ASICS stelt items uit koffer olympische atleet voor het eerst beschikbaar aan consumenten

ASICS verzorgt al sinds de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994 de teamkleding voor de Nederlandse atleten en dit jaar kunnen consumenten voor het eerst een aantal items uit de collectie van het kledingpakket kopen. Zo kunnen liefhebbers van de sport in een officieel TeamNL-outfit voor de televisie hun favoriete sporters toejuichen en brengt ASICS de Spelen dichter bij de mensen thuis.

ASICS is al ruim twintig jaar als official supplier verbonden aan NOC*NSF. Voor de komende Zomerspelen in Rio de Janeiro kreeg het kledingmerk duidelijke richtlijnen mee. De kleurstelling moest in harmonie zijn met de huisstijl van NOC*NSF, met vanzelfsprekend oranje dat de toon aangeeft. ASICS ging naar de ontwerptafel en de Olympische collectie is een mix van herkenbare Rio-elementen en het DNA van ASICS. Zo is het motief van de bestrating van de Copacabana-boulevard op subtiele wijze verwerkt in het regenjack.

"Ten opzichte van vier jaar geleden is dit kledingpakket veel frisser en vernieuwender. De kleding past beter op het lichaam. Je kijkt altijd naar waar de Spelen plaatsvinden en daar houd je rekening mee", legde Paul Hartman, Sports Marketing Executive ASICS Benelux, uit tijdens de perspresentatie van het kledingpakket.

Voor het eerst werd er dit jaar een nieuw model schoen toegevoegd, de Fuze X, uiteraard in een oranje kleurstelling speciaal voor de olympische atleten. Deze schoen is exclusief voor de sporters en zal niet in de winkel te koop zijn, maar andere items uit de collectie kunnen wel gekocht worden door consumenten. Daarmee beleeft ASICS een primeur. Niet eerder werd TeamNL-kleding verkocht in de flagshipstore of online. Hartman: "In overleg met NOC*NSF hebben we gekeken wat we exclusief voor de sporters willen houden en waar we het Nederlandse publiek deel van willen laten uit maken. Er is een aantal items uit de collectie gehaald die als merchandise-item te koop zijn. Je koopt dus een item uit de koffer van de atleet."

Beleving vergroten

Door de kleding aan consumenten te verkopen, hopen ASICS en NOS*NSF de beleving bij de sportliefhebbers nog verder te vergroten. "Dit is de eerste keer dat mensen thuis in Nederland ook een TeamNL-item kunnen aanschaffen. We merkten voorheen dat er voorafgaand en tijdens de Spelen veel vragen kwamen vanuit de consument. Zij wilden weten waar ze de kleding konden kopen. Vanuit dat oogpunt hebben we een kleine selectie uit het TeamNL-pakket beschikbaar gesteld voor de consumenten. We gaan het online en in onze winkel in Amsterdam verkopen."

Het pakket bestaat in totaal uit 30 verschillende kledingstukken en met de diverse accessoires en schoeisel in totaal uit 41 items. Volgens Hartman is Nederland één van de weinige landen waar de olympische sporters in unieke kleding lopen. "We vinden onszelf een true performance sportmerk. We maken kleding die gemaakt is om goed in te presteren. Met de ambities van NOC*NSF om bij de beste tien sportlanden ter wereld te horen, is dat een ideale match. Samen komen we tot een mooi pakket en daarbij stelt NOC*NSF zich flexibel op. De kleding is altijd speciaal voor NOC*NSF en dat maakt het uniek. Andere landen hebben soms in grote lijn dezelfde kleding, waar alleen een aantal andere accenten gelegd worden. Dat is in Nederland duidelijk niet het geval."

Hendriks

Chef de Mission Maurits Hendriks is blij met het resultaat. "De uitstraling moet in het verlengde liggen van de merkwaarden van NOC*NSF: TeamNL staat voor 'sport, Nederland, warmte, trots, kracht en stoer'. Dat is wat we uit willen dragen. En dat is goed gelukt. ASICS is er opnieuw in geslaagd een prachtig kledingpakket samen te stellen."