Bijzondere groep afstudeerders betreedt de sportmarketingwereld

Een klas met echte doorzetters met veel sociale vaardigheden. Zo kan de bijzondere groep afstudeerders van de Hogeschool Rotterdam het beste bestempeld worden. De voormalige sportmarketingstudenten volgden een unieke route naar hun felbegeerde papiertje. De afstudeerders volgden allen een mbo-opleiding aan het CIOS of een andere sport en beweegstudie voordat zij met een aangepast vakkenpakket in versneld tempo hun diploma haalden. Velen van hen deden tussendoor ervaring op met een (afstudeer)stage in de sport, zoals bij Feyenoord, Excelsior en O’Neill. Dinsdagavond was in de Rotterdamse Kuip de diploma-uitreiking.

Tijdens deze uitreiking werden de studenten toegesproken door docentbegeleiders en diverse partners uit de sportbranche, zoals sponsormanager van Feyenoord Bas Raemakers en Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport.

Mbo-achtergrond werkt in voordeel

De mbo-achtergrond van de kersverse sportmarketeers deerde hen dus niet om uiteindelijk binnen drieënhalf jaar hun hbo-diploma te halen. Sterker nog, volgens studiecoach en sportmarketingdocent Ida Nipius werkte het in verschillende omstandigheden juist in hun voordeel dat zij eerder een studie op het middelbaar beroepsonderwijs hebben gevolgd. “Tijdens deze studie hebben zij bepaalde managementvaardigheden al kunnen ontwikkelen. Zij zijn hierdoor op dit vlak meer ontwikkeld dan een student die net van de havo komt. Tijdens hun opleiding aan het CIOS hebben zij vaak voor een groep gestaan en zijn al ver op het gebied van leiding geven en management.”

Ouderwetse schoolklas

In het eerste studiejaar kregen zij voor veel vakken waarin deze twee vaardigheden centraal stonden dan ook vrijstellingen. In plaats daarvan werden zij extra begeleid bij de ‘theorievakken’ Engels, Nederlands en economie. Door hun achtergrond zijn die vaardigheden in de loop der jaren niet verder meer ontwikkeld. “Je zag dat de studenten op die vakken wel wat achterliepen”, vervolgt Nipius. “Maar door keihard te werken heeft iedereen die er moeite mee had de achterstanden weten in te halen. Dat kenmerkt deze klas ook. Het zijn echte doorzetters. Ik moet bij deze groep studenten denken aan een ouderwetse schoolklas. Iedereen hielp elkaar en er werd samen geoefend voor tentamens . Ik loop al heel wat jaar mee in het onderwijs, dus ik kan wel stellen dat dit een unieke groep is.”

“De afgelopen jaren stonden wij veel in contact met mensen en ik denk dat die vaardigheden helpen om binnen te komen bij een groot bedrijf”

Een van de afgestudeerde studenten die dinsdagavond in het stadion van Feyenoord zijn diploma in ontvangst mocht nemen is Robert Ruisaard. Voor hem was het haast een thuiswedstrijd, aangezien hij voor zijn stage een aantal maanden dagelijks rondliep bij de Rotterdamse topclub. “Dat was uniek. In zo’n topomgeving leer je hoe zaken geregeld worden in de sportmarketing. Door die ervaring word je een betere marketeer. Mede hierdoor ben ik voor mijn scriptie terechtgekomen bij O’Neill.”

Andere drive

De sportachtergrond van de studenten heeft daar volgens hem een wezenlijk aandeel in. “Wij hebben een andere drive, komen net even anders binnen. Ik ben van mening dat je aan de presentatie van iemand kan zien of hij of zij iets met sport heeft gedaan. De afgelopen jaren stonden wij veel in contact met mensen en ik denk dat die vaardigheden helpen om binnen te komen bij een groot bedrijf. Dat is het verschil met een hbo-opleiding waarbij de normale route wordt gevolgd.”

Banen liggen in de sportmarketingwereld doorgaans niet voor het oprapen, beseft ook Ruisaard. De twintiger is actief als jeugdtrainer bij eredivisionist Excelsior en spreidde daarmee zijn kansen om aan werk te komen. “Het liefste blijf ik in de sportmarketing actief. Maar wordt dat op korte termijn even niks, dan kan ik altijd kijken hoe ver ik kom in de voetballerij.”

Omdat de lat van een hbo-studie in drieënhalf jaar voor veel studenten behoorlijk hoog is gebleken, wordt de studie vanaf dit schooljaar in vier jaar aangeboden. Wel wordt er nog steeds gewerkt met een aparte groep en kunnen de studenten rekenen op extra ondersteuning. Heb je interesse in deze opleiding? Kijk dan op de website van Hogeschool Rotterdam.


Foto's: Hogeschool Rotterdam