Clattenburg naar Saudi-Arabië; zwichten ook scheidsrechters voor het grote geld?

Normaal gesproken staan scheidsrechters alleen in de schijnwerpers als ze een grote fout hebben gemaakt die het wedstrijdverloop heeft beïnvloed. De Engelsman Mark Clattenburg was deze week om een heel andere reden in het nieuws. En nee, niet vanwege een (privé) schandaal. De Engelse toparbiter vertrekt naar Saudi-Arabië om daar aan de slag te gaan als hoofd van de scheidsrechterscommissie. Zwichten nu ook scheidsrechters al voor het grote geld?

De 41-jarige Clattenburg geldt als één van de beste scheidsrechters in het voetbal. Hij floot in 2016 onder andere de finales van de Champions League en het EK in Frankrijk. De Engelsman was zeker ook een van de kandidaten om in 2018 leiding te geven aan de WK-finale. Waarom kiest hij er dan voor om voor de voetbalbond van Saudi-Arabië te gaan werken?

Live presentatie

Tijdens een persconferentie die live (!) werd uitgezonden op de Twitterpagina van de voetbalbond van Saudi-Arabië noemde Clattenburg zijn nieuwe functie "een grote stap voorwaarts." "Ik kijk ernaar uit samen met het scheidsrechtersteam en de president te werken aan het niveau van de arbiters zodat het een groot en langdurig succes wordt." In zijn nieuwe rol moet Clattenburg het niveau van de scheidsrechters in Saudi-Arabië omhoogtillen en een professionaliseringslag maken, terwijl hij zelf ook enkele wedstrijden zal fluiten. De Engelsman heeft een eenjarig contract getekend.

Clattenburg debuteerde op 25-jarige leeftijd in het profvoetbal en behoorde al snel tot de elitegroep in Engeland. Hij was niet van onbesproken gedrag. Zo werd hij in 2008 geschorst en liet hij afgelopen zomer twee tatoeages zetten als herinnering aan het fluiten van de finales van de Champions League en het EK.

Overigens heeft Clattenburg zeer waarschijnlijk al zijn laatste wedstrijd in Engeland gefloten. Dit weekend staan er duels in de FA Cup op het programma en de toparbiter hoeft dan niet in actie te komen.

Howard Webb

Howard Webb was tot voor kort hoofd van de scheidsrechterscommissie in Saudi-Arabië. De Engelsman was arbiter tijdens de WK-finale in 2010 tussen Spanje en Nederland. Webb diende volgens lokale media zijn ontslag in bij de voetbalbond van Saudi-Arabië na een geschil over het aantal buitenlandse arbiters dat in het land mag fluiten.

Half miljoen pond

Het blijft voorlopig gissen naar de redenen van de overstap van Clattenburg. Geld is een voor de hand liggend argument wanneer een rijk land als Saudi-Arabië erbij betrokken is. Naar verluidt zou Clattenburg een salaris van een half miljoen pond (belastingvrij) tegemoet kunnen zien. Het is niet precies duidelijk wat het salaris van Clattenburg in Engeland was, maar schattingen komen in de buurt van de 100.000 pond per jaar. Dat is nog exclusief internationale wedstrijden en eventuele persoonlijke sponsordeals. Iemand als Clattenburg verdient waarschijnlijk minimaal 200.000 euro per jaar.

Cashen

Dat spelers, trainers en ook bestuurders naar het Midden-Oosten of China gaan om te cashen is allang niet nieuw meer. Maar dat nu ook scheidsrechters op het hoogtepunt van hun loopbaan vertrekken, is een primeur. Gaan we dit in de toekomst vaker zien? Wordt er door Chinese officials getrokken aan Björn Kuipers? Staat Bas Nijhuis op de radar bij de voetbalbond van Qatar? Kevin Blom floot in het (recente) verleden al een topwedstrijd in Egypte en diezelfde Blom en ook Kuipers waren actief in (daar heb je ze weer) Saudi-Arabië. Zal er in navolging van spelers ook een transfermarkt voor scheidsrechters komen?


Headerfoto: Wikimedia