Grootste 3x3 basketbaltoernooi opnieuw in Nederland: "We leggen de lat nog hoger"

Na het succes van vorig jaar strijkt de 3x3 FIBA World Tour Masters, de meest prestigieuze toernooireeks in het internationale 3x3 basketbal, opnieuw neer in Amsterdam. Op 12 en 13 oktober 2024 vormt de iconische Gashouder wederom het spectaculaire decor voor de beste 3x3 basketballers ter wereld.

"Met ons evenement, met een unieke en innovatieve setting, hebben we vorig jaar een nieuwe standaard in de internationale sportwereld gezet", zegt toernooidirecteur Jesper Jobse. "Dit jaar leggen we de lat opnieuw een stuk hoger. Gezien het succes van afgelopen jaar en de alsmaar groeiende populariteit van 3x3 basketball in Nederland verwacht ik weer een uitverkocht huis en een waanzinnige sfeer."

Ook Alex Sanchez is namens de FIBA blij dat de World Tour terugkeert in Amsterdam. "We zijn verheugd om met de World Tour dit jaar terug te keren in Amsterdam. Het evenement vorig jaar in de iconische Gashouder met een zeer hoogwaardig niveau van entertainment, gaf fantastisch het urban karakter van 3x3 weer."

Evenement voor iedereen

De wedstrijden in de Gashouder werden voor volle tribunes gespeeld. Het evenement was beide dagen lang stijf uitverkocht. "Vorig jaar hadden we twee avondsessies. Dit jaar voegen we daar dagsessies aan toe om er nog meer een evenement voor iedereen van te maken", aldus Jobse. Hij wil de editie van vorig jaar zowel op als naast het veld overtreffen. Jobse is niet alleen toernooidirecteur, maar ook co-founder van de Stichting 3X3 Unites, dat de World Tour Amsterdam Masters organiseert. De stichting zet 3x3 basketbal al jarenlang in als middel om maatschappelijke impact te maken en jongeren de kans te geven hun dromen na te jagen en de regie over hun leven in eigen handen te nemen.

‘From the streets to the world stage’

Ook tijdens de World Tour Amsterdam Masters krijgen jongeren op allerlei manieren de ruimte en de kans om zichzelf te ontwikkelen en mee te werken. "Dat past perfect bij hetgeen waar wij als organisatie voor staan: iedereen een plek bieden bij zijn of haar uitdaging op het passende niveau. 'From the streets to the world stage’", aldus Jobse.

Volgens Maarten Hoffer, algemeen directeur van de Nederlandse Basketball Bond, is de World Tour Amsterdam Masters een lichtend voorbeeld van hoe sportevenementen georganiseerd zouden moeten worden. ‘Bij de World Tour Amsterdam Masters gaan topsport en maatschappelijke impact hand in hand. Wat 3X3 Unites laat zien is uniek in de wereld en wij als nationale bond zijn daar trots op en steunen dit waar we kunnen."

Daar sluit Frank Thewessem zich als algemeen directeur van Topsport Amsterdam bij aan. "Er komt steeds meer vraag naar de rechtvaardiging van investeringen in de topsport. 3X3 Unites laat zien welke maatschappelijke waarde sport kan hebben en hoe je sport kunt inzetten om nieuwe lokale rolmodellen zoals de 3X3 Leaders te creëren." Topsport Amsterdam ziet dat dit evenement haar bewoners plezier bezorgt, trots maakt en bovendien het uitgelezen podium is voor de in Amsterdam gehuisveste topsporters om uit te groeien tot sporthelden in eigen stad.

Olympische kampioenen

Het toernooi in de Gashouder vindt twee maanden na de Olympische Spelen in Parijs plaats. De kans is groot dat er olympische kampioenen te zien zijn in Amsterdam, want alle deelnemers van de World Tour zijn dezelfde spelers als die met hun nationale teams strijden op de Olympische Spelen. Nederland dient zich de komende periode via de kwalificaties nog te plaatsen voor Parijs.