De Volvo Ocean Race: In negen maanden tijd varen meerdere boten langs verschillende steden over de hele wereld en Reineke Bout is nog hard op zoek naar sponsors voor een Nederlandse boot. Bij één van de oudste zeilevents ter wereld, America's Cup, hebben ze een manier gevonden om de actie live en aantrekkelijk naar de huiskamer te brengen. Welke marketingkansen liggen er voor de soms lastig te begrijpen zeilsport?
Eén van de zwaarste zeilraces ter wereld viert in september haar veertigste verjaardag. Het grootse marketingevent, met de langste route ooit, start volgend jaar oktober in Alicante en finisht in 2015 in Cutemborg. Volgens Tom Touber, directielid van de Volvo Ocean Race, moeten de Nederlandse deelnemers het vooral hebben van entrepreneurschap: “Er zijn diverse teams volop bezig om de duurste mensen te verzamelen, aan de andere kant denk ik dat daar onze kans als Nederland ligt. We zijn goed in staat om met jong talent, stukje goede begeleiding en entrepreneurschap uit de underpositie te presteren. We zijn een zeilnatie bij uitstek: bijna 4 miljoen mensen in ons land varen wel eens in een boot en er varen meer dan een miljoen boten rond in Nederland. Net als schaatsen is zeilen een sport waar Nederland in kan presteren.”
Voor sponsors vergt het een flink budget voor een lange periode. In samenwerking met de Volvo Ocean startte Reineke Boot, oprichter van het bureau Outfield, met de inventarisatie in welke mate de zeilsport in Nederland leeft. “Wat we gemerkt hebben is dat de beleving van de Volvo Ocean race niet helemaal klopt.” Daarmee refereert Boot aan de succesvolle jaren 2005-2006 waarin ABN AMRO met twee boten deelnam en een financiering van circa 60 miljoen euro. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de campagne van Delta Lloyd 2008-2009 dan had deze campagne een relatief korte termijn om te activeren. Ze hebben gebruikt gemaakt van de boot van ABN AMRO en het budget kwam uit op circa 7.5 miljoen euro. Delta Lloyd heeft als primaire markt Nederland en Belgie, maar als je kijkt wat het te weeg gebracht is het succesvolle campagne voor een relatief klein budget.” Voor de komende editie voldoet een budget van 3.6 miljoen verspreid over drie jaar. Hoofdsponsor zijn vergt daarmee een totale investering van 10.8 miljoen euro.
Bob van Oosterhout, oprichter van sportmarketingbureau Triple Double en vaste sidekick, ziet kansen voor sponsors om gedurende het traject een passievol verhaal te vertellen: “Het is de Formule 1 van de natuur, de strijd tegen de elementen. De zee, de wind en zelfs sterfgevallen. Dit onderstreept de heroïek rondom het zeilen op dit niveau. We spreken nu erg vanuit het Nederlands perspectief maar de Volvo Ocean Race is een mondiaal platform wat je als merk koopt. Daarom schrik ik in positieve zin op de eerder genoemde bedragen, want de sponsors hebben eerder voor 40-60 miljoen euro aan media-exposure verkregen.”
Maar hoe maak je een onzichtbare sport als zeilen zichtbaar? De zeilsport vind niet op een toegankelijk veld plaats maar ver buiten het zicht van de verrekijker. De America's Cup gebruikt daarom de laatste technologie om de spanning naar de huiskamer te brengen. Gijsbregt Brouwer beschreef vanuit SPORTNEXT de nieuwe beleving en kansen voor de sport: “De zeilsport is vanuit de huiskamer lastig te begrijpen. Als kijker wil je weten wat er gebeurt met de wind, welke strategie er wordt gevolgd en welke koers er wordt aangehouden. Dat hebben ze bij de America's Cup juist geprobeerd om in beeld te brengen. Elke boot is voorzien van sensors en alle data worden overzichtelijk in beeld gebracht.”
Een duidelijk verschil met de Volvo Ocean Race waar de organisatie grafieken beschikbaar heeft voor de die-hard zeilliefhebbers en een media-officer aan boord voor het verhaal over de bemanningsleden. Voor het eerst zijn de 'media-mensen' aan boord geen zeilers maar documentaire makers aldus Reineke Boot: “De media-man was bij de afgelopen editie vaak zeiler die een camera in zijn hand gedrukt met de boodschap: jij moet het verhaal maken. De zeiler zat daarmee altijd in een tweestrijd, want je bent onderdeel van het team maar je moet ook het verhaal naar buiten brengen. Deze editie hebben ze ervoor gekozen om documentairemakers aan boord te zetten. Geen zeilers en ze mogen niet meevaren. Ze zijn erop gefocust om 24/7 het verhaal naar buiten te brengen.”
Voor sponsors is het cruciaal dat de fan zo dicht mogelijk bij het event wordt gebracht. Bob van Oosterhout: “We praten over een miljoeneninvestering in kosten en materiaal, maar laten we niet vergeten dat op het moment dat de sport lastig te volgen is dat je daarbovenop nog eens een keer miljoenen dient te investeren om goed te activeren.” Gijsbregt Brouwer tot slot: “Zeilen zit heel veel potentie in maar het blijft lastig om over het voetlicht te brengen. Daar kunnen die nieuwe media, zoals Youtube channels en andere social media, echt een bijdrage in leveren.”
Terugluisteren
Alles over de Volvo Ocean Race bij BNR Sportzaken deel 1
Alles over de Volvo Ocean Race bij BNR Sportzaken deel 2
America's Cup
Afbeeldingen: America's Cup - Sportvision - Flickr (CC) Escolando