Solidariteitsplan Eredivisie: zo overwinnen clubs samen de coronacrisis

Het zijn voor de sport bizarre tijden. Evenement na evenement wordt afgelast of uitgesteld. Het is daarom opmerkelijk dat de voetbalwereld zich zowel nationaal als internationaal als een wereldvreemde burger blijft gedragen. Je hoort en leest internationaal eigenlijk nergens: ‘we stoppen ermee, we kijken uit naar volgend seizoen. Er zijn nu belangrijkere zaken in de wereld.’ Op België en Nederland na, daar worden wél beslissingen genomen.

De paniek is nog het grootst in landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië die hun tv-inkomsten zien opdrogen en waar gelijk de bodem van de kas in zicht komt. Het is een grappige metafoor: clubs uit de meest vooraanstaande voetballanden laten geen moment onbenut om de wereld deelgenoot te maken van hun succes. Hoe rijk ze zijn, hoe goed hun beleid is, hoe hoog hun omzet is en hoe goed ze het toch voor elkaar hebben. Een voorbeeld voor de rest van de wereld. Ze pronken met hoge salarissen, de hoogste begroting, de nieuwste modellen auto’s en vervoer in privévliegtuigen en nippend aan de champagne in de bestuurskamers. Nee, de clubbestuurders hebben het allemaal prima voor elkaar. Maar iedere ondernemer weet: omzet is nog geen winst!

En dan komt het coronavirus roet in het eten gooien. Want nu is het enige dat de clubs roepen: we moeten de competitie uitspelen, want anders komen de tv-gelden in gevaar en daarmee het voortbestaan van de club. Maar ze voerden toch allemaal zo’n goed en doorwrocht beleid waar niets op af te dingen viel? Een voorbeeld voor de wereld toch? Niet is minder waar, het kaartenhuis stort met een enorme vaart in elkaar.

Druk op UEFA opgevoerd

Zoals gebruikelijk wordt de druk richting de UEFA opgevoerd om vooral alle mogelijkheden open te houden om de competities af te maken. De UEFA volgt gedwee en papegaait de internationale topclubs na. De Europese voetbalbond dreigt zelfs landen die wél visie hebben en een eigen beleid voeren daarvoor te straffen. De omgekeerde wereld.

Juist waar in deze crisistijd door de regeringen van alle landen om steun en solidariteit richting elkaar wordt gevraagd, gaan de topclubs en competities hun eigen gang en telt maar één ding; ikke, ikke ikke. Niets geen solidariteit onderling, niets geen plan om elkaar door de crisis te helpen. Nee, louter eigen belang en eigen gewin.

Kikkers springen uit de kruiwagen

In Nederland hebben KNVB en ECV ook nog geen concreet plan gepresenteerd. Tot irritatie van de clubs, want juist van een bond mag verwacht worden dat er planvorming plaatsvindt.

Daarom is het niet verwonderlijk dat de kikkers uit de kruiwagen springen en clubs hun eigen visie ontwikkelen. Ajax voorop, gevolgd door PSV en AZ. Onder de huidige omstandigheden heeft het geen pas om de competitie uit te spelen terwijl er nog dagelijks mensen overlijden en deskundigen verwachten dat de beperkende maatregelen nog maanden gaan duren.

Feyenoord dringt vooral aan op solidariteit om de bedrijfstak overeind te houden en is bereid daar offers voor te maken, ook in financiële zin.

Daarom is het belangrijk dat de clubs in de Eredivisie samen een plan ontwikkelen dat recht doet aan ieders positie en uitgaande van onderlinge solidariteit en steun om deze lastige periode door te komen en vooruit te kunnen blikken naar de toekomst.

Hoe dan? Bijgaand een voorzet hoe solidariteit tot stand kan komen:

