De Nederlandse sport app Fitmo wil e-coaching naar een hoger niveau tillen

Niet iedereen heeft de topsportinstelling van Epke Zonderland, Arjen Robben of Churandy Martina en kan daarom wel een coach/ vriend gebruiken. Iemand die motiveert en persoonlijk advies geeft wanneer je erdoorheen zit. De Nederlandse sport app Fitmo (momenteel in besloten beta met 400 gebruikers) wil vooral samenwerken en een personal trainer zijn die in de gaten houdt of jij wel voldoende sport. Zullen sport apps ooit de rol van een coach volledig overnemen?

Sporten begint niet met veters strikken, sporten begint met een plan. Met de recensie van Gonny van der Zwaag's boek Fit met apps & wearables nog vers in het geheugen is duidelijk dat wearables en apps steeds meer de menselijke rol van een coach overnemen. Een digitale schop onder de kont voelt allang niet vreemd meer. Toch is er nog een wereld te winnen. Uit onderzoek van het Rathenau Instituut 'Eerlijk advies. De opkomst van e-coach' (PDF) blijkt dat e-coaches, apps en wearables over het algemeen niet betrouwbaar zijn. Het is onduidelijk op welke informatie de adviezen zijn gebaseerd. Daarnaast geldt de regel "Hoef je niet te betalen? Dan ben je het product" en dat creëert een grijs gebied over hoe een app gefinancierd wordt. Het Rathenau Instituut pleit zelfs voor een keurmerk aangezien menselijke coaches beroepscodes hebben waaraan ze moeten voldoen en digitale coaches nog in het wilde westen opereren.

Of dat keurmerk er ooit komt is onduidelijk maar Gijsbregt Brouwer gaf vorig jaar al aan dat nieuwe sport apps echt je gedrag gaan veranderen. Belangrijke vernieuwing is dat de eerste apps vooral technologie gedreven waren en nu gericht zijn op gedragsverandering. Daar wil Fitmo met jou aan gaan werken. Dat kan bijvoorbeeld met gaming en doelen stellen. De Nederlandse ontwikkelaar Dave Roeloffs startte in 2010 met de ontwikkeling en kan rekenen op de ondersteuning van 40 trainers, waarvan een aantal in Nederland zo laat hij tegenover iCulture weten.

Lees ook: Hoe de nieuwe sport apps echt je gedrag veranderen (door Gijsbregt Brouwer)

De coaches van Fitmo lezen de gegevens uit van Runkeeper, Jawbone, Fitbit (en binnenkort ook Apple's Gezondheid-app) en op basis daarvan komt een persoonlijk advies tot stand. Zo tackelt Fitmo het geautomatiseerde gevaar van e-coaching. Dat advies is overigens niet gratis, een instapcoach kost 30 euro per maand maar er zijn ook coaches beschikbaar voor 70 euro per maand. Het kiezen van een coach is vrij en afhankelijk van persoonlijke behoeften. Hoe intensief wil je ondersteunt worden? Na een situatieschets maakt de trainer een trainingsschema en zet die klaar in de app. Voor de gebruikers een personal coach die echt weet waar je mee bezig bent en voor de coaches een interessante nieuwe bron van inkomsten.

Het concept van e-coaching op maat is veelbelovend al zitten er aan de uitvoering nog wel een aantal haken en ogen. Bij het insturen van de resultaten wil je het liefst zo snel mogelijk antwoord en 40 euro per maand (kosten voor een gemiddelde coach) maakt toch 480 euro per jaar. Zijn we al bereid om dat te gaan betalen? Fitmo is momenteel in besloten beta. De release date is nog niet bekend gemaakt. Stuur een invite en wie weet is het mogelijk om aan te sluiten in de besloten beta.

Bronnen: iCulture - Emerce