Finaleweek in nieuwe opzet Davis Cup naar Rotterdam Ahoy?

Het mannentennis ondergaat volgend jaar een ingrijpende verandering. Vorige week donderdag is namelijk besloten dat de opzet van de Davis Cup op de schop gaat. Voortaan wordt de finale van het tennistoernooi voor landenteams afgewerkt door 18 landen in één week, aan het eind van het tennisjaar. In de nieuwe opzet zou een finaleweek in Rotterdam Ahoy wellicht tot de mogelijkheden behoren.

In de nieuwe formule strijden in februari 2019 liefst 24 landen om twaalf tickets voor het nieuwe eindtoernooi in november. De vier halvefinalisten van het jaar ervoor zijn al zeker van plaatsing voor het finaleweekend. Daarnaast deelt de International Tennis Federation (ITF) nog twee wildcards uit. Achttien landen strijden dan in november 2019 in zes groepen van drie om een plek in de kwartfinales, waarna de halve finales en finale in het weekend worden afgewerkt

Financieel gaan zowel de landen, spelers als de ITF er flink op vooruit, dankzij een sponsordeal met Kosmos, een investeringsgroep van FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué. De komende 25 jaar komt er maar liefst 3 miljard dollar beschikbaar voor het evenement. Het prijzengeld brengt de Davis Cup op het niveau van de Grand Slams, claimt de ITF, dat de deal met Kosmos sloot zonder ruggespraak met de tennissers. Spelersbond ATP lanceerde enkele maanden geleden nog plannen voor een World Team Cup tussen 24 landen als start van het seizoen in Australië.

In de aanloopperiode naar de stemming over een verandering van de opzet van de Davis Cup was er al veel kritiek op de nieuwe opzet, van onder meer Novak Djokovic en Robin Haase. Desondanks ging ruim 71 procent van de bonden – waaronder Nederland - akkoord, wat net voldoende was voor een tweederdemeerderheid.  

Spelerspot van 20 miljoen

Dimitri Bonthuis, organisator van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, juicht het initiatief van de ITF wel toe, zo laat hij aan Sport & Strategie weten. "Een grote investering in de tennissport is altijd welkom. Als toernooi zijn we voor vernieuwing en zoeken we altijd naar verbetering. Het ATP Next Gen in Milaan vorig jaar vond ik al prachtig en zo zie ik dit initiatief ook. Ze hebben duidelijk gekeken naar de verminderde levensvatbaarheid van de Davis Cup-opzet en hebben het over een hele andere boeg gegooid. Ik ben heel benieuwd!"

Thuiswedstrijden van Nederland in de Davis Cup waren regelmatig verlieslijdend voor de KNLTB, terwijl de spelers voor de eer meededen, weet Bonthuis. "Nu verdienen de bonden een behoorlijk bedrag, als ik het plan goed begrijp, hetgeen ook gunstig is voor de breedtesport en talentontwikkeling. Daarnaast zou de spelerspot 20 miljoen per seizoen bevatten. Verder lijken de spelers mij gebaat bij de nieuwe opzet, omdat wedstrijden van maximaal drie sets minder belastend zijn en het toernooi met slechts twee beschikbaarheidsmomenten minder beslag legt op de speelkalender."

Finaleweek in Nederland?

De eerste finaleweek in november 2019 gaat plaatsvinden in Madrid of Lille. Bonthuis sluit niet uit dat Rotterdam Ahoy zich in de toekomst ook kandidaat stelt om dit nieuwe tennisspektakel met mogelijk de gehele tennistop op de baan in huis te halen. "Ahoy beschikt nu al over zes banen, waar je de wedstrijden in de zes poules van drie kunt spelen", rekent hij voor. "En op dit moment is de bouw bezig van een nieuwe hal naast het congrescentrum. Daar willen we in de toekomst twee banen met grote tribunes neerzetten. Dan zouden we de meeste wedstrijden kunnen spelen voor een groot publiek. Het speelplan van de finaleweek is daarbij nog niet bekend. Misschien heb je aan drie courts genoeg. Maar goed, laten we eerst maar eens zien hoe de eerste finaleweek in november 2019 verloopt. Ik vind het spannend."


Headerfoto: ABN AMRO WTT