De toekomst van sport en online video

"A moment not captured, is a moment not lived."

Met die indrukwekkende woorden trapte Gijsbregt Brouwer, founder van Tyrsday, de Sportnext live sessie over sportvideo af. Maak een foto en een video of het is niet gebeurd. Miljoenen filmmakers uploaden iedere dag jaren en jaren aan video content. We leggen alles vast wat gebeurt. Niet als herinnering voor later, maar als bewijs dat we leven. Een realtime ansichtkaart van bewegende beelden van de mooiste momenten in onze levens. Op de eerste editie van het Sportfilmfestival Rotterdam presenteerde SPORTNEXT de Sportfilm van de Toekomst. Vijf sprekers deelden hun kennis over waarom internet, smartphones en GoPro's onze wereld voorgoed hebben veranderd. En valt er ook geld te verdienen aan al die gave sportvideo's op het internet?

De SPORTNEXT Live Sessie De Sportfilm van de toekomst draaide helemaal om de snelle veranderingen in de sportfilm door de opkomst van Youtube, Vimeo, Vine en GoPro. Gijsbregt Brouwer beleefde zelf zijn "a moment not captured is a moment not lived" bij de beklimming van de Mont-Ventoux. Het vergeten aan te zetten van de GoPro voelde daadwerkelijk alsof het moment niet compleet is. We delen onze belevingen via platformen als Facebook, Youtube, Vine en Snapchat en zo ziet 'de buitenwereld' ons perfecte leven. Gijsbregt noemt dit een 'edited life'. Sporters leven als geen ander levens om te delen met fans.  Hierdoor worden sporters eigen merken. Deze hausse aan video is nog maar het begin. Drones laten al zien dat video overal kan komen en alles kan en zal worden vastgelegd.

Lees ook: de 5 gaafste online sportvideo's over de kracht van sport

Waar traditionele sporten als voetbal, tennis en hardlopen hun weg nog naar het internet moeten vinden staat Youtube al vol met action sports als skateboarden, surfen en mountainbiken. Met dank aan de handzame camera en bestseller GoPro. Ivar Vermeulen marketeer bij Tom's Wholesale, de importeur van GoPro in de Benelux, maakte het eerste model en de opkomst van GoPro van dichtbij mee. Nog nooit zaten we zo dicht op de huid van een atleet, want het draait allemaal om de persoon. Filmen wat je ziet (POV = point of view) en jezelf filmen (selfie) heeft een stormachtige groei doorgemaakt. Vermeulen zet de GoPro's slim in bij zijn eigen team van actiesport ambassadeurs, die allemaal video's delen, waardoor de merken goed in beeld komen.

Ricardo Parterno, ambassadeur van GoPro en één van de beste Nederlandse skateboarders ooit, ervoer zelf hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. Hij werkte heel bewust aan zijn imago, dat niet alleen uit prestaties bij wedstrijden bestond, maar vooral uit de juiste tricks en looks. Zien en gezien worden geldt zeker ook online. Goede video's maken is een kunst, zeker omdat binnen de "scenes" de kijker vaak zelf ook heel betrokken is bij de community. Sami El Hassani van Bombaklatsch legde uit hoe hij midden in de Rotterdamse skateboard gemeenschap staat. Hun eerste video ging de hele wereld over en bracht meer dan tien skateboarders in beeld.

Internet video is inmiddels groter dan TV. In aantallen video's en in views. De nagenoeg onbeperkte mogelijkheden van het internet vragen om enige vorm van curatie. De stortvloed aan video's zijn namelijk bij lange na niet allemaal even interessant. Kanalen met kwaliteit en content zijn interessant voor merken. Zo vertelde Marko van Kampen, van het toekomstige videoplatform voor influencers Makers Channel, over Whistle Sports. Een Youtube netwerk (MCN) goed voor miljarden views waar SkySports  7 miljoen euro in heeft geïnvesteerd. Voor jongere generaties zijn YouTube sterren de BN'ers en niet meer de TV-sterren. 

In Nederland staat geld verdienen met online video nog in kinderschoenen. Maar het gegeven dat internet video binnen zo'n korte tijd al groter is dan TV geeft voor de sport stof tot denken. YouTube is na Google de grootste zoekmachine van het web. Video biedt de ultieme kans om verhalen te vertellen over atleten, van beginners tot pro's. Het bouwen van personal brands en web series over sport of atleten biedt volop kansen voor sponsors en sportorganisaties. Wanneer sluiten we in Nederland aan bij deze wereldwijde ontwikkeling?