UEFA gaat samenwerking met Disney aan om meisjesvoetbal verder te ontwikkelen

De UEFA is een bijzondere samenwerking aangegaan met Disney om meer meisjes aan het voetballen te krijgen. De bekende Disney-film Incredibles 2 vormt de basis voor het ontwikkelingsprogramma Playmakers, waarin door middel van storytelling met bekende Disney-figuren meisjes wordt aangemoedigd meer te bewegen en voetballen.

Het project Playmakers is ontwikkeld voor meisjes van vijf tot acht jaar die nog niet voetballen. Het programma wordt op scholen, clubs en in de lokale gemeenschap in zeven landen, waaronder België, uitgerold. Meisjes nemen de rol van de hoofdrolspelers over en spelen verschillende scènes uit films na - het eerste project wordt er eentje met de film Incredibles 2.

De deelneemsters leren niet alleen al spelenderwijze het spelletje ontdekken, maar maken ook vrienden en schaven hun sociale vaardigheden bij. “Als je het voetbal wil bijbrengen aan de hand van verhalen en spel, dan moet je dat doen met de beste verhalen en de beste karakters ter wereld. Disney is dan de perfecte partner voor ons”, aldus Nadine Kessler, verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal bij de UEFA.

'Plicht van de UEFA'

Playmakers moet er ook aan bijdragen dat het aantal meisjes dat voetbalt in Europa tegen 2024 is verdubbeld. "We willen dat meisjes aangemoedigd worden om hun eigen spel te ontwikkelen en hun eigen beslissingen te maken. Dat is precies waar het programma om draait: een omgeving creëren waarin meiden kunnen bloeien en zich ontwikkelen, of dat nu gaat om motorische vaardigheden, voetbalkwaliteiten of levenslessen”, aldus Kessler.

Ook UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin is blij het nieuwe programma. “Het is de plicht van de UEFA als hoogste bestuursorgaan van het Europese voetbal om meisjes de gelegenheid te bieden te gaan voetballen. Dankzij de samenwerking met Disney stellen we voetbal open voor een publiek dat nog niet betrokken is bij onze sport. Het programma dat we samen hebben ontworpen is zowel inspirerend als uitdagend.”

Headerfoto: Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com