Formule E moet Eindhoven verder op de internationale kaart zetten

De gemeente Eindhoven gaat serieus werk maken van het organiseren van een Formule E-race in de stad. Met de ondertekening van een Letter of Interest formaliseerde wethouder Stijn Steenbakkers de interesse aan organisator Formule E Holdings. Ook het Eindhovense bedrijfsleven reageert positief op de plannen. De organisatie van een zogenaamde ePrix moet de Metropoolregio Eindhoven internationaal op de kaart te zetten als dé hotspot voor technologie, design, kennis en mobiliteit.

De organisatie achter de beoogde race begint met het tekenen van de intentieverklaring met een haalbaarheidsonderzoek. Het bedrijfsleven betaalt hiervoor, het onderzoek wordt in samenwerking met de Formule E zelf uitgevoerd. Initiatiefnemers Berry van Nes, Ed Winters en Peter-Paul Laumans zien een perfecte match tussen Formule E en Eindhoven. "Formule E is de raceklasse van de toekomst. De sport is nog relatief jong (op dit moment het vijfde seizoen, red.), maar de populariteit groeit ontzettend hard", aldus Laumans. "Formule E is de belichaming van technologie, vernieuwing en duurzaamheid. Waarden die 100% overeenkomen met Brainport Eindhoven. Ook de aansluiting met Helmond als regio voor smart mobility is uniek te noemen. Kortom, er is nergens in Europa zo’n perfecte fit."

Een grote groep organisaties, waaronder VDL Groep, High Tech Campus, Holmatro, Jumbo, TU/e, Marks Wachters Notarissen, Rabobank regio Eindhoven en Provincie Brabant, heeft zich inmiddels achter het initiatief geschaard. De belangstelling is ontzettend groot, zo merkte Berry van Nes in gesprekken met het bedrijfsleven, onderwijs en gemeente: "Met name op het gebied van het aantrekken van technologisch talent zien we dat het bedrijfsleven in de regio een uitdaging heeft. Dat wordt steeds lastiger."

"Met het naar Eindhoven halen van een ePrix zien wij ontzettend veel mogelijkheden om de Metropoolregio Brainport Eindhoven nadrukkelijk en aantrekkelijk wereldwijd te profileren. Rondom de race zullen we een breed scala aan activiteiten gaan organiseren om de wereld te laten weten dat je híer moet zijn voor de top in technologie en mobiliteit."

Aanknopingspunten

Formula E is een nieuwe autoklasse, waar in steden over de hele wereld wordt gereden met elektrisch aangedreven raceauto’s. Steeds meer bekende (auto)merken stappen in deze sport, die bekendstaat om duurzaamheid en innovatie. Inmiddels wordt de Formule E uitgezonden in meer dan 200 landen. Via tv en online keken er het laatste seizoen meer dan 800 miljoen mensen naar de sport.

Stijn Steenbakkers, Wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport, ziet veel aanknopingspunten met de Formule E-race en de Metropoolregio Eindhoven. "Op het gebied van economie, mobiliteit, duurzaamheid en bovenal innovatie. Wij zijn als Metropoolregio Eindhoven altijd bezig met oplossingen voor morgen, ook op het gebied van mobiliteit. Een aansprekend evenement met elektrische auto’s, zoals de Formule E, kan mensen meenemen op de weg naar vernieuwing en verduurzaming. Dat vinden we belangrijk."

'We gaan een geweldig podium voor Metropoolregio Brainport Eindhoven creëren waar we voor de ogen van de hele wereld kunnen laten zien wat we hier in huis hebben en welke mogelijkheden zich hier openbaren'

Ed Winters (Initiatiefnemer van ePrix In Eindhoven)

Regio wint

Een groot aantal bedrijven dat de plannen voor een Formule E-race in Eindhoven ondersteunt, is ook verenigd in een groep onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven, dat als premium partner aan PSV is verbonden. De nieuwe, innovatieve invulling van het traditionele hoofdsponsorschap bij de Eindhovense club toont aan dat samenwerken in het DNA van de bedrijven in de regio zit. Met Formule E wil de stichting nog een stap verder gaan. Ed Winters: "Wij gaan hier een zogenaamd ‘triple helix’ initiatief van maken. Dit betekent dat we het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid nauw gaan betrekken bij ons initiatief. Natuurlijk, het blijft sport dus één van de deelnemende coureurs zal de race gaan winnen. Maar over het geheel gezien, gaat vooral de regio winnen."

"In onze ogen betekent dit dat we een geweldig podium voor Metropoolregio Brainport Eindhoven creëren waar we voor de ogen van de hele wereld kunnen laten zien wat we hier in huis hebben en welke mogelijkheden zich hier openbaren. Onze gesprekken met de triple helix partijen de afgelopen maanden hebben geresulteerd in een breed gedragen interesse en enthousiasme."

Eindhoven mikt op een race in 2021 en heeft hevige concurrentie van wereldsteden als New York, Rome en Parijs. Als het haalbaarheidsonderzoek is afgerond, zal de stichting vervolgens een compleet plan maken voor de invulling, organisatie en financiering van het event en alle bijkomende activiteiten. Dit zal uiteindelijk uitmonden in een bidbook dat moet resulteren in het toekennen van een Formule E-race aan Eindhoven.

Meer weten over Formule E? Kom dan naar het Sponsorreport Jaarcongres, waar Yanni Andreopoulos (Commercial Director Formula E Holdings), Kevin Hall (Head of Partnership Sales & Activation NIO Formula E Team) en Karsten Bentlage (Managing Director, Lagardère PLUS) in een paneldiscussie zullen ingaan op Formula E als innovatief marketingplatform.