De zomer van SchiePlaza Skatepark

Sinds augustus, afgelopen jaar, ben ik werkzaam bij Studio Vijf890. Een ontwerpbureau met uiteenlopende projecten zoals het uitbrengen van het meeste unieke wereldwijde skateboard magazine de FLUFF tot aan de juich-pakken van Roy Donders bij de Jumbo. Eén van mijn eerste opdrachten; ontwerp maar het nieuwe skatepark in Schiedam dat op het dak van een metro baan in Schiedam ligt. Tsja, bring it on, best job ever! Naast dat de locatie van het skatepark boven op een metrobaan ligt, heeft het ook nog een unieke feature. Het park is downhill. Pittig! Aanstaande vrijdag vertel ik tijdens de Live Sessie Sportfilm van de Toekomst alles over de kracht van online video.

Skatepark Schiedam, ofwel SchiePlaza Skatepark, is afgelopen 21 maart officieel geopend. Het skatepark is in januari opgeleverd door SkateON (de bouwer van het park) en werd al goed gebruikt ondanks het heerlijke winterse weer.


Het ontwerpproces begon. Samen met Marco Jongeneel (Eigenaar Studio Vijf890) en Damiaan Winkelman (SkateON) kwamen de eerste ideeën al boven tafel. We hebben 3 locals uit het, toen nog, lokale skatepark van Schiedam geplukt en gevraagd of ze foto’s wilden verzamelen van hun favoriete skatespots wereldwijd. Wie wil er nou niet de mogelijkheid hebben om op de bekende skatespots te skaten waar ook hun favoriete pro skaters ook op skaten?

Foto’s van bekende skatespots van over de hele wereld kwamen tevoorschijn. Van een obstakel uit een bekend skatepark in Keulen tot aan de China Banks in San Francisco. Zelfs een bekende skatespot uit Shenzhen, China bleek één van de favorieten. Laten we Schiedam dan niet vergeten. Ook hebben we een element gepakt uit de brandweerkazerne die naast het skatepark ligt. Met deze inspiratie konden we het park afmaken en we wilden het park iets extra’s meegeven. Een identiteit en het gevoel creëren dat je even in een andere wereld terecht komt. In een wereld met je favoriete skatespots!

Het SchiePlaza Skatepark wordt een verlengde van het bestaande metro netwerk. We maken er gewoon een eigen metro lijn van, met elk obstakel dat fungeert als een eigen metrohalte. Bovenaan begin je bij Schiedam Centrum, vervolgens kom je langs Keulen, Five890, Stoner Plaza, China Town en eindig je bij het Fire Dept., waar het hek van de brandweer kazerne ter inspiratie terug te vinden is in de rail die van de trap loopt.

Het park is af! Het is tijd om een officieel openingsmoment te plannen. 21 maart was het zover. Wethouder van jeugd en sport, Nathalie Gouweleeuw, opende SchiePlaza Skatepark. Gevolgd door workshops en demonstraties gegeven door Robbin de Wit (skateboard), Channon Balorian (BMX) en Giorgio Oehlers (inline) met alle tips & tricks. Met als afsluiter een ‘Best Line’ contest waar € 750,- aan prijzengeld te verdelen was. De bedoeling; om de beurt een lijn afleggen en onderweg minimaal 3 obstakels mee pakken. Het was gruwelijk!

Deze zomer staat in het teken van SchiePlaza Skatepark, het meest unieke skatepark van Nederland en zeker één die we gaan terugzien in de video’s van onze favoriete pro skaters. 

Grand Opening SchiePlaza Skatepark from vijf890 on Vimeo.

Video: Marc Bolhuis
Afbeeldingen: Thomas Wieringa