Annemiek van Vleuten uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2017

Annemiek van Vleuten is maandagavond tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner bij de Coolste Baan van Nederland in Amsterdam door de stichting Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2017. De 35-jarige wielrenster wordt door de jury geprezen voor haar strijdlust en positieve houding richting de media.Van Vleuten treedt in de voetsporen van onder anderen Arjen Robben, Max Verstappen en Sven Kramer.

Ruim 200 deelnemers aan het Sport & Media Nieuwjaarsdiner kregen van Gio Lippens te horen dat Annemiek van Vleuten de opvolger is van Sven Kramer, die de prestigieuze award in 2016 won. Van Vleuten zelf was wegens een trainingskamp in Adelaide niet aanwezig, maar ze sprak wel een videoboodschap in.

Video: Dankwoord van Annemiek van Vleuten


Er waren in totaal drie genomineerden voor de prijs Sportpersoonlijkheid van het Jaar: Tom Dumoulin, Lieke Martens en Annemiek van Vleuten. Volgens de jury was het een ongelooflijk moeilijke opgave dit jaar.

Uit het juryrapport: "Het is ook niet niks om in de voetsporen te treden van Robben, Verstappen en Kramer. Dat zijn helden met eeuwigheidswaarde. Er is wél sprake van een trendbreuk. Want waar de NSP de afgelopen drie jaren koos voor een man, is het in dit geval een vrouw geworden. Dus blijven Annemiek van Vleuten en Lieke Martens over. Vrouwen met een verhaal, allebei. De één kwam na een ongelooflijk diep dal een jaar eerder terug op het allerhoogste niveau en de ander zette met haar ploeggenoten een heel land op de kop.

Het zijn onvergelijkbare grootheden, maar er moest een knoop worden doorgehakt. En zo heeft de jury besloten dat de eretitel gaat naar de vrouw die anderhalf jaar geleden als een geknakt vogeltje in een greppel lag, nadat ze op weg leek naar Olympisch goud…

de vrouw die in het jaar erna ongelooflijk sterk terug kwam met winst op de Izoard in La Course en de wereldtitel op de tijdrit…

de vrouw die altijd klaar staat voor de media, in voor- en in tegenspoed…. "

Derde Sport & Media Nieuwjaarsdiner

De prijs is een voortzetting van de 'oude' NSP Persprijs, die in het verleden werd toegekend aan onder anderen Frank en Ronald de Boer, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Epke Zonderland en Ireen Wüst.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het derde Sport & Media Nieuwjaarsdiner. Het Sport & Media Nieuwsjaardiner is een initiatief van de Stichting Nederlandse Sport Pers, SPORTNEXT en Arko Sports Media en werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met House of Sports en La Place. Tijdens het diner gaven verschillende sportjournalisten en sportfotografen hun visie op de positie van vrouwen in de sportjournalistiek. Daarnaast werden er nog enkele andere prijzen uitgereikt: Sportjournalist van het Jaar 2017, NSP Sportfoto van het Jaar 2017 en SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2017. Benieuwd wat er op het nieuwsjaarsdiner voorbijkomt? Volg @sportnext op Twitter, check sportnext op Instagram en/of houdt de hashtags #sportnext en #NSPprijzen in de gaten.

Uithangbord voor het wielrennen

Annemiek van Vleuten staat al een decennia aan te de top van het vrouwenwielrennen. In 2016 was ze in Rio op weg naar olympisch goud, maar door een val op 10 kilometer van de finish viel haar droom in duigen. Van Vleuten liep een hersenschudding en scheurtjes in haar wervelkolom op. Een maand later won ze alweer haar eerste wedstrijd en in 2017 was ze succesvol in La Course en op het WK in het Noorse Bergen. Met haar prestaties bevestigde Van Vleuten haar status als uithangbord voor het vrouwenwielrennen. Ze is een van de vrouwen die de sport een enorme boost heeft gegeven. Zowel door haar prestaties op de weg, als haar presentatie daarbuiten.


Headerfoto: Ronald Speijer