European Games, De Telegraaf en Nederland Wint

Laatst las ik een stukje in de krant over de European Games. De auteur bleek niet erg enthousiast over het plan van NOC*NSF om serieus te onderzoeken of de Europese Olympische Spelen in 2019 in Nederland georganiseerd kunnen worden. Ik ben het niet met hem eens. 

Uiteraard zijn wij mét Jaap de Groot benieuwd hoe het er allemaal aan toe zal gaan bij deze primeur. Maar wij juichen het bij voorbaat toe dat deze ouverture er dan nu uiteindelijk komen gaat.

Schrijver, tevens chef Telesport, Jaap de Groot van De Telegraaf is van mening dat de European Games wellicht ooit een kandidatuur van Nederland voor de organisatie van de ‘echte’ Olympische Spelen in de war kan gooien. Dat mede vanwege zijn vaststelling dat de president van het IOC, Thomas Bach, niet zou geloven in de European Games. Ik weet niet of de chef Sport van De Telegraaf met de nieuwe praeses van het Internationaal Olympisch Comite over dit onderwerp heeft gesproken. Wij wel in ieder geval! 

En tijdens die gesprekken bleek het tegendeel. Hoe meer landen/steden zich in de toekomst kandideren voor de organisatie van de Europese Spelen, des te beter. Omdat dat volgens Bach allemaal potentiële kandidaten zijn om in de (verre) toekomst ook de reguliere Olympische Spelen te organiseren. En, continentale Spelen zijn goed voor het overzichtelijk en efficiënt houden van het kwalificatiesysteem voor de Olympische Spelen zelf. 

Komende zomer worden de European Games voor het eerst gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Ieder continent beschikt al decennia lang over ‘eigen’ Olympische Spelen. Behalve Europa. Op initiatief van Patrick Hickey, voorzitter van het Europees Olympisch Comité, komt daar nu eindelijk verandering in. Nederland (TeamNL), gaat daar met een hoogwaardige delegatie naar toe. 

Uiteraard zijn wij mét Jaap de Groot benieuwd hoe het er allemaal aan toe zal gaan bij deze primeur. Maar wij juichen het bij voorbaat toe dat deze ouverture er dan nu uiteindelijk komen gaat. Om de toch al overvolle internationale sportevenementenkalender enigszins te stroomlijnen pleiten wij er in internationaal verband al jaren voor om in Europa tot de volgende vierjaarlijkse zomercyclus te komen: jaar 1 Olympische Spelen; jaar 2 Europese kampioenschappen per sport; jaar 3 wereldkampioenschappen per sport; jaar 4 Europese Spelen (inclusief kwalificatie voor Olympische Spelen); jaar 5 Olympische Spelen etc.. 

Eens moet je beginnen. Dat de Azeri tijdens #Baku2015 andere doelstellingen hanteren (ze willen maar wat graag onderdeel van Europa zijn) dan Nederland wanneer ons land de European Games zou organiseren, zal duidelijk zijn. (Grote) Sportevenementen horen bij onze integrale sportcultuur. 

Vlak voor kerst heeft NOC*NSF, gesecondeerd door het sportevenementen organisatiebureau TIG Sports, zeer inspirerende gesprekken gevoerd met de verantwoordelijke board van The European Olympic Committees (EOC) onder leiding van Patrick Hickey. 

Veel vertegenwoordigers van verschillende overheden hebben zich al enthousiast bij mij gemeld. Met deze blog roep ik alle sportliefhebbers op om ook te reageren en ons te laten weten wat ze van deze plannen vinden.

Mocht de komende maanden blijken dat NOC*NSF en het EOC samen tot overeenstemming komen, dan mogen wij in grote lijnen zelf de sporten bepalen en voorwaarden stellen aan de internationale federaties. Het evenement zal, op ons voorstel, in een groot deel van Nederland worden georganiseerd in samenwerking met een aantal grote steden, provincies, de nationale overheid en andere betrokken organisaties. Dat alles in bestaande (top)sportaccommodaties. Geen enkele nieuwbouw. Ook geen Olympisch dorp of dure openings- en/of sluitingsceremonieën. Veel ruimte voor innovatie (ook nieuwe sporten) en voor aansluiting bij de jeugd. 

Eerste berekeningen komen uit op een kostenbedrag van rond de 100 miljoen. We inventariseren nu de inkomstenkant, die dat bedrag wel eens zou kunnen overschrijden.  Mocht het lukken om de European Games 2019 naar Nederland te halen dan zou dat een enorme impuls kunnen geven aan het toch al zo bijzondere sportklimaat in Nederland, dat wereldwijd zo langzamerhand als een showcase wordt gezien. Het aantal bezoeken dat andere landen aan NOC*NSF en aangesloten sportbonden brengt, en de vele vragen die we krijgen over ‘ons model’ is op zijn minst opvallend.

Zo aan het einde van dit bijzondere sportjaar 2014 is het naar Nederland halen van de European Games 2019 een mooie ambitie. Nederland Wint, of anders gezegd: we winnen veel met sport.. Ook met de European Games.

Ik ben blij dat Jaap de Groot in zijn courant de polemiek over de European Games op gang heeft gebracht. Veel vertegenwoordigers van verschillende overheden hebben zich al enthousiast bij mij gemeld. Met deze blog roep ik alle sportliefhebbers op om ook te reageren en ons te laten weten wat ze van deze plannen vinden.

Want wie weet wat er ooit kan gebeuren als we eenmaal een succesvolle editie van de European Games in Nederland hebben georganiseerd.. 

Blog is eerder verschenen op: de website van NOC*NSF.

Afbeelding: Twitter NOC*NSF