Eredivisie zet archief met ruim 1.000 video’s op YouTube

De Eredivisie CV heeft samen met de clubs een archief op YouTube gelanceerd. In dit archief zijn ruim 1.000 hoogtepunten van de 53 (voormalige) Eredivisieclubs te bekijken, waaronder doelpunten, samenvattingen en zelfs live-wedstrijden. Tegelijkertijd wordt een beroep op alle voetbalfans gedaan om ontbrekende beelden aan te leveren. Met het ontsluiten van dit cultureel voetbalerfgoed wil de Eredivisie het 60-jarig archief veilig stellen voor de toekomst en toegankelijk maken voor fans in binnen- en buitenland.

Op vrijdag 1 september is het archief officieel gelanceerd bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In samenwerking met de Eredivisieclubs, ODMedia, Beeld en Geluid, de NOS en Google zijn ruim 1.000 memorabele momenten uit 60 jaar Eredivisie online gezet. Unieke beelden van Johan Cruijff, Ruud Gullit, Romário, Luis Suárez, Ronaldo en vele andere iconen, maar ook kampioenswedstrijden, historische overwinningen en andere hoogtepunten.

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV: "Op dit moment liggen er duizenden uren aan videomateriaal in het archief van Beeld en Geluid en NOS, onbereikbaar voor voetballiefhebbers. Door het Eredivisie archief openbaar te maken op YouTube, krijgen fans in binnen- en buitenland toegang tot onze rijke historie. In de voetbalwereld een primeur, omdat er nog niet eerder zo'n grote collectieve aanpak is geweest rondom de archiefbeelden."

Oproep aan fans

Ondanks dat heel wat historische momenten online staan, is het archief nog verre van compleet. De Eredivisie CV roept daarom fans op om ontbrekende beelden te delen. Alex Tielbeke: "Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen. Zo zorgen we er met z'n allen voor dat ons voetbal archief toegankelijk en behouden blijft voor iedereen."

32 YouTube-kanalen

De beelden van de 18 huidige en 13 ex-Eredivisieclubs zijn gepubliceerd op 31 clubspecifieke archiefkanalen, waardoor fans eenvoudig de beelden van hun favoriete club kunnen bekijken. Video's van de 22 voormalig betaald voetbalclubs, zoals FC Amsterdam, HFC Haarlem en RBC Roosendaal, zijn gebundeld op één overkoepelend Eredivisie archief-kanaal. Hier zijn tevens de mooiste beelden van de nog actieve betaald voetbalclubs te vinden.

Samenwerking met ODMedia en YouTube

Om dit project mogelijk te maken heeft de Eredivisie CV de afgelopen maanden intensief samengewerkt met onder andere ODMedia en YouTube. Sjef Pijnenburg, directeur ODMedia: "Dit project is uniek in de wereld en ook voor ODMedia. We zijn trots dat we dit fantastische project in samenwerking met de Eredivisie en andere betrokken partijen hebben mogen uitvoeren. Een groot gedeelte van ons dienstenportfolio, van technische verwerking tot design en onze expertise op het gebied van YouTube via dochteronderneming Expoza, hebben we de afgelopen negen maanden ingezet om het Eredivisie archief beschikbaar te maken voor fans over de hele wereld."

Sportmomenten online herbeleven

Tomos Grace, Head of Sport bij YouTube EMEA: "YouTube is wereldwijd marktleider op het gebied van online video. Het is de plek waar sportliefhebbers naar toe gaan voor officiële hoogtepunten, live content en de meest creatieve sportproducenten ter wereld. Het is echter ook de thuisbasis voor sportgeschiedenis en daarom is het mooi dat een competitie met een rijke historie, zoals de Eredivisie, haar archief beschikbaar stelt op YouTube. Het geeft fans de mogelijkheid om beroemde momenten te herbeleven en geeft ze toegang tot unieke en nog niet eerder vertoonde beelden."

Bekijk hier de trailer: 

 

Foto: Eredivisie CV