Een kijkje in de toekomst van voetbal bij het adidaslab in Londen (1/2)

Anderhalf jaar geleden ontketende adidas een revolutie door voetbalschoenen met een brein te introduceren. Voor het eerst waren amateurvoetballers in staat om op een laagdrempelige manier relevante statistieken zoals afstand, intensiteit, snelheid en aantal sprints te verzamelen. In de tussentijd heeft het Duitse sportmerk niet stilgezeten en voorafgaand aan de Champions League finale presenteerde ze in het speciaal ingerichte adidaslab in Londen innovaties uit het verleden, heden en de toekomst. Het verleden kennen we, in de nabije toekomst blijft niets meer geheim. Alles is meetbaar en nagenoeg gewichtloos. De CEO van adidas, Herbert Hainer, liet er geen gras over groeien en zei (voor het eerst) keihard: “adidas is marktleider op het gebied van voetbal en innovatie.” Zinedine Zidane en Michael Ballack waren het daar roerend mee eens en geen loze kreet zo blijkt.

Welcome to the cutting edge

Voetballer van de toekomst
Toch eerst nog even terug in de tijd: Zwitserland 1954: het Mirakel van Bern. Het Duitse nationale elftal wint de finale van het WK met de eerste voetbalschoenen van adidas waar schroefnoppen op kunnen worden bevestigd. Innovatie was doorslaggevend, de spelers waren sneller en lichter. Door naar 1970: de introductie van de adidas Telstar Durlast. De eerste voetbal die goed zichtbaar was voor de mensen thuis achter het televisiescherm door de zwarte vlakken. De naam 'Telstar' is dan ook een subtiele verwijzing naar 'Television Star'. Van de (nog steeds) razend populaire adidas Copa Mundial in 1983 door naar de adizero f50 in 2010. “You have seen the past, now experience the future.”


Lichtgewicht
Hangend in de lucht is daar de voetballer van de toekomst. De totale uitrusting weegt volgend jaar nog maar 630 gram. In 1994 was dit nog 1350 gram en in 1954 1790 gram. De schoen weegt tegen die tijd nog slechts 99 gram en scheenbeschermers zitten als een vloeibaar mengsel verwerkt in de sok. De vraag die overblijft is in hoeverre de honger naar minder gewicht ten koste gaat van de stabiliteit en support. Een van de aanwezige vertegenwoordigers van adidas verduidelijkt dat de innovaties niet alleen gericht zijn op verminderen van het gewicht maar ook/juist op het bevorenden van de prestaties. Het sprintframe (onderstel van de schoen) is vergelijkbaar met de Nitro Charge en levert 10 procent meer energie door de buiging van materialen. Energie is één van de codewoorden voor adidas in de komende jaren.


Intelligente voetballer
De voetballer van de toekomst is niet alleen licht maar ook intelligent, krachtig en karakteristiek. Sinds de introductie van de Speedcell eind 2011 zijn de meetsystemen op individueel niveau maar ook in teamverband geïntroduceerd. Het adidas Elite System is te vergelijken met de Speedcell in de schoen en wordt bevestigd in het harnas op de rug. De sensoren meten niet alleen de prestaties (snelheid, afstand en sprints maar en fysieke gesteldheid (hartslag en kracht). Trainers, coaches en medische kunnen de voortgang van de spelers tijdens het sporten real-time bijhouden via de iPad. In de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS wordt vanaf aankomend seizoen overal gebruik gemaakt van het Elite System. In Nederland traint Ajax regelmatig in teamverband en op individueel niveau met de sensoren, in Italië AC Milan.

De primeur van het adidaslab
In het volgende deel (morgenochtend) een primeur bij het adidaslab. Met natuurlijk meer sensoren, meer gegevens, karakteristieke spelers en een CEO die de Duitse degelijkheid achter zich laat.

Lees hier alles over de lancering van adidas boost

Introductie van adidas boost, doet adidas weer meer om de knikkers?

Interview met Bernd Wahler, Senior Vice President Innovation bij adidas