Eredivisie lanceert FIFA-competitie voor eSporters

De Eredivisie lanceert een volledig nieuwe competitie voor de Eredivisieclubs, naast de Nederlandse voetbalcompetitie: de E-Divisie. Binnen de E-Divisie gaan eSporters van de 18 Eredivisieclubs virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 17 Ultimate Team. De E-Divisie, wereldwijd een van de eerste officiële eSports-competities voor FIFA-gamers, start op 6 februari. Via Twitch, YouTube en FOX Sports kunnen fans en liefhebbers de wedstrijden van hun favoriete club of gamer gaan volgen.

De E-Divisie is een initiatief van de Eredivisie CV en wordt gelanceerd in samenwerking met alle 18 Eredivisieclubs, EA SPORTS™ en Endemol Shine Nederland. Voor de Eredivisie en de Eredivisieclubs is de E-Divisie een uniek platform om jongeren te bereiken en de betrokkenheid van bestaande fans bij hun club te vergroten.

"Binnen de Eredivisie zijn we al enige tijd bezig om een officiële eSports-competitie in Nederland op te zetten", vertelt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV. "We zijn verheugd dat we dit nu samen met de clubs, EA SPORTS en Endemol kunnen organiseren. De E-Divisie zien wij als een uitbreiding op het bestaande voetbalaanbod, waarbij we ons nog meer toe kunnen leggen op jongeren. Voor de clubs is het een mooi platform om de betrokkenheid van fans te vergroten en gezamenlijk nieuwe content te creëren. Daarnaast zal de E-Divisie op termijn gaan zorgen voor een nog mooiere beleving van Eredivisie voetbal in stadions."

Aftrap op 6 februari

Wereldwijd uniek aan de structuur van de E-Divisie is dat alle eSporters officieel verbonden zijn aan de 18 Eredivisieclubs. Dit voetbalseizoen zijn de Eredivisieclubs een zoektocht gestart naar een eSporter, die hun club gaat vertegenwoordigen in de E-Divisie. Over ruim drie weken mogen zij zich voor het eerst gaan bewijzen: op maandag 6 februari vindt de officiële aftrap van de E-Divisie plaats.

Europese kampioenschap

Na 17 speelrondes wordt binnen de FIFA 17-spelmodus Ultimate Team duidelijk welke club en gamer zich de eerste landskampioen van de E-Divisie mag noemen. De Nederlandse kampioen wint de felbegeerde kampioensschaal en wordt namens de E-Divisie afgevaardigd voor de EA SPORTS FIFA 17 Ultimate Team™ Championship Series. Daar gaat de landskampioen het in Europees verband opnemen tegen de beste FIFA 17 Ultimate Team-gamers uit Frankrijk en andere landen. Bij winst stroomt de E-Divisie kampioen door naar het wereldkampioenschap, waar hij of zij zich kan meten met de beste FIFA 17 Ultimate Team-gamers in de wereld.

EA Sports

Brent Koning, FIFA Competitive Gaming Commissioner bij Electronic Arts: "Onze competitie partners zijn een belangrijk onderdeel van onze community en spelen een grote rol binnen de FIFA Ultimate Team Championship Series. We kijken er naar uit om de E-Divisie spelers onderling te zien strijden en hopelijk zien we de beste eSporters doorstromen naar de FIFA Interactive World Cup."

Unieke kans

Voor Endemol Shine Nederland een unieke kans. Jurian van der Meer, commercieel directeur bij Endemol Shine Nederland: "Het produceren van content voor verschillende platformen past geheel in onze huidige strategie en wij hebben hierin zowel op het gebied van sport als online gaming de nodige expertise opgebouwd. In deze samenwerking komt dit alles bij elkaar en we kijken er dan ook naar uit om van de E-Divisie een groot succes te maken."

Bij de officiële lancering op 1 februari wordt bekend welke eSporters de achttien clubs afvaardigen en hoe het speelschema eruitziet. De eerste speelronde is op maandag 6 februari.

Strategie

In Nederland hebben Ajax, PSV, AZ, FC Groningen, Heracles Almelo en sc Heerenveen al een eSporter onder contract staan. Vele andere Eredivisieclubs – FC Utrecht, Willem II, Vitesse, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam – zijn inmiddels een zoektocht naar een eSporter gestart door middel van selectietoernooien. Het is nog afwachten met welke intentie de clubs nu massaal eSporters aan zich binden. Van Ajax is bijvoorbeeld bekend dat het een brede strategie heeft. De Amsterdammers willen niet alleen een jongere doelgroep bereiken, maar hen ook meer laten bewegen en uit de (game)stoelen krijgen. Daarnaast kan Ajax door de deelname aan toernooien de club ook nationaal en internationaal op de kaart blijven zetten. En uiteraard is het ook commercieel interessant om een eSporter onder contract te hebben.

Koen Weijland deed namens Ajax onlangs nog mee aan het eerste internationale eSports-toernooi voor voetbalclubs in Warschau, waar tien clubs aan deelnamen. Dat toernooi lijkt een opmaat naar een Champions League voor eSports. 

Lees meer over eSports op SPORTNEXT