EA Sports zorgt voor mondiale doorbraak: vrouwenvoetbal in FIFA 16

Groot nieuws is er vandaag door gamefabrikant EA Sports aangekondigd! Hoewel binnen de voetbalwereld alle ogen gericht zijn op de perikelen rond de FIFA, is er in de schaduw van de wereldvoetbalbond groundbreaking news  bekend gemaakt. Voor het eerst sinds FIFA '94 maken vrouwen een debuut in één van de populairste videogames wereldwijd: FIFA 16. Ruim 22 jaar (!) domineerde het mannenvoetbal de populaire game, maar dit jaar lijkt het tij gekeerd te zijn. Het lijkt zeker.. we kunnen niet meer om het vrouwenvoetbal heen en EA Sports gaat voor een mondiale doorbraak zorgen. 

Het vrouwenvoetbal is de laatste jaren bezig aan een stevige opmars. Zo wordt de sport steeds populairder onder (jonge) meisjes, het voetbal professioneler georganiseerd (o.a. met teams bij profclubs), de aandacht voor nationale teams groeit enorm (zoals met de Oranje Leeuwinnen en Belgian Red Flames) en de media schenkt er steeds meer aandacht aan... Waar het vrouwenvoetbal decennialang te kampen had met een groot imagoprobleem, wordt het de laatste jaren meer en meer serieuzer genomen en lijkt de sport eindelijk de topsportstatus te krijgen die het verdiend. 

Het lijkt een klein dingetje, maar vergis je niet: we staan aan de vooravond van een definitieve doorbraak. Met het introduceren van vrouwenelftallen in de nieuwe FIFA 16-game, zal het niet lang meer duren voordat de voetbalwereld het vrouwenvoetbal ook écht heeft omarmd. Niet - zoals al jaren het geval is - alleen in landen als de Verenigde Staten en Scandinavië, maar ook in alle andere landen waar vrouwen al jaren bezig zijn met het opboksen tegen vooroordelen.

Bedenk maar eens wat voor gevolgen de introductie van het vrouwenvoetbal in FIFA 16 los kan maken. Ten eerste zorgt de toevoeging simpelweg voor erkenning. EA Sports neemt een duidelijke statement in door te laten zien dat ook vrouwenvoetbal écht topsport is. Daarnaast zullen miljoenen kinderen en volwassenen straks gaan gamen met wereldsterren als Nadine Keßler (Duitsland), Marta (Brazilië) en Abby Wambach (Verenigde Staten). Want welke FIFA-liefhebber staat niet te popelen om in september een potje te gamen met een vrouwenteam? Sommige mannelijke voetbalfans zullen het ongetwijfeld gaan doen omdat ze het grappig vinden, maar bewust of onbewust zal dit het imago van damesvoetbal opkrikken en de aandacht vergroten.  

Toegegeven: er wordt nog maar een light-versie geïntroduceerd met slechts 12 internationale teams (Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk, Zweden, Engeland, Brazilië, Canada, Australië, Spanje, China, Italië en Mexico). Helaas (voorlopig) dus nog geen Oranje Leeuwinnen en/of Belgian Red Flames.. Daarnaast is het nog niet mogelijk om met een vrouwenelftal te spelen tegen bijv. het FC Barcelona met Lionel Messi - dit was toch wel erg leuk geweest? Toch is er een hele belangrijke stap gezet. Vrouwenvoetbal heeft een debuut gemaakt in de populairste voetbalgame ter wereld en het zal niet lang meer duren voordat het gros van de mannelijke voetbalfansde sport serieus zal gaan nemen. Een definitieve doorbraak lijkt daarom niet lang meer te duren.