Zwift zet met lancering KISS Super League eerste stap in esports

Zwift heeft officieel de eerste stap in esports gezet. Het online training- en wedstrijdplatform voor fietsers heeft de namen van vijftien teams bevestigd die zullen deelnemen aan de Men's KISS Super League. Deze competitie begint op woensdag 23 januari. De KISS Super League is door Zwift aangewezen als demonstratie-sport in 2019. De complete productlancering van Zwift eRacing wordt verwacht in 2020.

"Ons doel is een ​​nieuwe sport te creëren binnen een sport, gesteund door profrenners, amateurs en wielerfans van over de hele wereld", zegt Eric Min, CEO van Zwift. "Het professionele wielrennen heeft Zwift omarmd als een trainingsplatform en Zwift heeft zichzelf bewezen als een platform waar talent wordt ontdekt. Dit is het moment om de volgende stap met esports te zetten en daarmee waarde te creëren voor het wielrennen."

De KISS Super League is de eerste esports league met professionele wielrenners. Vier Pro Continental teams, negen Continental teams en twee teams uit de Zwift-gemeenschap vormen de 15 teams in de Men's KISS Super League. De Women's KISS Super League, bestaande uit zes professionele damesteams en twee Zwift-community teams staat gepland om ​​begin februari te starten.

Wiggins supporter

De eerste ronde van de Men’s KISS Super League wordt op 23 januari gelanceerd in samenwerking met Team Wiggins Le Col in de flagshipstore van Pinarello in Londen. Team oprichter Bradley Wiggins, winnaar van de Tour de France in 2012, zal aanwezig zijn om de deelname van zijn team te promoten.

"Ik sta erom bekend een student te zijn van de sport. De geschiedenis van het wielrennen is heel speciaal voor mij, maar dit betekent niet dat dingen niet zouden moeten veranderen", merkte Wiggins op. "BMX-fietsen kwamen uit het niets en werden een 'must have’ toen ik een kind was in de jaren ’80. Nu is het een olympische discipline. Het verhaal van het wielrennen verandert voortdurend en als ouder wil ik onze sport graag toegankelijk zien en als inspiratie voor jonge mensen. Als een game kinderen van de bank kan halen en op de fiets kan krijgen om te trainen en te koersen, dan ben ik een supporter."

Extra dimensie toevoegen aan wielersport

Zwift wil een generatie jongere fietsers en een breder publiek inspireren om te fietsen, door middel van gamification. "We zijn hier niet om te strijden tegen de machtige monumenten en grote rondes van het profwielrennen", zegt Craig Edmondson, onlangs aangesteld vanuit de Engelse Premier League om de Esport-activiteiten van Zwift te leiden. "Onze rol is om iets nieuws toe te voegen aan het wielrennen. Door de gamification van wedstrijden kunnen we een extra dimensie toevoegen aan de wielersport."

Gijsbregt Brouwer noemde Zwift al in zijn sporttrends voor 2019, omdat het platform leagues opzet om fietsers op hometrainers te verbinden en fanatieker te laten sporten. Zwift geeft typische online elementen (zoals gamen) een offline sportbehandeling. Met de creatie van de nieuwe competitie genereert Zwift bovendien enorm veel originele, authentieke content.

Facebook

De eerste ronde van de KISS Super League is op 23 januari vanaf 21.50 uur te bekijken via Facebook.