Eredivisie Zeilen als advertentie voor de zeilsport

18 toonaangevende watersportverenigingen, 6 identieke boten, 45 korte races in drie dagen op attractieve locaties. Dit alles gecombineerd met: meerdere camera’s (op de wal, het water, aan boord en in de lucht), deskundig commentaar en digitale animaties vormen de ingrediënten voor de Eredivisie Zeilen. De nationale competitie voor watersportverenigingen.

Locaties

Waar de zeilsport over het algemeen plaatsvindt op afgelegen plassen en meren of ver weg op zee, kiest de Eredivisie Zeilen bewust voor toegankelijke, bereikbare en attractieve locaties. De locaties van de Eredivisie zijn bij voorkeur grootstedelijke zichtlocaties waar al veel mensen aanwezig zijn. Daar verrijzen vervolgens zeilstadions die de mogelijkheid bieden om rondom de topsport een (watersport) feestje te organiseren.

Techniek

Met behulp van technologie partner SAP is de Eredivisie Zeilen in staat om de zeilwedstrijden ook op de kant en online goed in beeld te brengen. Dit gebeurt met behulp van SAP Sailing, deze software - die ook voor de Extreme Sailing Series wordt gebruikt - werkt met GPS-sensoren op boeien en boten, gecombineerd met verschillende windmeters. Deze data zet SAP Sailing live om in bruikbare gegevens over de bootpositie en bootsnelheid. Uiteraard worden ook de omgevingsfactoren zoals de windsnelheid en –richting live in kaart gebracht. Dit is niet alleen waardevol voor de zeilers, coaches en commentatoren maar stelt de organisatie ook in staat om het zeilen voor het grote publiek inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Op een zelfde manier als gebeurt in de Extreme Sailing Series, maar ook in een Americas Cup of Volvo Ocean Race.

In de praktijk

Op 2, 3 en 4 oktober was het Weerwater in Almere het decor voor het testevenement van de Eredivisie Zeilen. Een geslaagd testevenement met drie dagen absolute topsport op het water, voldoende activiteiten op de kant, ruim 2.500 bezoekers en een prachtige eerste landskampioen: WV Uitdam. Video: 

De reacties

  • We varen dicht bij de kant in identieke boten en dan met de camera’s erbij en de livestream, dat is echt een advertentie voor de zeilsport.
    Wietze Zetzema – teamcaptain landskampioen WV Uitdam

  • Dit evenement is nog mooier dan we hadden gedroomd
    Rob Franken - bestuurslid Watersportverbond

  • We hopen de Eredivisie voor jaren aan deze stad verbonden te hebben.
    Rene Peeters – sportwethouder Almere

Meer weten? www.eredivisiezeilen.nl