De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken, de proloog

De afgelopen en de komende periode heb ik een aantal ‘nieuwe’ GPS sporthorloges mogen testen. In een serie van een aantal blogs zal ik in ieder geval verslag doen van mijn ervaringen met de Fēnix 2 van Garmin, de Polar V800 en tot slot de Garmin 920XT. De bedoeling van deze blogs is niet om per horloge een compleet, zeer uitgebreide beschrijving te geven van wat elk van hen apart kan (daarvoor verwijs ik graag naar de zeer uitgebreide reviews van DC Rainmaker maar steeds per GPS horloge aangeven wat de globale mogelijkheden en voor- en nadelen van elk model zijn, uitgaande van mijn eigen ervaring en die van andere gebruikers die ik heb gesproken. Maar voordat deze serie zal beginnen eerst iets over GPS sporthorloges in het algemeen en in verhouding tot het gebruik van de smartphone of smartwatch tijdens het sporten.

Al weer een tijd geleden heb ik een test gedaan waarbij ik GPS sporthorloges en apps met elkaar heb vergeleken (onderaan alle links). Toen was mijn conclusie dat de GPS op de smartphones achter bleef bij de aparte GPS horloges. Inmiddels is de GPS op smartphones verbeterd en hebben ze veel minder storingen dan in 2011. Toch lees ik nog geregeld tweets van bijvoorbeeld Runkeeper gebruikers dat ze erg korte of juist langere trainingen zouden hebben gedaan dan ze echt hebben gedaan. Dit treed vooral op bij trainen in dichtbebouwde gebieden of in bosrijke omgevingen, al dan niet in combinatie met een dicht wolkendek. Als je als (duur)sporter gaat voor de meest betrouwbare registratie dan lijken aparte GPS horloges het toch beter te doen.

Daarnaast is het zo dat het gebruik van een smartphone, maar ook bv de ‘bejulde’ Apple watch leidt tot extra apparatuur aan je lichaam (immers de Apple watch werkt samen met je iPhone). Een horloge doe je makkelijk om en weegt niet veel, dit in tegenstelling tot de smartphone. Die moet in een broekzak (welke sportbroek heeft van die grote zakken) of in een apart hoesje. Met fietsen misschien geen heel groot probleem, maar met lopen is er een groep fanatieke lopers (ik reken mij daar ook toe) die niet met een hoesje om hun arm oid willen lopen.

Ook het voordeel van het kunnen luisteren naar muziek tijdens het sporten boeit de laatste groep meestal minder dan de meer ‘recreatief’ ingestelde lopers. Kijk maar eens bij de start van een willekeurige hardloopwedstrijd. Bij de eerste 5% zul je nauwelijks smartphones of koptelefoons zien, sterker nog ze hebben vaak helemaal niks om hun armen, alles in het teken van de gewichtsreductie en het goed kunnen luisteren naar je eigen lichaam, bewegingen en je mede/tegenstanders. Als ze een horloge hebben dan is het wel een GPS horloge, al dan niet met hartslagmeter.

Als je als (duur)sporter gaat voor de meest betrouwbare registratie dan lijken aparte GPS horloges het toch beter te doen.

Tot slot zijn de functies van een smartphone voor de fantieke sporter meestal te beperkt. Hartslagregistratie moet een extra adapter voor in de smartphone voor worden gekocht, voor fietsers is het koppelen van hun vermogensmeter aan de smartphone via het ANT+ protocol niet mogelijk, om nog maar te zwijgen van de problemen die een zwemmer zal ondervinden als hij probeert zijn zwemtrainingen op te nemen met zijn smartphone.

Kortom, ondanks de sterk verbeterde GPS functies van de smartphones en de komst van smartwatches zal er denk ik een voldoende grote markt blijven bestaan voor de GPS horloges voor de fanatiekere (multi-duur)sporters voor wie een bedrag van tussen de €300 en €400 geen drempel zal zijn om dan toch maar de smartphone te gebruiken om hun sportprestaties digitaal vast te leggen.

Lees de befaamde reeks Hardlopen en GPS

Als app op je Phone of een apart horloge 1

Als app op je Phone of een apart horloge 2.1

Als app op je Phone of een apart horloge 2.2

Als app op je Phone of een apart horloge 2.3

Als app op je Phone of een apart horloge 3

Als app op je Phone of een apart horloge 4

Afbeeldingen: Polar France - Maugaloops