De vlinder Esmee Visser en Rupsje Nooitgenoeg

In De Wereld Draait Door werd onlangs bij monde van Mart Smeets een ode aan kersverse olympische kampioene Esmee Visser gebracht.

Niet door zenuwen gehinderd,
lichtvoetigheid van staal,
schaatst ze niet,
maar vlindert weg in een sprookjesverhaal.

Een heel treffend beeld; Esmee fladderde over het ijs en bleek zich in heel korte tijd ontpopt te hebben van talent tot olympisch kampioene. Inderdaad zoals in een sprookje. Wat een compliment voor haar en haar begeleidingsstaf.

De evolutie van rups tot vlinder heeft opvallend veel overeenkomsten met die van een sporttalent tot topper. De rups heeft een beperkt leefgebied, leeft op de grond - en probeert zoals we uit het bekende kinderboek Rupsje Nooitgenoeg weten - zoveel mogelijk te eten om te overleven en uit te groeien tot vlinder. Eenmaal tot vlinder geëvolueerd is het leefgebied onbeperkt en kan er gemakkelijker eten gevonden worden.

Zie de rups als de talentvolle sporter, en het eten als geld; het sporttalent begint klein, is gretig en heeft beperkte mogelijkheden om geld op te halen voor zijn of haar sportcarrière. Een talent is niet zo snel interessant voor een groot bedrijf en zal dus eerst lokaal moeten kijken wat er te vinden is. Het is voor een gemeente echter onmogelijk om alle sporttalenten financieel te ondersteunen, dat is duidelijk. Maar kijk eens wat er gebeurt als een lokale atleet een prestatie van formaat neerzet! Vol trots wordt een huldiging in het dorp of stad georganiseerd, volgen een ereburgerschap, of vernoeming van straat, brug of sportaccommodatie.

Yvonne van Gennip werd na haar drie gouden medailles gehuldigd geboortestad Haarlem

Talent een podium geven

Vanuit zowel gemeentes als van talenten zelf krijg ik vaak genoeg te horen dat het geld dat lokale sporttalenten nodig hebben om hun sportieve carrière te ontwikkelen, niet beschikbaar is. Daar zijn gelukkig nieuwe wegen voor. Talentboek biedt al aan ruim 950 sporttalenten een platform om via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor hun sportieve loopbanen. Om gemeentes daar in een eerder stadium een rol in te laten spelen wil Talentboek samen met gemeentes crowdfunding platforms bouwen om het lokale talent een podium te geven. Op deze platforms is het ook mogelijk om aandacht te geven aan commerciële partners van de gemeentes en nieuws te brengen over de lokale sporttalenten.

Vorige week maakte minister Bruno Bruins dat zijn departement 10 miljoen extra gaat investeren in de topsport. Meer topcoaches, meer deelnames aan internationale wedstrijden en trainingsstages en andere voorzieningen voor topatleten en toptalenten kunnen hiermee bekostigd worden. Dat is natuurlijk geweldig! En Minister Bruins geeft daarmee ook een goed voorbeeld aan de lokale overheden; concrete investeringen in betere voorzieningen voor jonge, lokale sporttalenten, opdat zij meer kans hebben op grote prestaties en daarmee de trots van hun gemeente. Wij willen daar graag bij helpen.

Nieuwe ijzers Esmee Visser

Esmee Visser had voordat ze van start ging bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) nieuwe ijzers nodig. Om deze ijzers aan te schaffen startte zij een crowdfunding campagne. Met behulp van haar donateurs kon zij uiteindelijk deze ijzers kopen en werd ze prompt olympisch kampioen!

Meenemen in sprookje

Ook skeletonster Kimberley Bos startte in aanloop naar deze Olympische Spelen een crowdfunding campagne. Dit deed ze al in 2015, drie jaar voor haar olympische debuut. Een mooi stuk uit haar campagneverhaal: "Stel je voor dat je in de winter van 2018 middenin de nacht opstaat om naar de finale van een Olympisch onderdeel te gaan kijken. Als je dan die nacht de slaap uit je ogen hebt gewreven zie je mij die Olympische afdaling maken, daar in Zuid-Korea. In de wetenschap dat jij het mogelijk hebt gemaakt. Dat zou toch fantastisch zijn?"

Het fraaie aan de campagne van Kimberley was dat zij haar fans en funders heeft meegenomen in haar eigen sprookje, haar weg naar de Olympische Spelen. Een perfect voorbeeld hoe een atleet de kracht van de crowd gebruikt en diezelfde crowd ook deel laat uitmaken van haar sportcarrière.

Net als bij de vlinders zal ook in de sport het talent met de grootste potentie de natuurlijke selectie doorstaan. Door selecties, concurrentie en (inter)nationale wedstrijden drijven de grootste talenten boven. Zoveel mogelijk deelnemen aan kwalificatietoernooien, de strijd aanbinden met de concurrentie en het bezit van goed materiaal zijn daarbij broodnodig. Gebrek aan financiële middelen mag geen reden zijn om de top niet te bereiken.


Headerfoto: Twitter@teamplantina