Olympische Spelen van Tokio uitgesteld wegens coronavirus

De Olympische Spelen in Tokio zijn definitief uitgesteld. Het IOC heeft besloten het grootste sportevenement ter wereld te verplaatsen naar volgend jaar vanwege de coronacrisis. De Spelen zouden beginnen op 24 juli.

Het IOC heeft nog geen nieuwe datum voor de Zomerspelen bekendgemaakt, maar de organisatie meldt dat dit in ieder geval na 2020 en niet later dan de zomer van 2021 zal zijn. Dinsdag vond een videogesprek plaats tussen IOC-voorzitter Thomas Bach, premier Shinzo Abe van Japan en diverse overheidsambtenaren over het uitstellen van de Spelen.

"Door de huidige omstandigheden en de informatie die we van wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gekregen, hebben we de conclusie getrokken dat de Spelen moeten worden verplaatst", schrijft het IOC in een officiële verklaring.

Kritiek

De laatste weken groeide de kritiek vanuit de sportwereld op het IOC om een beslissing te nemen over het al dan niet uitstellen van de Spelen. Het Canadees Olympisch Comité besloot zelf al af te zien van deelname aan de Spelen en ook diverse atleten gaven aan niet af te reizen naar Japan deze zomer, mocht het evenement toch doorgang vinden.

Het uitstel van de Spelen kost het IOC en Japan waarschijnlijk miljarden euro's. Alleen al de tv-rechten voor de Spelen zijn voor ongeveer 4 miljard euro verkocht. Het organisatiecomité had daarnaast een recordbedrag van ruim 3 miljard euro aan sponsorinkomsten binnengehaald.

Het vierjaarlijkse sportevenement zou volgens planning van 24 juli tot en met 9 augustus afgewerkt worden. De Paralympics zouden op 25 augustus van start gaan.

'Verstandig besluit'

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF zegt in een eerste reactie: "We droomden ervan, maar nu even niet. Het is een verstandig besluit, gezondheid gaat voor alles, de prioriteit ligt nu bij de bestrijding van het coronavirus. Het is bovendien ook de duidelijkheid waar de sporters om hebben gevraagd."

Headerfoto: Sushiman / Shutterstock.com