antwoord op te geven aangezien de verhouding site/app sterk varieert afhankelijk van het moment op de dag, maar in het algemeen ligt de verhouding ongeveer op 1:6 (app:site)."

Wat is de verhouding Nederland 1 in vergelijking met de andere livestreams?
"Ook hier is geen eenvoudig antwoord op. We zien een hoop onderlinge beweging tussen de Olymische streams, zeker op het moment dat er ergens een dweilpauze is of iets anders wat minder aantrekkelijk is. De mensen ‘switchen’ dan via de browser naar andere tabs en daalt het aantal kijkers op de ene stream en stijgt het aantal kijkers op de overige streams. De extra stream die voorzien werd van commentaar tijdens enkele ijshockey wedstrijden werd ook duidelijk beter bekeken dan de ‘kale’ streams."

Lees ook: de technologische terugblik op de Spelen in Sotsji