De positieve betrokkenheid van Nederlandse sportsponsors

In zijn maandelijkse nieuwsbrief informeert Frank van den Wall Bake geïnteresseerden over de ontwikkelingen in en rondom de vakgebieden sport, media, sponsoring en marketing. Drie ontwikkelingen uit de editie van september vielen op. Frank van den Wall Bake licht ze toe en blikt vooruit:

- de positieve betrokkenheid van Nederlandse sportsponsors;
- het spanningsveld tussen redactie en commercie in de sport;
- inkomsten uit tv-rechten voor eredivisieclubs.

De positieve betrokkenheid van Nederlandse sportsponsors

Een goede invulling van (sport)sponsoring is cruciaal. Het sponsorcontract is het podium met een zaal vol enthousiaste toeschouwers. Zonder voorstelling op het podium loopt de zaal echter snel leeg. De invulling van Nederlandse sponsorships verdienen in dat opzicht een pluim. Delta Lloyd is al jaren hoofdsponsor van het Watersportverbond en steunt met name het zeilen. Mede dankzij de aanzienlijke jaarlijkse bijdrage van de verzekeraar heeft het verbond een gestructureerd topsportbeleid kunnen opbouwen waarvan de resultaten meer dan zichtbaar zijn. Daarnaast is Delta Lloyd betrokken bij de breedtesport en organiseert het het ‘Optimist on Tour’-project. Volledig gericht op de jeugd. Een aantal resultaten:

- spontane sponsorbekendheid onder niet-zeilliefhebbers is gestegen van 8% naar 19%;
- de passendheid van de zeilsponsoring bij het merk Delta Lloyd laat een stijging zien van 39% naar 56%;
- sympathie voor Delta Lloyd als sponsor van de zeilsport is significant toegenomen van 39% naar 59%.

Zo kennen we in Nederland nog meer sponsors die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en maatschappelijke kracht van sport. Aegon met Ajax (in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport), ING met de KNVB, ABN AMRO in het tennis, KPN met de KNSB, Opel met Feyenoord, Heineken met het Holland Heineken House, EY als coach van het bedrijfsleven bij NOC*NSF, Randstad met ‘Goud op de Werkvloer’ en Achmea ondersteunt de breedtesport in zijn geheel.

Frank van den Wall Bake
“Vanuit mijn positie wil ik graag aandacht besteden aan de positieve betrokkenheid van een groot aantal sponsors in de sport. De sociaal-maatschappelijke relevantie in sponsoring wordt met de dag noodzakelijker en gelukkig ook zichtbaarder. Kwalitatief denken wint het van kwantitatief denken. Een bedrijf wordt steeds vaker beoordeeld op de activiteiten die het onderneemt, niet op hoe vaak het zichtbaar is. Nieuwe merken in sportsponsoring vragen om een langere samenwerking. Goed voorbeeld: beslist.nl heeft in een korte tijd naamsbekendheid verworven middels het schaatsen en zal nu voor een andere/kwalitatieve aanpak moeten kiezen.”

Het spanningsveld tussen redactie en commercie

Een van de grootste uitgevers ter wereld, Time Inc. (uitgever van onder andere Sports Illustrated), ontsloeg recentelijk 500 medewerkers en draaide in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 32 miljoen dollar, terwijl over diezelfde periode in 2013 nog 75 miljoen dollar winst werd geboekt. De leiding heeft besloten dat redacteuren van alle bladen vanaf nu verantwoording moeten afleggen aan de uitgever en niet langer aan de hoofdredacteur. De grens tussen redactie en commercie vervaagt. En dat zien we al langer. De Duitse tv-zender ZDF was sponsor van de Telekom-wielerploeg in de Tour de France en besloot destijds niet alleen het onderwerp doping te negeren, maar ook de samenwerking spoedig te beëindigen. Het commerciële huwelijk tussen Voetbal International en de KNVB (en dus Oranje) was eveneens geen lang leven beschoren. Moeten sportorganisaties wel mediapartnerships afsluiten?

Frank van den Wall Bake
“Het spanningsveld tussen redactie en commercie leidt af en toe inderdaad tot gekke situaties. Veel sportorganisaties zeggen ‘Wij zijn een mediapartnership aangegaan’, maar de werkelijkheid is anders. Een mediapartnership maakt van andere mediapartijen een tweede viool. Zij voelen zich achtergesteld en besluiten soms om dan niet over het evenement te schrijven. Ik adviseer daarom geen mediapartnerships aan te gaan, maar een heldere boodschap te verkondigen: steun ons, maar zonder contract. Verdeel de primeurs. Het primaire doel van een sportorganisatie is de media in te zetten voor de promotie van de sport en dus niet, zoals veel wordt gedacht, de media te gebruiken om sponsors aan te trekken.”

Tv-rechten eredivisieclubs

Een overzicht van de inkomsten uit tv-rechten voor de eredivisieclubs:
1. Ajax € 8.325.750,-
2. PSV € 7.514.250,-
3. FC Twente € 6.675.750,-
4. Feyenoord € 5.837.250,-
5. AZ € 5.160.000,-
6. sc Heerenveen € 4.482.750,-
7. FC Groningen € 3.805.500,-
8. FC Utrecht € 3.128.250,-
9. Vitesse € 2.612.250,-
10. NAC Breda € 2.386.500,-
11. Heracles € 2.225.250,-
12. ADO Den Haag € 2.064.000,-
13. PEC Zwolle €1.1935.000,-
14. Willem II € 1.806.000,-
15. SC Cambuur € 1.677.00,-
16. Go Ahead Eagles € 1.644.750,-
17. Excelsior € 1.612.500,-
18. FC Dordrecht € 1.580.250,-
* De formule is gebaseerd op de eindstand van het afgelopen seizoen.

Frank van den Wall Bake
“Het verschil tussen de ondersten en bovensten van de ranglijst is groot. Des te leuker is het dat PEC Zwolle van bijvoorbeeld Ajax kan winnen.”

Afbeelding: Neeltje van de Weide