Marathon van Antwerpen krijgt make-over; avondmarathon op nieuw parcours

De marathon van Antwerpen krijgt volgend jaar een make-over. Ter ere van de Olympische Spelen van 1920 organiseert de stad samen met sportmarketing- en evenementenbureau Golazo opnieuw een (aparte) marathon: de Antwerp Night Marathon. De 42 kilometer en 195 meter worden ’s avonds afgelegd, op een parcours dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt.

Antwerpen herdenkt volgend jaar de 100e verjaardag van de Olympische Spelen in eigen stad in 1920, de enige ooit in België. Gedurende het hele jaar vinden er allerlei activiteiten plaats, waarvan de marathon een van de hoogtepunten moet worden.

“Antwerpen zou Antwerpen niet zijn als we dit jubileum ook niet op een atypische wijze zouden doen. Een Alympische wijze dus”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Want volgend jaar willen we van alle Antwerpenaren Alympiërs maken. Iedereen Alympiër, iedereen mee, is ons uitgangspunt. 2020 zal een jaar worden waarin er niet alleen heel wat gaat bewegen in onze stad. 2020 moet ook het jaar zijn waarin we alle Antwerpenaren aan het bewegen krijgen. Daarom pakken we uit met een brede communicatie en sportgelegenheden, met als kers op de taart een gloednieuwe marathon.”

Ander cachet

Met een avondmarathon, de start is om 19.00 uur, onderscheidt Antwerpen zich van de meeste andere marathons. “Er zijn honderden marathons in de hele wereld en in alle grote steden. Maar er zijn er maar weinig die ‘s avonds of ‘s nachts gelopen worden”, verduidelijkt Greg Broekmans van Golazo. “Het geeft een heel ander cachet aan de marathon en een compleet andere sfeer in de stad. Je start wanneer het nog licht is en je loopt als het ware de nacht in. We wilden dus echt met iets nieuws komen.”

Waar de ‘oude’ marathon – tot en met 2019 georganiseerd op de ochtend van de 10 Miles – grotendeels rond Antwerpen liep, is er nu een parcours uitgewerkt dat vooral het centrum van de stad en dus ook de belangrijke bezienswaardigheden aandoet. Dat levert een compact parcours met lussen op dat het vooral voor supporters zeer handig maakt om de lopers meermaals te kunnen zien. Er wordt onder meer een lus door de olympische wijk op het Kiel gemaakt, om zo langs de gloednieuwe landmark ‘de Olympische Ringen’ te komen die op dat moment wordt ingehuldigd. De finish ligt op de Scheldekaaien.

Golazo en Antwerpen willen een unieke ervaring voor iedere deelnemer creëren. Hiervoor zal de organisatie inzetten op minstens 42 animaties langs het parcours (muziekbands, dj’s en andere) en samenwerken met de aanwezige horeca en wijkwerkingen.

Herstelmaaltijd na afloop

Aan de finish wordt een aparte recovery zone voorzien voor de deelnemers, waar ze zich kunnen omkleden en iets kunnen eten en drinken. De organisatie gaat verder dan de traditionele bananen en voorziet in een recovery buffet in samenwerking met The Foodmaker. “Ook dat is uniek en anders dan bij andere marathons. Gezonde voeding na een marathon of halve marathon bevordert het herstel na zo een inspanning enorm”, zegt Greg Broekmans.

Headerfoto: Golazo