Ajax zet nieuwe stap in China met samenwerking Guangzhou R&F Football Club

Ajax en Guangzhou R&F FC hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar getekend. De Chinese topclub wil met de hulp van Ajax de beste jeugdopleiding van China ontwikkelen. Met de overeenkomst is een totaalbedrag gemoeid van 10 miljoen euro. Beide clubs hebben de intentie uitgesproken om bij wederzijdse tevredenheid het contract met nog eens vijf jaar te verlengen. De samenwerking met Guangzhou R&F FC is de volgende stap van Ajax in de Aziatische markt, waar de Amsterdamse club de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker aanwezig is.

Ajax heeft de laatste jaren veel sponsordeals gesloten met Aziatische, vooral Chinese, bedrijven. Het traject dat vijf jaar geleden is gestart, waarbij Ajax focus heeft aangebracht in het internationale (sponsor)beleid, werpt zijn vruchten af. Inmiddels heeft Ajax in totaal zes partnerships met Chinese bedrijven, waardoor al bijna 20% van de sponsorinkomsten uit China komt. De deal met Guangzhou R&F FC is de volgende stap in dit traject. 

Ajax heeft zich, via de speciaal voor dit soort samenwerkingen opgerichte Ajax Coaching Academy (ACA), ten doel gesteld om de kennis van de jeugdopleiding mondiaal te delen. De club streeft er dus naar in meerdere werelddelen vergelijkbare samenwerkingen aan te gaan. De ACA heeft het afgelopen jaar programma’s en projecten ontwikkeld en krijgt nu in China de verantwoordelijkheid omde gehele jeugdopleiding van Guangzhou R&F FC vorm te geven. Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod.

Onder leiding van voormalig Ajax-trainer Ed Engelkes, die de rol gaat vervullen als Technisch Directeur, gaan nog meerdere Ajax-coaches mee die allen een specifieke rol vervullen binnen het coaching pakket. Zij gaan de filosofie van de club over brengen op de Chinese staf en de jeugdspelers en worden ondersteund met een team specialisten vanuit Amsterdam.

Nicky Wong, Vice President van Guangzhou R&F FC: "Ajax is een club met een rijke historie, nationaal en internationaal. Zij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld. Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax heeft waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd. Wij hebben veel vertrouwen in een vruchtbare samenwerking."

Stappen maken

Algemeen directeur Edwin van der Sar: "Het is goed voor Ajax dat wij dit partnership aangaan met Guangzhou R&F Football Club. We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied. Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennialang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis kunnen delen in deze samenwerking met R&F is goed voor beide clubs. Het is bekend dat het voor ons lastig is om in de huidige Europese voetbalwereld verder te groeien. Door de Ajax Coaching Academy creëren we desondanks kansen om hierin stappen te maken."

Guangzhou R&F Football Club speelt in de Chinese Super League en eindigde dit jaar op de vijfde plaats. Het team wordt getraind door de Servische coach Dragan Stojković. De club is opgericht in 2011 door Chinees onroerend goed ontwikkelaar R&F.

De verwachting is dat Ajax de komende tijd nog meer samenwerkingen met Chinese bedrijven en organisaties zal aankondigen,


Headerfoto: Ajax