Nederland organiseert in 2022 grootste EK Futsal ooit

Nederland mag in 2022 het EK Futsal organiseren. De wedstrijden worden gespeeld in Groningen (MartiniPlaza) en Amsterdam (Ziggo Dome). De KNVB hoopt door de organisatie van het toernooi onder meer de stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te bereiken en aan het voetballen te krijgen.

Nederland kreeg van de UEFA de voorkeur boven vijf andere landen, waaronder Frankrijk en Portugal. Het toernooi wordt het grootste EK ooit in het zaalvoetbal met zestien deelnemende landen. De 32 wedstrijden vinden plaats tussen 19 januari en 6 februari. Het is de eerste keer dat een EK Futsal in Nederland wordt georganiseerd, in 1989 vond wel al het WK Futsal plaats in Rotterdam.

Mohamed Attaibi, de Nederlandse zaalvoetbalinternational die een centrale rol speelde in de campagne van het Nederlandse bid, denkt dat het EK in eigen land kan een geweldige impuls geven aan het zaalvoetbal. “Kijk maar naar de impact van het EK vrouwenvoetbal in eigen land, twee jaar geleden. Een soortgelijke ontwikkeling zie ik ook voor het zaalvoetbal. De sport is ontzettend populair, maar over de topsportversie is weinig bekend. Daar kunnen we nu verandering in brengen en ook de jeugd inspireren om voor het zaalvoetbal te kiezen.”

Ook Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, is erg blij dat UEFA Nederland heeft uitgekozen als gastheer voor het toernooi. “Het is geweldig dat we zo’n mooi sportevenement naar Nederland hebben kunnen halen. Voor het Nederlandse team is dit natuurlijk een uitgelezen kans om voor eigen publiek zo maximaal mogelijk te presteren.”

Maatschappelijke kracht EK futsal

De KNVB gaat het EK ook aangrijpen om de stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te bereiken en aan het voetballen te krijgen. “Futsal is daarvoor heel erg geschikt”, weet De Jong. “Het is snel en spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal. Wij geloven in de maatschappelijke kracht van het EK Futsal en de kansen die het biedt om de stedelijke jeugd bij het voetbal te betrekken."

Dat UEFA Nederland heeft uitgekozen als gastheer van het EK is volgens De Jong een mooie beloning van het vele werk dat erin is gestoken. “We hebben een sterk bid uitgebracht met een video waarin we duidelijk hebben aangegeven waarom wij het toernooi graag naar Nederland willen halen”, stelt De Jong. “En dat het Ziggo Dome en MartiniPlaza fantastische speellocaties zijn voor een EK heeft daarin natuurlijk ook meegeholpen.”

Headerfoto: KNVB