Eindelijk een heldere gids voor het oerwoud van apps en wearables om fit te worden

Om fit te worden hebben we allemaal een vriend, een coach, nodig. Iemand die ons vertelt wat we moeten gaan doen en vooral dát we het moeten gaan doen. Apps en wearables zijn een uitkomst. Ze nemen ons bij de hand en kunnen ons net een stapje harder laten gaan. Het aanbod apps en wearables is in de afgelopen jaren zo extreem hard toegenomen dat het overzicht zoekgeraakt is. Gonny van der Zwaag, mede-oprichter van iCulture en jurylid bij de Sport App Awards, neemt je bij de hand in de heldere gids Fit met Apps & Wearables. 

De drang om gezond te leven en fit te worden is niet nieuw maar apps en wearables hebben het wel een nieuwe dimensie gegeven. We schrijven er hier op Sportnext bijna dagelijks over. Samsung, Microsoft en natuurlijk Apple (de expertise van Gonny met iPhoneclub) zijn eigenlijk laatkomers in een markt die een vogelvlucht heeft genomen. De toepassing voor sport is geen toeval. Medisch is gevaarlijk (blijven we liever nog even vanaf), sport is sexy. Sportprestaties zijn interessant en worden al jaren gemeten. En belangrijker: de technologie is nu betaalbaar. Het boek geeft een compleet overzicht van starters tot echte investeerders. Voor wie fit wil worden en wie fit wil blijven.

Gonny is, al zal ze het zelf niet toegeven, een echte apps en wearables freak. Quantified Self ligt haar naar het hart. Ze slaapt met Fitbit, meet haar gewicht met Withings, trackt bewegingen en eetpatronen met Foozy en MyFitnessPal, houdt Breeze bij, loopt met Runkeeper en verzamelt alle informatie in de gezondheidsapp van Apple. Dat lijkt heel wat maar over een jaar (misschien twee) gebruikt eenieder minimaal de helft. In onze actieve carrière doorlopen we allemaal fases. De één is volop aan het trainen voor een marathon en de ander moet juist van de bank af komen (zit is het nieuwe roken) en meer gaan bewegen. Het boek neemt je in twaalf stappen bij de hand om van fit naar sportief te gaan. 

Lees alle blogs over: wearable technology

Een belangrijke toegevoegde waarde van apps en wearables (en dat is iets wat Gonny met het boek duidelijk wil overbrengen) is gedragsverandering. Begin niet lukraak met bewegen. Bepaal eerst hoe fit je bent, waar je naartoe wilt, maak een plan, kies realistische doelen, ga dan pas aan de slag, hou vol en stel waar nodig bij. Daar lenen apps en wearables zich uitstekend voor. Het aanbod en de mogelijkheden kunnen echter overweldigend overkomen. De aanknopingspunten liggen in dit boek voor het oprapen. Persoonlijk had ik veel aandacht voor het tweede gedeelte. Ik ben jong, loop regelmatig, zit op voetbal en eet gezond. Mijn eerste aanraking met wearables was de adidas speedcell in de adizero voetbalschoenen. Voor een amateurvoetballer gaat er een wereld open. Voor het eerst inzicht in hoeveel je nou daadwerkelijk beweegt. En natuurlijk vergelijken met teamgenoten (concurrenten).

Alles in de sport wordt connected. Sportkleding, sportmaterialen, eigenlijk staan we nog maar aan de vooravond van een volgende fase. De pioniers hebben het werk gedaan nu gaan we slag. Want naast bewegen en hardlopen zijn verderop in het boek meer sporten te vinden zoals tennis, golf, schaatsen en zwemmen. Zo komt vroeg of laat iedereen in aanraking met quantified self. En hoe meer data we verzamelen hoe luider de vraag of de presentatie nog voldoet en van wie de data eigenlijk is. Het boek sluit af met analyse-apps en handige technieken. Waarbij de waarde op een gegeven in het totaalplaatje zit, dat heeft Apple goed gezien.

Tot slot een klein nadeel, en dat geeft Gonny in de afsluiting van het boek al aan, de ontwikkelingen gaan ontzettend hard (bijna dagelijks is er nieuws over te melden) en het is moeilijk om bij te blijven. Twee jaar geleden is ze gestart met het boek en toen werd nog niet eens gesproken over Apple's Healthkit of Google Fit. Dat maakt het lastig om een boek compleet te maken. Daar is ze is goed in geslaagd en is fithacking.nl met laatste nieuws voor in het leven geroepen. Het blijft een handige gids voor iedereen die fit wil worden, wil blijven en meer weer wil weten over apps en wearables.

Meer informatie over Fit met Apps & Wearables