De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 3, de Polar V800

Deze keer is het de beurt aan het nieuwe paradepaardje van Polar, de V800. Hij is al een tijdje op de markt maar sinds een paar weken is hij nog wat completer geworden doordat je er nu ook je zwemtrainingen in een binnenbad mee kunt registreren. Daarmee is de V800 nu een volwaardige concurrent geworden van zijn Garmin tegenhanger de 920XT.

Lees meer: De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken, de proloog

Lees meer: De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 2, de Garmin Fenix 2

Algemeen

De V800 komt in twee kleurcombinaties, de afgebeelde zwarte en een rood/blauw model. De V800 is bedoeld om de hele dag te dragen, en dat kan ook zeker. Alleen voor vrouwen met smalle polsen is het model misschien net iets te groot. Ook de V800 werkt met GPS-caching waardoor je in de normale dagelijkse praktijk de GPS registratie heel snel werkt. Ook wordt de GPS automatisch uitgeschakeld waardoor de batterij lang meegaat.

Hardlopen

Ik heb een aantal jaren geleden ook wel eens een Polar met GPS getest en dat werkte toen niet echt optimaal. Maar de V800 werkt zoals je van een GPS sporthorloge in deze prijsklasse mag verwachten. Hij registreert prima de afstanden en snelheid. Prettig is ook dat je, als je een automatische tussentijd hebt ingesteld(bijvoorbeeld elke kilometer), je ook nog zelf ronds kunt klokken. Een nadeel van de V800 is dan weer wel dat je, als je eenmaal aan het trainen bent, je niet veel zaken meer kunt aanpassen. Stel je bent vergeten om de autolap in te stellen, dan moet je de training echt stoppen, autolap instellen en dan weer een nieuwe training beginnen. Het zou mooi zijn als Polar dit zou aanpassen.

De V800 kan ook een aantal ‘running dynamics’ registeren, daarvoor moet echter wel een aparte stridesensor worden aangeschaft. Het voordeel hiervan is dat je ook je oude hartslagband kunt blijven gebruiken met de nieuwe V800, maar een flink nadeel is toch wel dat je, als je meerdere schoenen hebt, je de stridesensor steeds moet omzetten. Dat gaat niet heel makkelijk omdat de deze door de veters moet worden geregen, nog afgezien van het feit dat het kan zijn dat je er niet aan denkt. Op de hieronder getoonde afbeelding zie je een weergave van de gemiddelde en maximale pasfrequentie per minuut. Bedenk wel dat je het getal met twee moet vermenigvuldigen.

Losse sensoren koppelen

Polar heeft voor het koppelen van sensoren gekozen voor Bluetooth, wat op zich prima werkt. Nadeel is echter wel dat de Polar niet gekoppeld kan worden aan losse units die met ANT+ werken. Met name voor atleten die fietsen met een ANT+ powermeter (bv Quark) is dat een groot nadeel. Naast de al genoemde footpod (stridesensor) heeft Polar ook nog een sensor voor de trapfrequentie en een snelheidssensor waarmee je ook bij een indoortraining je snelheid kunt meten.

Zwemmen

De V800 heeft één functie die hem uniek maakt, en dat is dat hij ook de hartslag registreert tijdens het zwemmen. Voor zover mij bekend is er geen ander GPS sporthorloge die dat kan. Bedenk wel dat om de HF-band op zijn plaats te houden je moet zwemmen met een badpak, triathlonpak of wetsuit. Met alleen een zwembroek verschuift de band om een goede registratie te garanderen. Hieronder zien we een perfecte HF-registratie gemaakt tijdens een openwater zwemtraining.

Zoals al eerder vermeld kan de V800 nu ook in een binnenbad registreren hoeveel je hebt gezwommen. Dat gaat net als met de Garmin met een accelerator meter en een vooraf opgegeven lengte van het zwembad. Ook wordt geregistreerd welke zwemslag je doet (werkt vooral bij de betere zwemmers, mijn poging tot vlinderslag werd niet zodanig herkend), aantal slagen per baan. Het werkt redelijk maar zeker nog niet 100% goed. Ik heb een aantal keer met een Garmin en de Polar gezwommen en de Polar miste steeds net iets meer. Omdat dit in de firmware is ingebouwd zijn er wel verbeteringen te verwachten.

Activitytracker

Waar de V800 echt in uitblinkt is de activity-tracker. Je krijgt elke dag een compleet overzicht van al je activiteiten (behalve helaas op je stadsfiets fietsen zonder HF-meter), inclusief een overzicht van hoe lang en goed je geslapen hebt. Dit is bv. er interessant voor (personal) trainers die hiermee op afstand een goed beeld kunnen krijgen van hoe hun atleten die dag zich gedragen hebben. Maar ook als je voor jezelf sport om gezond te blijven kun je hier veel informatie uithalen.

Kortom, de V800 is een GPS sporthorloge dat veel kan. Absolute pluspunt is de hartslagregistratie tijdens het zwemmen en de activitytracker. Verbeterpunten liggen er nog bij het gebruiksgemak en de swimmetrics, die (deels) ook wel met nieuwe firmware updates zullen worden verzorgd.