Curaçao Tennis Legends promoot Curaçao als vakantiebestemming

Onlangs werd op Curaçao de derde editie van de Curaçao Tennis Legends georganiseerd. Het evenement is de opvolger van de AFAS Tennis Classics, wat vijftien jaar een begrip was in de zakelijke markt in Nederland. Bij de verplaatsing van het tennistoernooi naar Curaçao is het belangrijkste ingrediënt, de oud-tennisprofs, hetzelfde gebleven. Door de samenwerking met het Curaçao Tourist Board heeft de marketing van het evenement wel een heel andere insteek gekregen, zegt toernooidirecteur Eric Kersten van Team TOC. "We gebruiken het evenement nu als middel om Curaçao te promoten als vakantiebestemming."

Het idee om de AFAS Tennis Classics naar Curaçao te verhuizen ontstond ongeveer vier jaar geleden door een bevriende zakenrelatie van de organisatoren Eric Kersten en Jacco Eltingh. Kevin Jockheer, directeur van Penha, leek het een mooi idee om het evenement dat negen jaar in Eindhoven en vijf jaar in Apeldoorn was georganiseerd naar Curaçao te halen. Met Penha, de oudste handelsonderneming in cosmetica in het Caribisch gebied, had Team TOC gelijk een goede lokale ingang tot de zakelijke markt op het eiland.

Kersten heeft gemerkt dat het evenement gewaardeerd wordt op Curaçao. "Ze noemen ons nu al in één adem met North Sea Jazz Curaçao, wat een veel groter evenement is qua budget. Als we het hebben over professioneel georganiseerde evenementen dan zitten wij daar in de top drie." Team TOC heeft bij de editie op Curaçao duidelijk gezorgd dat het evenement voor meerdere doelgroepen interessant is en dat het evenement iets achterlaat voor het eiland.

"Wij proberen de spelers te selecteren op die landen die voor het Curaçao Tourist Board interessant zijn."

Eric Kersten - Team TOC

Citymarketing

Zo heeft het tennisevenement op Curaçao een maatschappelijke component, waarbij de legends langs gaan bij scholen en tennisclubs. Daarnaast is het netwerken tijdens en rond het toernooi voor met name de lokale ondernemers een belangrijk onderdeel gebleven. Ook daarin spelen de oud-tennisprofs een grote rol, zegt Kersten. "We zorgen voor meet en greets en we gaan golfen met de legends. Onze gasten leven zo een paar dagen met die legends. We bouwen echt een feestje samen."

De Curaçao Tennis Legends is in drie jaar tijd ook een vaste waarde geworden in de citymarketing van het eiland. Met ondersteuning van de Curaçao Tourist Board wordt het toernooi namelijk op een slimme manier ingezet om Curaçao te positioneren als vakantiebestemming. "Het Curaçao Tourist Board richt zich met marketingbudgetten specifiek op een aantal landen die belangrijk zijn voor het toerisme. Dat zijn Nederland en België, maar ook de Verenigde Staten en verschillende landen in Zuid-Amerika. Wij proberen de spelers te selecteren op die landen die voor het Tourist Board interessant zijn."

Met eigen content tijdens de Curaçao Tennis Legends probeert Team TOC zo relevant te zijn voor de beoogde landen. "In de videocontent die wij met ons eigen contentteam maken komt het decor van Curaçao natuurlijk steeds terug. Als we met de legends op pad gaan zie je de heldere zee, de stranden, de mooie golfbanen en de bekende gekleurde huisjes van de Handelskade." De Curaçao Tennis Legends zorgt op die manier voor een mooi visitekaartje voor het eiland.

Aanvragen andere landen

Dat de Curaçao Tennis Legends een interessant middel is voor de citymarketing, is inmiddels ook buiten Curaçao opgevallen. Kersten is overtuigd dat het concept ook in andere landen kan werken. Hij heeft ook al aanvragen gekregen van Europese landen die met tennis meer toeristen willen trekken. "Samen kijken we dan naar de landen die zij als een potentiële markt voor toeristen zien. Als dat bijvoorbeeld Italië is dan proberen we Renzo Furlan mee te nemen of Xavier Malisse voor België." Voor de content kijkt Team TOC samen met het lokale toeristenbureau wat de doelstellingen zijn en vooral de belangrijke bezienswaardigheden in die stad of regio zijn om te laten zien. "We hebben op deze manier een plug en play concept, waarbij we nog aan allerlei knoppen kunnen draaien."

Ga voor meer informatie over dit evenement naar CuraçaoTennisLegends.com of TeamTOC.nl