Golazo en A.S.O. gaan WK wielrennen 2025 in Rwanda organiseren

In 2025 wordt het WK wielrennen op de weg georganiseerd in Kigali, Rwanda. De Rwandese wielerfederatie FERWACY heeft Golazo en het Franse A.S.O. aangewezen als partners om het lokale organisatiecomité te ondersteunen bij dit WK. Afgelopen week tekende de drie partijen de overeenkomst voor deze opdracht. Het is de eerste keer dat de wereldkampioenschappen wielrennen in Afrika georganiseerd zullen worden.

Afrika zet een grote stap in het internationale wielrennen met de UCI 2025 Road World Championships Kigali Rwanda. Van 21 tot en met 28 september 2025 vindt de strijd om de regenboogtruien in en rond hoofdstad Kigali plaats. Wielrennen zit in de lift op het Afrikaanse continent, zowel wat eliterenners als jeugdopleiding en wielerwedstrijden betreft. Een WK kan op het vlak van internationale uitstraling een enorme boost geven voor Rwanda en heel Afrika, maar betekent ook dat er op organisatorisch vlak heel wat uitdagingen liggen voor een ‘nieuw’ wielercontinent.

Daarom doen de Rwandese wielerfederatie FERWACY en het Ministerie van Sport van Rwanda een beroep op de internationale wielerknowhow van Golazo en A.S.O., die samen het bid wonnen om het lokaal organisatiecomité bij te staan met de praktische organisatie. Ze zullen de sporttechnische aspecten, de organisatie van het randprogramma en de communicatie en promotie in goede banen leiden.

Uitbreiding Golazo in Afrika

Samson Ndayishimiye, voorzitter van FERWACY: "We zijn zo blij met dit historische moment. Niet alleen voor ons land, maar voor het hele continent. We zijn klaar om er samen met Golazo en A.S.O. aan te beginnen en mooie kampioenschappen af te leveren."

Bob Verbeeck, CEO van Golazo Groep: "We zijn vereerd om dit historische sportmoment voor Afrika mee in goede banen te mogen leiden. We zijn al meer dan tien jaar actief in Oost-Afrika. De voorbije jaren zijn onze activiteiten in Kenia in een stroomversnelling geraakt. Dit is een volgende grote stap in het ontwikkelen van onze aanwezigheid in Afrika. Golazo zal naast het huidige kantoor in Nairobi (Kenia) een tweede vestiging openen in Kigali, Rwanda."

Loodzwaar parcours

Een ervaren team van Golazo was de voorbije dagen aanwezig in Kigali om alle aspecten van de organisatie grondig te bekijken en is al onder de indruk. "Het parcours is ronduit prachtig en uiterst geschikt voor een WK wielrennen. Zet zeker geen sprinter op jouw pronostiek voor het WK 2025, want met Mount Kigali, de beruchte Mur de Kigali en vooral de kasseihelling in de laatste 2 kilometer is dit een loodzwaar parcours. De elitemannen zullen flirten met de grens van 5.000 hoogtemeters en dit op een hoogte van ruim 1.400 meter. Daarnaast zijn we ook onder de indruk van de kwaliteit van de wegen en de aanwezige infrastructuur. Kigali heeft alle ingrediënten om een hoogstaand WK te presenteren aan de wielerfans", aldus Christophe Impens van Golazo.