 1. Competitie wordt gestopt per 1 juni 2020 en voldoet hiermee aan richtlijnen RIVM en regering.
 2. Eindstand is tevens de stand voor plaatsing in Europa voor positie 1 t/m 4.
 3. Coëfficiëntenreeks en prestaties dit seizoen leidend over laatste vijf jaar:
  - Ajax: 81 punten
  - PSV: 42,5 punten
  - AZ: 29 punten
  - Feyenoord: 19 punten
 4. Ajax gaat CL in: gerechtvaardigd gezien het feit dat Ajax meeste coëfficiëntpunten heeft binnengehaald laatste jaren.
 5. AZ-voorronde CL: ook rechtvaardig omdat zij eveneens succesvol zijn geweest in Europa en een prima seizoen draaien.
 6. Feyenoord groepsfase EL (3e en bekerfinalist).
 7. PSV: voorronde EL (doet recht aan huidige positie op de ranglijst).
 8. Plek 2e voorronde EL (Willem II of FC Utrecht): wordt bepaald op basis historische ranglijst over laatste vijf jaar).
 9. Geen degradatie.
 10. Eredivisie uitbreiden naar 20 ploegen.
 11. In het seizoen 2020/’21 versterkte degradatie om weer tot 18 ploegen te komen.
 12. Door extra speelrondes geen play-off Eredivisie in seizoen 2020/’21.
 13. Eindstand 2020/’21 is bepalend voor Europese tickets en degradatie.
 14. KKD play-off zoals gebruikelijk.
 15. Door minder ploegen in KKD ook minder wedstrijdinkomsten. Deze worden gecompenseerd door hogere TV-opbrengst (minder ploegen) en aanvulling vanuit solidariteitsfonds.

Aanvullende maatregelen

Er moeten daarnaast ook nog een aantal aanvullende maatregelen plaatsvinden.

 1. 40% van de Europese gelden voor plaatsing groepsfase komen in het solidariteitsfonds Eredivisie.

  Voor de Champions League betekent dit ongeveer 15 miljoen euro, als één club zicht plaatst. Als twee clubs zich plaatsen, kan dit bedrag hoger worden, het percentage gaat naar beneden of het bedrag wordt vastgesteld op 15 miljoen euro.
  - Startpremie CL: 15,25 miljoen
  - Coëfficiëntenlijst: 18,8 miljoen
  - Marketpool: 2,5 miljoen

  40 % is 14,6 miljoen euro
  60 % is 21,9 miljoen euro

  Vanuit de Europa League komt er ongeveer 3,6 miljoen euro in het noodfonds (ligt aan het aantal clubs dat zich plaatst). De groepsfase van de Europa League levert 3,6 miljoen euro op. Als drie ploegen zich plaatsen levert dat de volgende rekensom op:

  40% van 3.600.000 = 1,2 miljoen per team bij plaatsing
  Resteert voor teams: 5,4 miljoen, oftewel 1.800.000 per team bij plaatsing
  Eventueel kan hiervan af worden geweken door een ander percentage dan 60-40 af te spreken. Bijvoorbeeld 80-20 gezien het grote verschil in startgeld met de Champions League.
 2. Met de Europese gelden wordt de garantie gegeven dat medewerkers hun baan behouden voor minimaal twee seizoenen en er geen gedwongen ontslagen plaatsvinden op kantoor en andere onderdelen van de BVO (bijv. jeugdopleiding, scouting etc.).
 3. Extra betaling aan twee extra promovendi: 1 miljoen euro per club extra.
 4. Spelers die boven de 200.000 euro (Balkenende norm) verdienen (ex premies en bonussen, dus basissalaris) leveren 20% van dat basissalaris in. Deze 20% gaat in het noodfonds.
 5. Er komt een commissie van wijze mannen die de gelden beheert en verdeelt onder de clubs. Beoogd voorzitter: oud KNVB-directeur Henk Kesler.
 6. Iedere club levert een businesscase in, indien zij gebruik wil maken van het fonds.
 7. Omdat gelden pas later in het jaar vrijkomen vanuit UEFA stelt ING als hoofdsponsor van het voetbal in Nederland het geld vooruit betaalbaar en dus beschikbaar tegen een symbolische rente.
 8. Alle seizoenkaarthouders krijgen gratis toegang tot FOX Sports zolang, en indien, er zonder publiek wordt gespeeld.
 9. FOX krijgt door uitbreiding naar 20 ploegen meer wedstrijden.
 10. FOX voldoet aan haar verplichtingen voor seizoen 2019/’20 en 2020’/21, ook richting KKD en 2e Divisie
 11. NOS krijgt toestemming om i.p.v. 1 uur samenvattingen een langer samenvatting programma te maken en voldoet aan haar financiële verplichtingen.

Op deze manier wordt recht gedaan aan ieders positie in de voetbalpiramide en kun je echt van solidariteit spreken. Alleen op deze manier kun je de coronacrisis doorkomen en overleven!

Headerfoto: kivnl / Shutterstock.com