Elke zaterdag van 12:00 tot 13:00 een uur lang sport, ambitie, coaching, media en sponsoring bij BNR Sportzaken. De uitzending van zaterdag stond met name in het teken van de Nederlandse Eredivisie, waarbij de nieuwe partijen Fox Sports en Opta volgende week hun introductie in Nederland zullen maken. Presentator Thomas Schuurman besprak met de gasten Wilco van Schaik (Directeur FC Utrecht) en Chris Woerts (o.a. bedenker Eredivisie Live) de ontwikkelingen rondom Fox Sports en de gevolgen die deze deal heeft voor het Nederlands voetbal. Verder werd er met sidekicks Bob van Oosterhout (directeur Triple Double) en Gijsbregt Brouwer (founder Sportnext) onder meer ingegaan op de nieuwe sportdataleverancier Opta en de nieuwe schaatstempel in Almere.
Fox Sports
Bijna 62 miljoen euro gaat Fox Sports het komende seizoen verdelen onder achttien clubs in de Eredivisie. FC Utrecht gaat er volgens Wilco van Schaik plusminus 3,5 miljoen euro aan over houden en de verdeelsleutel zal waarschijnlijk de komende jaren hetzelfde blijven. "Dat is natuurlijk historisch gegroeid. Je moet ook niet de illusie hebben dat de topclubs daar van af willen stappen, dus daar moet je als club concessies in doen. Maar het is voor een Nederlandse club heerlijk werken als je voor 10 tot 12 jaar weet wat je ongeveer krijgt en daar nog een stijging in zit. Voor de clubs is het een stuk garantie voor de toekomst en ik denk dat we met Fox er een mooie partij bij hebben", aldus Van Schaik.
Volgens sportmarketeer Chris Woerts (bedenker o.a. Eredivisie Live) moet de garantie echter enigszins gerelativeerd worden: "Fox gaat het met name om het uitbouwen van haar kanalen en dan draait het uiteindelijk om geld. En dat is ook een kleine valkuil, want als Amerikanen kunnen ze heel goed rekenen. Als ze na een aantal jaren zeggen van 'jongens dit werkt niet'. Dan trekken ze er ook weer heel makkelijk de stekker er uit." Om dit te vermijden moet er volgens Chris gezorgd worden dat het product vooral aantrekkelijk blijft en het abonnee-groei gestaag is.
Het abonnee-groei zal een lastig element worden, maar met dit probleem worstelde Eredivisie Live in 2008 al met de introductie mee. Bob van Oosterhout (directeur Triple Double): "Iedereen lachte de clubs op dat moment uit. Mensen hadden het idee dat het nooit ging werken en het niet binnen onze Nederlandse cultuur zou passen. Dit is pas in de afgelopen vijf jaar langzamerhand ontstaan en in een veel rapper tempo dan waarin wij dat ooit hadden durven te hopen" Chris Woerts vult aan: "Er werd gezegd dat de markt voor betaal televisie in de sport op 250.000 abonnees lag". De sceptici bleken het echter bij de verkeerde eind te hebben, want Eredivisie Live zat het afgelopen seizoen al over de 600.000 abonnees heen.
Toch moeten er volgens Chris Woerts nog een hoop dingen veranderen, willen Fox Sports en de Eredivisie nog verder groeien. In de uitzending maakte hij een parallel met de Premier League en Engeland: "Sky heeft daar een hele dominante positie met de rechten van de Premier League. Maar de samenvattingen bij 'Match of Today' worden pas laat rond 10 uur op zaterdagavond en zondagavond uitgezonden. Dat moet denk ik ook in Nederland gebeuren. Je moet mensen eigenlijk dwingen om het live te consumeren en dan moet je niet gelijk na de live-wedstrijden de samenvattingen laten zien". Daarnaast lijken de wedstrijden op maandagavond - zoals deze in Engeland vrij populair aan het worden zijn - ook in Nederland te komen. Woerts: "Dat zal niet gelijk op de een of andere dag zijn, maar ze hebben daar dertien jaar de tijd voor. Ik denk dat het kantelpunt zich voor zal doen over vijf of zes jaar." Het open net zal daarnaast volgens Woerts een 'aanjaagfunctie' voor de betaalzender hebben.
