Alles wat je moet weten over Super Bowl LI

De Super Bowl is het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. Elk jaar kijken wereldwijd meer dan honderd miljoen mensen naar de finale van het American football-seizoen in de Verenigde Staten. Voor het eerst werd de Super Bowl dit jaar beslist in een verlenging. New England Patriots was in Houston net te sterk voor Atlanta Falcons. Wat voor invloed had dat op de kijkcijfers? Welke reclames zorgden voor het meeste engagement op social media? En hoe werd de halftime show van Lady Gaga ontvangen?

Update 7-2-2017

De kijkcijfers voor de 51e editie van de Super Bowl zijn bekendgemaakt. Ondanks het zeer spannende verloop van de wedstrijd is het gemiddeld aantal kijkers in de VS iets gedaald. Van 111,9 miljoen in 2016 naar 111,3 miljoen in 2017. Het hoogste aantal kijkers werd om 22.00 uur (ET) behaald: 117,653 miljoen schakelden tijdens de verlenging in op FOX. Het is het tweede jaar op rij dat de kijkcijfers van de Super Bowl dalen. In 2015 keken er gemiddeld nog 114,4 miljoen mensen naar de finale van de NFL. 

Het positieve nieuws is dat er ook 1,72 miljoen mensen naar de livestream via FOX Sports GO keken. En meer dan 650.000 mensen keken via FOX Desportes, het Spaanstalige kanaal van FOX.

Wat verder opvalt is dat voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in de laatste zes jaar de halftime show meer publiek trekt dan de wedstrijd. Bijna driekwart van de mensen met een televisie in de VS keek naar het optreden van Lady Gaga in de rust van New England Patriots-Atlanta Falcons. Het gemiddeld aantal kijkers bedroeg maar liefst 117,545 miljoen.

De spelers van de Patriots kunnen dankzij de overwinning allemaal een bonus van 107.000 dollar tegemoet zien. De spelers van de Falcons krijgen 53.000 dollar. Die bedragen komen bovenop het bedrag van 76.000 dollar dat de spelers van deze twee teams al verdiend hadden vanwege hun eerdere twee zeges in de play-offs.


Update 6-2-2017

Twitter is voor merken een goede graadmeter om te kijken hoe een advertentie tijdens de Super Bowl is ontvangen. Twitter is hét medium waar fans tijdens sportwedstrijden hun gedachten delen met de rest van de wereld. In totaal werden er 27,6 miljoen tweets met de hashtag #SB51 verstuurd tijdens de Super Bowl. Twitter keek ook welke merken het meeste aandacht kregen op het medium gedurende het evenement en maakte een top tien. De lijst wordt aangevoerd door Pepsi.


De Super Bowl is voor (Amerikaanse) bedrijven hét moment om nieuwe producten en/of diensten onder de aandacht te brengen. De prijzen voor een reclame rondom en tijdens het evenement gaan elk jaar omhoog. Voor deze 51e editie van de Super Bowl moet gemiddeld 5 miljoen dollar betaald worden voor een reclamespot van dertig seconden. Fox Sports, dat de Super Bowl dit jaar uitzendt, kan in totaal waarschijnlijk meer dan 445 miljoen dollar (412 miljoen euro) aan inkomsten uit advertenties tegemoetzien. Tussen 2007 en 2016 leverden de reclames in totaal maar liefst 2,59 miljard (!) dollar op.

Ondanks het flinke prijskaartje staan veel bedrijven nog steeds in de rij om hun commercials te tonen. Dit jaar had Fox wel meer moeite om alle advertenties te verkopen. Waarschijnlijk vanwege de teruglopende kijkcijfers en de stijgende kosten voor bedrijven.

Donald Trump

Veel reclames zijn tegenwoordig al te zien via YouTube, andere moeten nog verschijnen en sommige bedrijven bewaren hun video’s voor het evenement zelf. De meest besproken reclame tot nu toe is die van Budweiser. Het lijkt net alsof Biergigant Anheuser-Busch InBev, waartoe Budweiser behoort, een politiek statement maakt. De video laat de kijker de ontmoeting tussen oprichters Mr Anheuser en Mr Busch, beiden immigranten in de VS in de 19e eeuw, herbeleven. Omdat de commercial waarschijnlijk al maanden geleden is bedacht en opgenomen, is het haast uitgesloten dat het een signaal is naar de nieuwe president Donald Trump. Opmerkelijk is het wel dat vlak na het immigratieverbod van Trump deze commercial van Budweiser verschijnt.

