Het geluid van de stadions

Heerlijk. De Eredivisie is weer begonnen. Het is even wennen, maar wat was ik blij weer naar wat Nederlands voetbal, met publiek, te kunnen kijken. In diverse stadions kan het publiek weer live genieten van de verrichtingen van hun club, zei het nog in aangepaste COVID-19 vorm. En daar hoort muziek natuurlijk ook bij.

Naast van het voetbal, de spelers en mede-supporters konden de supporters in het stadion ook weer wat van de sfeer proeven. Stadionsfeer die ook gepaard gaat met muziek. Opzwepende muziek voor en na de wedstrijd. Clubliederen, dance of andere muziek die bij een club hoort. Het geluid van de stadions. En het zijn niet altijd de standaard clubliedjes die de toon zetten. In dit blog is er veel aandacht voor de start van de Eredivisie en het geluid van de Nederlandse voetbalstadions. Wie kent er niet Life is Life van Opus door die ene hooghoudende wereldvoetballer. Het meedeinsen van vlaggetjes tijdens André Rieu. En is Will Grigg nog steeds on fire? Wat te denken van de Champions League hymne, die tegenwoordig zelfs meegezongen wordt door niet de minste spelers.

De toon is gezet. Sport en muziek weten elkaar altijd weer te vinden. In 2017 schreef ik al over de spelersopkomst bij wedstrijden, waar muziek een centrale rol heeft. Daarnaast zien we dit seizoen de Eredivisiebal met hip hop artiesten, PSV met een shirtlancering in samenwerking met rapper Fresku en Feyenoord dat een ode ontving van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. PSV maakte samen met Bavaria aan het begin van corona een 8D geluid van de opkomst van het stadion. Maar ook wat langer geleden met voorbeelden als Vitesse dat van het toenmalig Gelders Orkest een ode ontving. Of wat te denken van FC Volendam met artiestengroep VoTown Allstars als hoofdsponsor.

Maar wat zijn eigenlijk de echte liedjes in de voetbalstadions van Nederland? Vandaag een rondje langs de velden. Een overzicht van de Nederlandse clubs en hun opkomst-, club- en andere speciale liedjes. Mijn eigen favoriet blijft eigenlijk wel de Sparta-Mars, een van de meest bijzondere opkomstmelodieën van de Eredivisie voor mij. Maar goed, ik vind dan ook de ‘Liquidator’ een van de mooiere opkomstnummers ter wereld. Bijzonder om te zien dat er een groot gehalte dance/trance nummers is tegenover een groot gehalte Nederlandstalige/carnavalesk achtige nummers. Nogal een overgang soms. FC Groningen heeft het goed uitgewerkt op de website staan, hulde daarvoor.

2 Unlimited

Naast voetbal staat bij alle stadionsporten muziek centraal. Noem een sport, competitie, club of stadion en het heeft wel een eigen geluid. Tijdens veel sporten speelt muziek een zeer centrale rol in de beleving voor de supporters en soms ook de spelers. Eigenlijk teveel sporten om hier op te noemen die op een bijzondere manier muziek inzetten in hun sport. Denk aan de wereldberoemde tune van de Chicago Bulls. En wist u dat een van de meest gedraaide nummers in stadions uit Nederland komt? Get Ready for This van 2 Unlimited wordt in behoorlijk wat sportstadions over de wereld grijsgedraaid.

Onlangs liet de MLS, voor haar 25-jarig jubileum, haar eigen tune opnieuw componeren. Een indrukwekkend stukje muziek, gecomponeerd door Hans Zimmer, die onder andere voor blockbusters als Lion King, The Dark Knight, Gladiator en Inception muziek maakte.

Ik sluit af met een cadeau dat je als muziek in de oren moet klinken. Live is het beste. Maar ik heb een playlist waarmee je, wanneer jij het wil, het stadiongeluid op kunt halen. Twee Spotify playlisten, ideaal voor in de auto, op kantoor of tijdens een rondje hardlopen of fietsen. Eén specifiek van de Nederlandse stadions met 100 nummers, en een playlist van stadionnummers van over de hele wereld met ruim 10 uur aan luisterplezier. En natuurlijk zijn er vanuit elke club nog tientallen liedjes toe te voegen aan club- of bijzondere nummers.

Geniet ervan! En ik kijk er naar uit het geluid van de stadions weer live te horen.

Nog niet genoeg?

Smaakt dit naar meer en wil je alles weten over stadionmuziek van over de hele wereld? Dan hieronder een aantal interessante artikelen.