Opta, de nieuwe sportdataleverancier voor de Eredivisie
Na een visionaire pitch van sprinter Wouter Brus - waarin hij de luisteraar meenam naar de Olympische Spelen van 2016 en zichzelf doel stelde om Churandy Martina voorbij te streven & de tweede blanke man (wereldwijd) onder de 10 seconden op de 100 meter wilde worden - werd met Gijsbregt Brouwer (oprichter Sportnext en trendwatcher) de komst van Opta als nieuwe sportdataleverancier besproken. Opta zal de komende vier jaar de gegevens van alle eredivisiewedstrijden bij gaan houden.
Volgens Gijsbregt hangt dit samen met een trend: "de traditionele voetbalsport is niet alleen op televisie als betaalmodel, maar ook op het gebied van data zijn een beetje aan het veramerikaniseren. Er worden data bijgehouden over van alles. Er gaat alleen veel meer aankomen en daarin zijn drie dingen die opvallen: het moet realtime (dus tijdens het evenement), het gaat bijna geautomatiseerd (alhoewel in het echt nog steeds veel studenten en mensen uit India dingen intypen) en het komt steeds vaker op het tweede scherm terecht."
Volgens Bob van Oosterhout draagt het bij aan de fanbeleving: "met dit soort data's en statistics zet de sport zich stap voor stap steeds dichter bij de fans. De fan krijgt steeds meer het gevoel dat hij midden in de actie zit. En dat verhoogt alleen maar de sportbeleving en dat maakt het leuker. Hoe meer data hoe beter in mijn optiek". Niet onbegrijpelijk dat de markt voor sportdata daarom een steeds belangrijke rol lijkt te krijgen. Gijsbregt: "analisten uit de markt noemen het een van de 'red-hot-markets'. Opta is ook voor 42 miljoen pond overgenomen door een Russische miljardair en Hawkeye is ook net verkocht."
Eerder werd bekend dat Jan van Halst opnieuw analyses uit gaat voeren voor Fox Sports en daar graag zijn bekende Pierro mee wilde nemen. Volgens Gijsbregt zal er hier echter niet veel verandering in komen: "nou in principe zijn het gewoon data die in een systeem worden geladen. De data van Opta en Infostrada lijken goed veel op elkaar. Dus dat kan je bijna 1 op 1 overnemen en zal niet veel veranderen. Maar ik reken er op dat het wat spannender en leuker gebracht zal worden."
Schaatstempel in Almere
Tot slot werd er kort ingegaan op de schaatstempel in Almere. "Eigenlijk wat er gebeurde was niet zo spectaculair, ondanks er door de media zwaar aan werd gehangen", liet Bob van Oosterhout weten. "De rechter besloot dat er een voorlopige gunning uitgesproken moest worden en vervolgens hebben de KNSB en NOC*NSF schouderophalend gezegd van: nou ok, dan kiezen wij nu voor Almere". Het is volgens Bob echter een tussenstap en we gaan nu naar een - veel interessantere - contractuele fase in, waarbij Almere moet aantonen waar de 183 miljoen vandaan komt. "Ik ben heel benieuwd hoe dat opgebouwd is", laat Van Oosterhout weten. "Wanneer je het zelfs in Rotterdam niet eens voor elkaar krijgt om met iets van steun van de gemeente zo’n bedrag bij elkaar te krijgen (De Kuip, red.). Nou dan ben ik ontzettend benieuwd hoe je het in Almere in een moeilijke economie wél zo’n bedrag bij elkaar tovert", aldus Bob van Oosterhout bij BNR Sportzaken.
Luister de gehele aflevering
Afbeeldingen: Facebook Opta en Fox Sports.