Video: De Super Bowl-reclame van Budweiser


Normaal gesproken heeft de president van Amerika vooral een ceremoniële rol tijdens de Super Bowl. De president is vooral toeschouwer. Dit jaar ligt dat anders. Het is aannemelijk dat het evenement wordt aangewend om tegen Trump te demonstreren. Met Mohamed Sanu van de Atlanta Falcons staat er zondag een speler met een islamitische achtergrond op het veld in Houston. Sanu, geboren in Sierra Leone, wilde zich op een persconferentie afgelopen dinsdag overigens niet uitspreken over het immigratieverbod. "Ik houd mij alleen bezig met football", zei Sanu.

Wie zich waarschijnlijk wél laat horen, is Lady Gaga. De zangeres treedt dit jaar op tijdens de Halftime Show en staat bekend als fervent tegenstander van Trump. Lady Gaga zal tijdens de rust van de wedstrijd in ieder geval op het dak van het NRG Stadium te zien zijn. Vanaf die plek zal ze een van haar liedjes ten gehore brengen. De Halftime Show is het ultieme moment waar sport en entertainment bij elkaar komen. Tijdens de eerste helft van de Super Bowl zendt Pepsi een commercial van dertig seconden uit ter promotie van het nieuwe product LIFEWTR, in samenwerking met John Legend. Daarnaast is Pepsi voor de vijfde keer naamgever van de Halftime Show en betaalt, naast de acht miljoen dollar per jaar, samen met de NFL de complete productie.

Virtual Reality

Nieuw dit jaar is dat de Super Bowl gedeeltelijk in Virtual Reality te bekijken is. Uitzendgerechtigde Fox Sports stelt samen met het bedrijf LiveLike twintig hoogtepunten van het duel beschikbaar via de app Fox Sports VR. De hoogtepunten zijn te bekijken via Gear VR of Google Cardboard. Gebruikers komen in een virtuele suite terecht waar ze de clips kunnen bekijken.

Een andere primeur voor de Super Bowl is het zogenaamde 'be the player-systeem', waarbij een moment uit de wedstrijd stilgezet kan worden en de kijker de situatie vanuit het perspectief van de speler kan ervaren. Dankzij Intel kun je bijvoorbeeld in de schoenen van New England Patriots-quarterback Tom Brady staan en ervaren wat hij mee maakt. Brady is ambassadeur van Intel en toonde in onderstaande commercial al een voorproefje van de techniek.

Video: Tom Brady in Super Bowl-commercial Intel


Brady weet zich sowieso in de schijnwerpers deze editie van de Super Bowl. De 39-jarige Amerikaan geldt als één van de populairste NFL-spelers van het moment, maar hij kwam vorig jaar in opspraak na Deflategate. Brady zou er weet van hebben gehad dat elf van de twaalf ballen waarmee in de AFC-finale in 2015 tegen Indianapolis Colts werd gespeeld te zacht waren. De Patriots wonnen die wedstrijd en uiteindelijk ook de Super Bowl. Brady werd voor vier duels geschorst voor zijn aandeel in Deflategate en sindsdien is de relatie tussen de speler en NFL-baas Roger Goodell bekoeld. Bij winst van de Patriots zullen er ongetwijfeld de nodige woorden vallen en kunnen bedrijven op de situatie inhaken.

Digitale pakketten

Mede dankzij de innovaties die we eerder in deze blog bespraken, is de waarde van de digitale pakketten voor de Super Bowl ook omhooggegaan. Voor een commercial van dertig seconden op bijvoorbeeld de website van de NFL moeten bedrijven tot wel 700.000 dollar betalen. Steeds meer sportliefhebbers kijken de Super Bowl via digitale platformen. De verwachting is dat het aantal kijkers via livestreams een stuk hoger ligt dan voorgaande jaren en er zijn bovendien meer mogelijkheden om de wedstrijd online te kijken. Gedurende het seizoen werden er al tien reguliere competitiewedstrijden uitgezonden via Twitter en het is niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst ook de Super Bowl via socia media te bekijken is.

Hoewel de kijkcijfers van de NFL over het hele seizoen zijn gedaald, is de verwachting dat het aantal kijkers wereldwijd voor de Super Bowl toch weer zal stijgen ten opzichte van vorig seizoen. Toch zou dit jaar weleens het laatste jaar kunnen zijn dat de inkomsten uit advertenties stijgen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Super Bowl Ads nog steeds een goudmijn voor de Amerikaanse sport zijn.


Headerfoto: Facebook.com/NFL