Eredivisie noemt voorstel CDA voor online kansspelmarkt “schadelijk voor de sport”

Het online kansspeldebat staat vandaag op de agenda in de Tweede Kamer. In de aanloop naar dat debat heeft het CDA maandag een amendement ingediend voor een verbod op sponsoring van een sportorganisatie en het tegelijkertijd aanbieden van sportweddenschappen. Er kwam op social media al veel kritiek op het besluit van het CDA en woensdag kwam zelfs de Eredivisie met een verklaring. De Eredivisie noemde het sponsorverbod "disproportioneel en schadelijk voor de sport".

In het persbericht is Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV, zeer uitgesproken. "De echte risico's op mogelijke belangenverstrengeling worden niet aangepakt, terwijl de Nederlandse sport op achterstand wordt gezet ten opzichte van alle andere landen waar een dergelijk verbod niet aan de orde is. Wat alle Eredivisieclubs betreft zijn andere maatregelen nodig om een integere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties te waarborgen en die staan in de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring."

Vanuit de gehele sport (NOC*NSF, KNVB, ECV en CED) is de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring opgesteld. "Deze voorziet in een zuivere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties", aldus Tielbeke.

"De integriteit van onze competitie is ons hoogste goed. Tegelijkertijd opent een toekomstig online kansspelaanbod ook commerciële mogelijkheden. Die zijn belangrijk voor de sport en juist om die reden is deze code opgesteld. Er is de juiste balans gevonden tussen het belang van commerciële kansen voor de top- en breedtesport en de bescherming van het spel, de sporter en de fan. De Eredivisie vindt dat het binnen de kaders van een gereguleerde markt mogelijk moet zijn voor vergunde kansspelaanbieders om wedstrijden van een sport(er), club, competitie of evenement die hij sponsort, op te nemen in zijn spelaanbod. Zoals dat ook in alle andere Europese landen is toegestaan waar de markt al veel langer is gereguleerd."

Symptoombestrijding

Jacco Swart, directeur Eredivisie CV: "In de voorwaarde dat de integriteit van de sport niet wordt aangetast en de sportbeleving wordt versterkt, voorziet de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring. Het voetbal vraagt de politiek daarom nadrukkelijk om de code sportsponsoring te ondersteunen. Geen symptoombestrijding door middel van een totaalverbod, maar echte waarborging door een risicogestuurde aanpak, zonder de sport te schaden. Deze code draagt echt bij aan de integriteit van ons voetbal en zorgt voor  een eerlijke samenwerking tussen sport en kansspelaanbieders. Maar dan wel zonder de Nederlandse sport verder terug te werpen op het Europese speelveld waarmee we willen en moeten concurreren, zowel binnen als buiten de lijnen."

De code Betrouwbaar Spel & Sponsoring wordt volgens de Eredivisie breed ondersteund in de sport, door huidige kansspelaanbieders en door potentiële toetreders op deze markt.

Discussie gaande

In de sportwereld is al enige tijd een discussie gaande over online kansspelen. Sportbonden klagen over de teruglopende inkomsten vanuit kansspelen en zoeken naar andere bronnen van inkomsten. De Nederlandse wielerunie (KNWU) verbond zich al aan Unibet en ook de ijshockeybond gaf in mei tegenover Nieuwsuur aan zelf een serieuze sponsor te zoeken in de online markt. NOC*NSF dreigde al met sancties voor sportbonden vanwege sponsordeals. 

Nu mengt dus ook de Eredivisie zich in de discussie. Het einde is nog lang niet in zicht.

Lees alle blogs over betting

Lees alle blogs over de kansspelwet