Communicatieadvies aan Michael van Praag

Gisteravond maakte Michael Van Praag (MVP) zijn plannen bekend voor de hervorming van de FIFA als hij tot voorzitter gekozen zou worden. Eind mei staat de verkiezing op het programma en komt er (hopelijk) een opvolger van Sepp Blatter. Om deze plannen te ondersteunen is door de KNVB € 225.000 beschikbaar gesteld, bestemd voor de campagne en communicatie. Van Praag beschikt daarmee over het kleinste budget van alle kandidaten.

Uit de berichtgeving maak ik op dat de focus van de campagne vooral ligt op lobbyen. MVP gaat congressen af en gaat op bezoek bij invloedrijke personen. Niet zo gek natuurlijk, want hij moet vooral zieltjes winnen. En zo gaat dat nu eenmaal binnen een sportbond. Er zijn in totaal 209 FIFA landen, waarvan Blatter er naar verluidt al 111 in zijn zak zou hebben (in Oceanië, Azië en Afrika). Bovendien zijn er nog twee andere kandidaten die Van Praag moet verslaan. Hoe gaat MVP de landen overtuigen om op hem te stemmen?

Lees ook: Michael van Praag volgt Sepp Blatter niet op Twitter

Onderscheidend en met lef

Er is uiteraard uitgebreid nagedacht over de gekozen strategie, maar ik neem de vrijheid toch nog wat advies te geven. Ik baseer me daarbij geheel op hetgeen ik uit de media verneem.

  • Wees onderscheidend. In het programma staat een aantal onderdelen die concurrent kandidaat Luis Figo ook heeft opgenomen. Ook Figo wil meer geld voor opleiding van jeugd en ook hij wil dat meer landen deelnemen aan WK ’s. De Portugees noemt, net als jij, ook dat er technische ondersteuning moet komen voor de arbitrage. Je gaat de strijd om de zieltjes niet winnen met dezelfde ideeën als een concurrent. Tenzij je er misschien een hele andere strik omheen doet;

  • Neem stelling! Breng de slogan Football for Everyone echt tot uiting in je strijdplan. Maak bijvoorbeeld een scherper statement over discriminatie binnen het voetbal. In een eerdere persconferentie ging je nog in op onderwerpen als gelijke rechten voor vrouwen binnen voetbalorganisaties en de strijd tegen discriminatie in het voetbal. Heel goed! In het gisteren verschenen programma lees ik hier niets meer van terug. Zonde en een gemiste kans!

  • Toon lef! Durf uitspraken te doen over hoe je corruptie gaat uitbannen binnen de bond. De FIFA heeft nu een zeer slecht imago door alle schandalen en de gedragingen van Sepp Blatter. Hoe ga je paal en perk stellen aan dit soort zaken? Vertel het en verbind er consequenties aan. Je hebt het in je programma over transparantie en een zogenaamde normalisatiecommissie. Maar je wilt zelf ook voorzitter zijn van deze normalisatiecommissie. Is dat slim? Ik denk van niet. Stel een objectieve, onafhankelijke commissie in die de FIFA voortdurend controleert op financiën, werkwijze etc.

M(ost) V(aluable) P(layer)

Of mijn adviezen het verschil zullen maken voor MVP? Ik ben bang van niet. Het gaat bij dit soort verkiezingen vooral om politiek en geld. Communicatie lijkt van ondergeschikt belang. Sowieso lijkt het mij onmogelijk op te boksen tegen de praktijken van Blatter, welke communicatiestrategie ook gekozen wordt. Toch bewonder ik MVP om zijn kandidaatstelling en strijdlust. Het zou prachtig zijn als het zou lukken. 29 mei zullen we weten hoe het afloopt. Hoe dan ook, Van Praag blijft voor mij deze wedstrijd de Most Valuable Player!