De basis voor een gezonde leefstijl leg je op school

Jaarlijks sterven er 5.3 miljoen mensen als gevolg van fysieke inactiviteit, dat aantal is hoger dan door roken. In Limburg ligt het aantal kinderen met overgewicht hoger dan in de rest van het land. In Zuid-Oost Limburg starten daarom vier basisscholen met het nieuwe onderwijsconcept De Gezonde Basisschool van de Toekomst. Hier kunnen kinderen iedere dag een uur sporten en gezamenlijk gezond lunchen. Daarnaast biedt de school leerlingen de kans om vanaf zeven uur 's ochtends de schooldag goed te beginnen met een gezond ontbijt. 

Zitten is het nieuwe roken
De mens is gemaakt om te bewegen. Voor het eerst sinds generaties is ook de levensverwachting gedaald dankzij de toename van fysieke inactiviteit. De gevolgen zijn niet alleen fysiek voelbaar maar ook in de kosten voor gezondheidszorg en de economie. Het aanleren van een gezonde levensstijl begint tijdens de jeugd. Op school. Op de meeste basisscholen krijgen kinderen echter, mede door de korte schooldagen, maximaal twee uur gymles.

Lees meer: de extreme gevolgen van inactief leven

Zeven tot zeven
Het nieuwe onderwijsconcept werd deze week gepresenteerd nadat Provinciale Staten van Limburg eerder al akkoord ging met een subsidie van bijna 8 miljoen euro. In de regio Zuid-Oost Limburg zijn meer kinderen met gezondheidsklachten dan in de rest van het land. Oorzaak is een ongezonde levensstijl. Nu starten de schooldagen om half 9 en duren tot 4 uur waarbij ouders de mogelijkheid hebben om de kinderen om 7 uur 's ochtends te brengen en om 7 uur 's avonds weer op te halen. Hierdoor ontstaat meer tijd voor sport en gezonde voeding.

Sportaanbod
In het rapport van Maastricht University 'De Gezonde Basisschool van de toekomst' beschrijven de onderzoekers het ontstaan van de pilot. De belangrijkste doelstellingen van het programma voor ouders en kinderen zijn voornamelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van kinderen, verbeteren van de leerprestaties en bewustwording van gezonde leefstijl door voldoende aanbod in sport, bewegen, cultuur en ontspanning. In het sportaanbod wordt niet gesproken over nieuwe sporten en/of andere spelvormen. Of de inzet van technologie om de leefstijl van kinderen te beïnvloeden. Vier faculteiten van de Universiteit gaan onderzoeken welke effecten het nieuwe onderwijssysteemhelft. De nulmeting start in het schooljaar 2014/2015.

Lees het rapport 'De Gezonde Basisschool van  de toekomst'

Bron: Spitsnieuws