De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 5, de TomTom Multi-Sport Cardio

TomTom kennen we allemaal als navigatie hulpmiddel in de auto. Sinds enige tijd begeven ze zich ook in de sportmarkt met drie verschillende type sporthorloges. Als multi duurpsorter heb ik de Multi-Sport Cardio mogen testen.

Dit horloge onderscheidt zich op één belangrijk punt van alle voorgaande besproken multi-sport horloges, het registreert de HF niet via een borstband. Dat zal een groot pluspunt zijn voor veel mensen die klagen over het benauwde gevoel dat een borstband kan geven. TomTom gebruikt een Mio optische sensor om de hartslag te registreren, goed zichtbaar als je het horloge even afdoet.

Grote vraag voor mij was, is deze registratie wel accuraat? Na een flink aantal keren gelopen en gefietst te hebben met zowel de TomTom als een meter met een borstband kan ik niet anders concluderen dan dat het zeer goed werkt. Uiteraard is er wel eens verschil tussen beide, maar dat zijn marginale verschillen die het goed kunnen trainen niet in de weg staan. Sterker nog, soms werkt de TomTom beter dan de borstbandregistratie. Als voorbeeld hieronder de weergave van dezelfde training met boven de TomTom en onder een Garmin registratie.

Lees meer: De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 2, de Garmin Fenix 2


Zoals te zien komen de GPS details overeen. Als we dan de hartslag registratie vergelijken dan zien we het volgende (weer TomTom boven en de Garmin onder).



Wat opvalt is de piek aan het begin bij de Garmin. De band stoorde daar nog erg, toen ik dat eenmaal verholpen had1 kwam de hartslag weer keurig met elkaar overeen. Met de TomTom kun je ook zwemmen en fietsen. Bij het zwemmen functioneert de TomTom toch wat minder dan de Garmin en Polar is mijn ervaring (ik heb ook andere gelezen echter). Je krijgt minder informatie na afloop en ook de registratie is niet altijd even goed, zie hieronder. De training was in totaal 2500 m in een 25 m bad. De 2,33 km die TomTom dan geeft is wat merkwaardig. Ook kan je geen openwater registratie doen.

Bij mij is een storing in de geleiding van mijn hartslag geconstateerd waardoor ik dit probleem regelmatig had. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de tip de borstband een kwartslag naar links te draaien, sindsdien heb ik dit probleem nauwelijks meer. Om toch nog eens te kijken of het echt aan de positie van de borstband lag heb ik bij deze training de eerste 8 minuten de borstband op de normale wijze omgedaan. Na een kwartslag draaien werkte het bij mij weer prima.

Voor het fietsen kun je de TomTom uit de originele polsband halen en in een aparte band doen waarmee je hem makkelijk op je stuur kunt monteren. Dat lijkt handig tot je opeens op de fiets bedenkt dat het toch wel merkwaardig is dat je een HF ziet terwijl de HF registratie via een lichtje op je pols gaat.

Je kunt dit ondervangen door de TomTom om je pols te blijven dragen tijdens het fietsen of er toch een aparte borstband bij te kopen die je aan het horloge kunt koppelen. Wat ik als een minder punt heb ervaren is dat er geen auto start/stop functie op de TomTom zit. Zeker als je een fietser in de Randstad bent kom je toch veel stoplichten tegen. Dan wil je eigenlijk dat de tijdsregistratie pauzeert, de eerder besproken Polar en Garmin hebben dat wel. Wat ook opvallend is, is dat een horloge dat de naam Multi-Sport draagt geen multi-sport modus heeft. Daar zou TomTom nog wel een verbeterslag in kunnen maken.

Lees ook: de nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken, deel 3: Polar V800

Concluderend kunnen we zeggen dat het een behoorlijk goed functionerend GPS sporthorloge is met als zeer groot pluspunt de hartslag registratie via de pols. Voor hardlopers die ook wel eens fietsen en/of zwemmen is het een prima aanrader, zeker ook gezien de prijstelling die flink onder de Garmin 920XT en de Polar V800 ligt. Als TomTom ook de die-hard fanatieke duursportersmarkt wil gaan bedienen zullen ze echter nog wel een slag moeten maken.