De les van Leicester: mirakels bestaan

We kunnen wel stellen dat niemand had verwacht dat Leicester City met de titel in de Engelse Premier League titel aan de haal zou gaan. Aan de start van het seizoen werden de kansen voor de ploeg geschat op 5000/1, wat vergelijkbaar is met de kans dat Elvis Presley nog leeft of dat Kim Kardashian de volgende Amerikaanse president wordt.

Enkele optimistische Leicester-fans kunnen hun geluk niet op nu de ‘Foxes’ zich tot landskampioen hebben gekroond, met als grootste winnaar een supporter die 20 pond inzette en nu met 250.000 naar huis gaat. Bookmakers verliezen op dit moment miljoenen (het verlies wordt geschat op 25 miljoen pond of 31.6 miljoen euro) en beweren dat dit een op zichzelf staan mirakel is dat niet snel nog eens zal gebeuren. Maar dat hopen zij dan toch vooral zelf. Uit het mirakel van Leicester kunnen we namelijk leren dat niets onmogelijk is en dat wordt misschien nog interessant voor het aankomende Europees kampioenschap.

ZIE OOK: Ook Twitter viert landstitel Leicester City in Premier League

Niemand had bijvoorbeeld in 2004 verwacht dat Griekenland het EK zou winnen. Portugal was de gedoodverfde favoriet en tot het allerlaatste moment werd gedacht dat de Grieken wel eens moesten sneuvelen.

Underdogs

Zijn er voor dit jaar ook underdogs gespot? De topfavorieten zijn Duitsland, Frankrijk en de jaarlijkse klassieke kanshebber: Spanje. Engeland huppelt daar ook ergens achteraan. Maar er is een team dat heel wat gelijkenissen vertoond met Leicester City... Oekraïne. Met kansen van 100/1 zijn ze zeker geen hoogvlieger en dit is ook nog maar hun tweede EK. Maar net als de ‘Foxes’ leunt Oekraïne op een sterke verdediging. Het voorbije seizoen kregen op zes opeenvolgende wedstrijden geen enkele goal tegen. Ook lijkt de tactiek van hun spits heel erg op die van Leicester. Oekraïne is een ploeg die meer en meer investeert en oud-topspits Andrey Shevchenko zal de assistent van bondscoach  Mykhaylo Fomenko worden voor het EK.

Noord-Ierland

Een ander team waar we nog naar mogen uitkijken is Noord-Ierland. Zij hebben zich voor de eerste keer gekwalificeerd voor een EK en hun kansen worden geschat op amper 500/1 – wat wel nog steeds tien keer beter is dan de kansen die Leicester gegeven werden. Maar met enkele memorabele wedstrijden, winst tegen Spanje met 3-2 en Zweden met 2-1 in 2008, en een recordreeks met tien ongeslagen wedstrijden op rij, hebben ze geen slechte speelgeschiedenis als basis voor dit EK.

WK rugby

Of het slim is om nu een wilde gok te plaatsen op een van deze ploegen? Misschien niet, maar er zijn wel voldoende precedenten om aan te tonen dat tijdens een match alles mogelijk is. Zo waren de kansen voor Japan om Zuid-Afrika te verslaan tijdens de Rugby World Cup in 2015 amper 200/1. Maar Japan zorgde voor de grootste sensatie ooit op een WK rugby en versloeg de grootmacht. Wie denkt er nu dat een stel Japanners uitblinken in rugby? Net zo weinig mensen die denken dat dit jaar Oekraïne het Europees kampioenschap wint.


Foto: Twitter @Andriy Shevchenko