De wereldwijde interesse voor voetbal

De liefde voor voetbal is wereldwijd. Bijna de helft van de wereldbevolking (46%) volgt voetbal en éénvijfde daarvan voetbalt zelf. Wie is de voetbalfan? Waar komt hij/zij vandaan? En hoe volgt hij de sport? De gezamenlijke passie voor voetbal trekt grote merken aan, hoe bereiken zij de fans? Het internationale onderzoeksbureau REPUCOM deed onderzoek naar voetbal wereldwijd en kwam met een aantal interessante inzichten. Zo is 51% van de stadionstoeltjes ter wereld bestemd voor voetbal.

Het stereotype beeld van een voetbalfan (man in sweater met bier en worst) is aan het verdwijnen. Op wereldniveau is maar liefst 36% van de voetbalfans een vrouw. Voornamelijk in de leeftijdscategorie 25-34, getrouwd en geïnteresseerd in muziek, reizen, films en kleding. Met name in Afrika, Azië en het Midden-Oosten is voetbal enorm populair. In Nigeria geeft maar liefst 83% aan geïnteresseerd te zijn in voetbal en 65% beoefend de sport zelf. Ter vergelijking: in Nederland is 46% geïnteresseerd in voetbal en 11% beoefend de sport zelf. Opvallend is dat de interesse in Spanje met 69% boven Brazilië, 67% ligt.

Het stadion is en blijft ook de komende jaren de plek om voetbal echt te beleven. In de afgelopen 50 jaar is het aantal gestegen van 36 miljoen naar 109 miljoen (+303%) en wereldwijd zijn 51% van de stadionstoeltjes bestemd voor voetbal. Het aandeel van Azië groeide bijvoorbeeld van 6% naar 20%, Europa daalde van 41% naar 27%. De inkomsten voor de top-6 Europese voetbalcompetities zijn drastisch aan het veranderen. Het grote geld komt niet meer uit eigen land maar uit de Verenigde Arabische Emiraten. In 2014 investeerden Emirates en Etihad airlines $163 miljoen in shirtsponsoring. Duitse bedrijven komen nog steeds op een tweede plaats maar het niveau ligt met $163 miljoen onder de hoogtijdagen in 2006 (Duitsland was toen gastheer van het WK). Nederland zit op hetzelfde niveau als Engeland, Italië en Frankrijk.

Thuis is voetbal een echte TV sport maar er zijn (en komen) steeds meer schermen beschikbaar. En dus neemt de hoeveelheid content toe. In Brazilië komt bijvoorbeeld 50% meer content beschikbaar dan in Zuid-Afrika (2010). De content komt ook steeds meer mobiel beschikbaar, 40% gebruikt een telefoon tijdens de wedstrijd en dan voornamelijk om te kijken op social media. Daar zijn de grote merken aanwezig met 'fun-to-watch-and-easy-to-share' content. Door sponsor te zijn van de FIFA koop je marketing mogelijkheden maar niet per definitie aandacht. In mei ging op Twitter 55% van de aandacht naar adidas (FIFA-sponsor), 47% ging echter naar Nike (geen FIFA-sponsor). In totaal verdient de FIFA aan het WK in Brazilië (periode 2011-2014) $1.5 miljard aan marketingrechten.

Jaarlijks besteden merken $3 miljard aan sponsordeals met sporters. Is de investering het waard? Volgens de Harvard Business School zorgen de sponsordeals bij een aantal merken voor een stijging van 20% in de verkoop. Daarnaast worden printadvertenties met sporters 7.5 keer vaker gelezen. Uit de Celebrity Davie Brown Index (DBI) blijkt dat Cristiano Ronaldo (op basis van bekendheid, aantrekkelijkheid, doordrongen, trendsetter, invloed, betrouwbaarheid, identificeerbaar en aspiratie) de 'meest te vermarkten atleet' is. Messi komt op de twede plaats, Geard Pique staat derde. Ploeggenoot Iker Casillas is de meest betrouwbare speler. Of de meting voor of na de Champions League finale en de wedstrijd tegen Nederland is genomen staat niet vermeld.

Bekijk de preview van World Football en/of download de volledige versie

Afbeeldingen: World Football - REPUCOM